Aglegmut

az amerikai. eszkimók igazi neve. Az elterjedt név: eszkimó, nem ismeretes náluk, az északamerikai abenáki-indusok adták nekik e nevet, amely annyit jelent mint: nyershúsevő (eszki-mautszik). Az eszkimók általában magukat «innuit»-oknak («emberek») nevezik. L. Eszkimó.

Agliardi

(ejtsd: aljardi) pápai nuncius a bajor udvarnál. Szül. Bergamóban. 1887-ben lett ismeretessé, midőn XIII. Leó pápa Keleti-Indiába küldte, hogy az angolok és portugálok között fenforgó egyházi kérdések szabályozását elősegítse. E feladatot sikeresen végezte. Azután a rendkivüli egyházi ügyek kongregációjához nevezték ki, mely állásban nagy mértékben vivta ki a pápa bizalmát. De mivel Rampolla államtitkárral és a jezsuita párttal viszályba elegyedett, mint apostoli nunciust Münchenbe küldték. 1890 szept. havában Caprivi kancellárral volt találkozása Münchenben melynek tárgyát mostanig homály födi. 1892 jul. havában híre járt, hogy Agliárdi nunciusnak van kiszemelve, Galimberti helyébe.

Aglossa

(állat), a farkrtalan kétéltüek rendjének egyik alrendje, melynél a nyelv hiányzik. Ide tartozik egyebek között a Pipa americana (dorsigera) nevü delamerikai, békafaj. L. Békák.

Ágmeder

a folyóág medre, ellentétben az anyamederrel; rendesen sekély.

Ágmoh

Baumgarten szerint a. m. Hypnum moha.

Agnadello

(ejtsd: anyadello), falu Cremonában, Lodi közelében (1881) 1734 lakossal. Itt győzték le a franciák XII. Lajos alatt 1509 máj 14-én a velenceieket, a spanyol örökösödési hábosúban pedig Vendôme aratott itt győzelmet Eugén herceg felett 1705 aug. 16-án.

Agnanda

a görög Arta nomos (Epirus) Cumerka eparkiájának főhelye 1220 lak., hellén iskolával.

Agnano

(ejtsd: anyáno), kártékony kigőzölgés miatt lecsapolt tó Nápoly közelében, mely a Solfatarától keletre fekvő kialudt tűzhanyó beomlott kráterét töltötte ki. Déli oldalán vannak a San Germano kéngőz-fürdői, keleti oldalán az u. n. kutyabarlang. Talajának repedéseiből szénsavas gáz tódul ki mely benne mintegy 30 cm. magasságig terjed. A barlang be van csukva, őre az idegen látogatók kivánatára kutyát visz bele, mely a szénsavas levegőben elpusztul, ha ideje korán ki nem viszik.

Agnatio

(lat.), a magyar magánjogban a férfiágon való, házassági leszármazáson alapuló rokonsági viszony (l. Rokonság). Agnátok e szerint vérrokonok, kiknek a közös törzstől való leszármazása, férfiszemélyek meg nem szakított láncolata által van közvetítve. Ily értelemben agnátoknak sajátképen csak a jelzett rokonsági viszony kötelékébe tartozó férfiszemélyeket szokás nevezni, bár az A. fogalma kiterjed a fiágón való nőnembeli leszármazókra is, annyiban amennyiben az agnatikus családfa egyik véghajtásaként jelentkeznek. Az ily nőnembeli leszármazó további leszármazói azonban már nem tartoznak az agnátok sorába, mert a férfiaktól való leszármazás folytonossága a nőnembeli családtag közbejövetele folytán megszakadt.

Agneni

(ejtsd: anyéni) Eugenio, olasz festő, szül. Sutriban, Róma közelében 1819. Első mestere Coghetti volt. Részt vett az 1848-iki forradalomban s e miatt menekülnie kellett hazájából. Párisban, majd Londonban tartózkodott. 1869-ben visszatért Firenzébe s azóta freskóképeket festett. Kiválóbb festményei: Izsák föláldozása, A diadalmaskodó Olaszország, Éva és a kígyó, Dante árnyéka.


Kezdőlap

˙