Alm

felnémet szójárással a havasi legelőknek, alpesi gazdaságoknak a neve, l. Alp.

Alma

folyócska Krím félsziget nyugati részében. Arról a véres ütközetről hiresedett el, amelyben a szövetséges angolok és franciák Raglan lord s Saint-Arnaud vezérlete alatt legyőzték a Mencsikov által vezérelt orosz hadat.

Alma

v. ország-A. a koronázási jelvények vország klenódiumai közül való, arany lemezből készült, nálunk tetején kettős kereszttel, oldalán az ország és az Anjou-ház egyesített címerével. Koronázáskor a horvát bán viszi.

Alma

(növ.), l. Almafa.

Alma

török olajmérték = 10,26 kg., almudalma szintén olajmérték = 5,205 liter.

Almabor

Az almabor különböző fajta, sok édes levet tartalmazó almából készül. Az érett almát leszedik, az éretlent, rothadót, férgeset kiválogatják s pár heti utánérlelés után megreszelik vagy megzúzzák és kisajtolják. 100 kg. alma 30-55. liter almamustot ád, melyet magára hagyva vagy több-kevesebb cukrot téve hozzá, kierjesztenek. Az erjedésnek csak kotyogóval ellátott hordóban szabad történnie, mert az almamust, ha levegő fér hozzá, könnyen megecetesedik. Az almamustot cukros vízzel szokták szaporítani, mi egyrészt a túlságos savanyuságot mérsékli, másrészt a szesztartalmat fokozza. Az almamust igen lassan erjed, miért is borseprőt, szőllőtörkölyt, v. szőllőmustot is szoktak hozzátenni. Az A. azután épp úgy kezelendő, mint a szőllőbor, de még annál is nagyobb figyelmet követel, mert kevés szeszt tartalmazván, a megromlásnak nagyon ki van téveAz A. kellemes savanykás ízü ital, melyet főleg Franciaországban, Németországban, Ausztria némely vidéken és Angliában is készítenek.

Almacks

(ejtsd: elmeksz), a neve Angliában az aláírás útján rendezett zártkörü báloknak. Londonban az A.- ek a legkiválóbb mulatságok voltak, melyeken részt vett Anglia előkelő világa, élén a királyi családdal, csaknem teljes számban, s hivatalosak voltak a Londonban időző, kiváló társadalmi állásu idegenek is. Nevöket e mulatságot egy Mac Call nevü londoni embertől kapták, aki A. álnév alatt rendezte e mulatságokat pazar fénnyel berendezett termeiben. Eme táncvigalmak még most is divatosak Londonban, bár nem olyan fényesek, mint a mult században voltak.

Almacsutka

(növ.) l. Alma fa cikkben az almafa. gyümölcse és Ádámalma.

Almada

megerősített kikötőváros Portugáliá ban, Estremadura tartományban, az Entrada do Tejo bal partján, Lissabonnal szemközt, egy várkastéllyal koronázott sziklás hegy tövében. (1878) 5091 lakossal Jelentékeny borkereskedése van.

Almada

Új-Guineapartjain használt, fák héjából készült kis csónak. Négerek csinálják.


Kezdőlap

˙