A dato

(olasz «kelettől») azt teszi: a kelettől számított. P. három hónap a dato a. m. a kelettől számított három hónap mulva.

Ad audiendum verbum

(lat.) a. m. a szó meghallására; ez a szólásmód abban az értelemben jött használatba, hogy a felsőbbség maga elé idézi s megrója alárendeltjeit azokért a mulasztásokért vagy helytelenségekért melyeket elkövettek. Ad audiendum verbum regium. A király elé idézés hasonló célból.

Ádáz

ádázó fű, ádázó bürök, kutyapetrezselyem, ebzeller (Aethusa L.), mérges növény, az ernyősök (Orthospermae, Seselineae) családjában. Gallérja nincs. Kelyhe elenyésző apró, szirma visszás szívalaku, különnemü; az ernyőcske külső szélén levők nagyobbak. Gyümölcse tojásdad gömbölyü, bordája egy-egy oldalon 5-5, vastag és élesen kiemelkedő, a bordák között levő völgyecskékben egy-egy, az ikergyümölcs érintkező lapján pedig két-két olajcsatorna. Az Á. a petrezselyemhez csalódásig hasonlít (l. ábra), de nem fűszeres illatu. Az összetévesztésre az is alkalmat nyujt, hogy az Á. mint gyom veteményes kertben is alkalmatlankodik. Megkülönböztethető a petrezselyemtől az által, 1. hogy gallérja nincs, gallérkái pedig féloldaluan lefelé lógnak; a petrezselyem gallérkái az ernyőcskék sugarai alatt maradnak; 2. az A. virága tiszta fehér, nem zöldes sárga; 3. levele fényes és kivált az alsóbbak sallangja keskenyebb, a sallangok széle érdes. Ezenfelül az Á. gyökere csak egynyári, tehát sokkal vékonyabb mint a kétnyári petrezselyemé, az Á. tehát gyorsabban nő, s a vele együtt termő petrezselyemnél gyakran magasabb (egész 1 m.). Kétes esetben, kivált virágzás előtt, legjobb a növény levelét szétdörzsölni s a kellemetlen foghagymaszaga az Á.-t könnyen elárulja. Az Á. bódító, csipős, mérges fű. A has, mint a csomorikától meg a büröktől, feldagad tőle; szédülést, bódulást, őrjöngést, heves hányást, sőt halált is okoz. Ellenszernek savanyu anyag (ecet, cserzősav, savanyu tej), különösen pedig hánytató v. hashajtó (ricinus-olaj manna) jó. A kecske ártalom nélkül megeszi, de azt mondják, hogy ilyenkor a teje ártalmas. Az Á. nyáron virágzik. Két faja van. Tőalakja a mérges. Á. (Ae. Cynapium L.), ennek a gallérkái az ernyőcskénél hosszabbak, s az A. e. segetalis Boenn, és Ae. agrestis Wallr. mint törpébb alakok ide tartoznak. Az Ae. Cynapoides M. Bieb. gallérkái csak akkorák mint a kis ernyő. Művelt talajon mind a kettő nálunk is elég gyakori.

[ÁBRA] Ádázó-fű

Ádáz-Tevel

(Adász-Tevel), nagy község Veszprémm. pápai j.-ban, (1891) 1592 magyar lakossal.

Ad bene placitum

(lat.) a. m. tetszés szerint.

Ad bestias

(lat. a. m. «,a vadállatokhoz»), az ókorban halálos büntetés, melynek értelmében az elitéltet a vadállatok közé vetették. Elnevezése továbbá gladiátoroknak is, akik pénzért viaskodtak a vadállatokkal s azért bestiariinak is nevezték őket.

A. DC.

v. D. C. növénynevek mellett De Candolle Alfonz nevének rövidítése.

Ad calendas graecas

(lat.) a. m. a görög kalendák napján, azaz: soha napján (mivel a görög naptárban nincsenek kalendák, mint a rómaiban).

Add.

rövidítése annak: addatur(lat.) a. m. adassék hozzá; adde a. m. add, tedd hozzá (recipéken).

Adda

(lat. Addua), a Pó bal mellékfolyója, ered a wormsi nyereg déli oldalán, nyugatra az Ortler-csúcstól. Forrásai Bormiónál (Worms) 1221 m. magasban egyesülnek. Innen dél felé folyik Tiranónak, 12 km.-en 754 m. eséssel, majd nyugatnak fordulva, átfolyik a Como-tavon, a Lago di Leccón, a L. di Garlatén és a L. di Olginatén, végül a lombardi síkon 124 km. hajózható pályát ír le s 298 km. futása után Cremona felett a Póba ömlik.


Kezdőlap

˙