Addax

Ogilby (állat), a párosujju (Artiodactyla), üresszervu, kérődző emlős állatok rendjébe tartozó antilope, mely idomtalan testéről, gyűrűs szarvairól és szőrös orráról könnyen felismerhető. Egyes fajait - mint Plinius irja - már a régiek is jól ismerték. Nubiában és Etiópiában mint hieroglifjegy is található; szarvaik pedig az egyiptomi istenségek homlokát diszítették. A ma is élő A. legismertebb faja A. nasomaculatus Gray, 1,9 m. hosszu, 1 m. magas, Keletafrikában csordákban él. Szine sárgásfehér, feje, sörénye és nyaka barna; orra pettyezett L. Antilopék.

Addenda

(lat.) a. m. függelék, pótlék, melléklet.

Adderley

(ejtsd: ederli sir Charles Bowyer lord, angol államférfiu, szül. 1814-ben. Jogot hallgatott Oxfordban s már 1841-ben beválasztatott a parlamentbe. Derby és Disraeli alatt alkalmazást nyert a miniszteriumban. 1878-ban peer és a felsőház tagja lett. Több műben foglalkozik a neveléssel és a büntetőjoggal. (V. ö. Stephen: Dict. of Nat. Biogr. l.)

Addictio

(lat.) a. m. odaitélés. A. in diem az adásvételi szerződésnek oly mellékhatározmánya, hogy az adásvevés érvénytelen, ha bizonyos meghatározott idő alatt jobb vevő akad, v. megfordítva hogy az adásvevés csak akkor lesz érvényes, ha bizonyos meghatározott idő alatt jobb vevő nem akad. Az egyik esetben a jobb vevő feloldó, a másík esetben felfüggesztő feltételként szerepel, ami a feloldó s felfüggesztő feltételek joghatálya között való különbségnél fogva jogi jelentőséggel birhat, különösen annak a kérdésnek elbirálásánál, hogy időközben a dolgot érhető kár kit terhel.

Addington

(ejtsd: eddingtn) Henry. L. Sidmouth.

Addison

(ejtsd: edizn) József, angol tudós, költő és államférfi, szül. Milstonban ( Wiltshire) 1672 máj. 1., meghalt 1719 jun. 17. s eltemettetett a Westminster-Abbeyban. Oxfordban teologiát tanult s miután előbb a latin verselésben tüntette ki magát, 22 éves korában Virgilius Georgicájának egy részét angolra fordította s további kisérleteket tett az angol költészetben. Montague kincstári kancellár és lord Somers segítségével évi 300 font ösztöndijat kapva politikai kiképzésére, beutazta Francia- és Olaszországot. Miniszterváltozás miatt e támogatást elvesztette ugyan, de jelentékeny hirnévre tett szert a blenheimi csatáról írott költeményével, «The Campaign» (1704). Lord Halifaxszal 1705-ben Hannoverbe ment, majd másod-. államtitkár lett s Warton alkirállyal, mint a kormány titkárja, Irországba ment. Nagy része volt a «Tatler» és «Spectator» hetilapokban, mely utóbbit később maga is szerkesztette. «Cato» címü, politikai célzásokkal teli tragédiáját 1713. a kortársak nagy tetszése mellett adták elő. Dolgozott ugyanekkor a «Guardian» c. politikai folyóiratba meg a «Whig Examiner»-be. Sunderland alkirállyal 1714-ben ismét mint titkár ment lrországba, s 1816-ban nőül vette az özvegy Warwick grófnét. Az 1817-ben kapott államtikárságról 1818-ban betegség miatt leköszönt s attól fogva csakis tudományos munkálkodásnak élt. A. iratait keresztény felfogás lengi át. Szemére vetették azonban hiuságát abban az irodalmi pörben, melyet Steele-vel és Pope-pal folytatott. «Evidence of the Christian Religion» c. munkája 1721-től fogva több kiadást ért (utoljára 1853-55, 6 köt.). Tanulmányai, «Essays», ujabban összegyüjtve 1863-ban jelentek meg Londonban. V. ö.: Aikin, «The Life of A.» (London, 1843). Macaulay, «Critical and Historical Essays» (2-ik köt.).

Addison-betegség

Az A.-et a bőr bronzszínü elszínesedése jellemzi. Bonctanilag valószínü, hogy az A. a mellékvese degenerációjával függ össze. A bőr sajátságos színén kivül gyengeség, emésztési zavarok, az idegrendszer működésének rendellenességei észlelhetők. A betegség 6 hótól egész 3 évig tarthat. A gyógykezelés csak tüneti lehet.

Additamentum

(lat.), függelék, melléklet.

Additio

(lat.) a. m. összeadás.

Additiv állandó

hozzáadandó állandó. L. Integrál.


Kezdőlap

˙