Aesculapius

l. Asklépios alatt.

Aesculin

(kém.). A vad gesztenyefában (Aesculus hyppocastanum) előforduló glycosida, amelyet a fa héjából készítenek. Fehér, finom kristálykákból álló laza tömeg. Hideg vizben nehezen, forró vizben és borszeszben könnyebben oldható. Vizes oldata gyöngén savanyu hatásu és áteső fényben szintelen, ráeső fényben gyönyörü kék szinben fluoreskál. Lugok a fluoreszcenciát fokozzák, savak megszüntetik. Savakkal főzve aesculetin-né és szőllőcukorrá széthasad.

Aesculineae

v. Acera (növ.) l. Juharfaképűek.

Aesculus

L. (növ.), l. vadgesztenye.

Aeskulapbot

Asklepiosnak, a helléneknél az orvostudomány istenének jelvénye, mely a rómaiaknál is szimboluma volt a gyógytudománynak. Egy pálca, melyre kigyó csavarodott fel.

Aeskulap-forrás

keserüvizforrás a Kelenföldön, Budapest határában, angol társulat (Aesculap Bitter Water Comp. Limited London) tulajdona.

Aesthesiometer

l. Eszteziométer.

Aesthetika

l. Széptan.

Aestii

v. Aestui v. Haesti, igy nevezték a rómaiak (Tacitus) a balti tenger mellékieket (szlávokat), amely név a VIII. században ide bevándorolt finnekre (esztekre) is átragadt.

Aestimatio capitis

(pretium hominis); a régi angol jogban a személyek ellen elkövetett büntetendő cselekményért fizetendő, s a sértett fél állásához arányosított bűndíj. A sértett állásában a büntetendő cselekmény után beállott változás a bűnös hátrányára nem szolgálhatott. Hasonló bűndijat az ó-germán jogok is ismernek a személy megsértése esetében «capitulare, haubitgeld», megölése esetében «werigeldium», vagyon ellen elkövetett sértés esetében «dilatura» név alatt. A régi magyar jogban az emberdíj (vérdij, homagium).


Kezdőlap

˙