Alpesi gránit

(ásv.) l. Protogin.

Alpesi ibolya

(Cyclamen, növ.). l. Kunrépa.

Alpesi kürt

igen kezdetleges szerkezetü ősrégi fuvó hangszer, melyet az alpesi pásztorok használnak. Az egyenes, 5-6 láb hosszú kúpalakú cső fadongáktól van összeteve; s rá kemény fából készült szíjrész van illesztve.

Alpesi mészkő

(ásv.). Az Alpok beható tanulmányozása előtt igen nehéz lévén az Alpok kőzettanilag nagyon hasonló s kövületekben igen szegény mészköveit egymástól kor szerint megkülönböztetni, azokat egy korbelieknek vették és az alpesi mészkő megnevezést használták. A felső diász (Zechstein) mészköveivel tartották equivalenseknek és az alpesi mészkő névvel a Zechsteinmészkövet is jelöltek. Ma már teljesen elavult név, mert az Alpok részletes tanulmányozása kiderítette azt, hogy az Alpokban előforduló mészkövek is különböző geologiai korszakokba valók.

Alpes Maritimes

a Teneri-Alpesekről elnevezett francia département. E-on és K-en Olaszországgal, D-en a Földközi-tengerrel, Ny-on Var és Basses-Alpes département-nal határos. Ter. 3839 km2. Földje nagyon hegyes, nagyobbrészt a Tengeri-Alpesek takarják; legmagasabb hegye a Mont-Tenibres (3032 m.). Főfolyója a Var és mellékvizei a Vaire, Vésubie és Esteron. Azért, mert E felől hegyek védik, éghajlata nagyon enyhe. Nizza, Cannes és Mentone évi középhőmérséklete 16 °C. Lakossága 1886-ban 238,057 volt. Főtermékei búza, bor, gyümölcs (narancs, citrom, olajbogyó, gesztenye). Házi állatjai közül legnagyobb számmal van a juh; a selyemtermelés évenként 20,000 kg. gubóra rug. Bányatermékei közül fontosabb a rézérc, iparcikkei közül az illatszerek, az olaj (36,000 mm.), tészta és makaróni, szappan. Fő kiviteli cikkei: szőllő, gyümölcsök, olaj, tészták és illatszerek. Van nyolc kikötője és rajta vonul át a Marseilleből Genuába vezető vasut. Arrondissementjai: Nizza, Puget Théniers és Grasse; főhelye Nizza. (L. o.) (V. ö. Calmett Tableau descriptif du dép. des A. Nice 1862.)

Al peso

(ol., ejtsd: ál pézo), súly szerint.

Alpestris

(lat.) a. m. bérci, rendesen az igazi havasnál alacsonyabb hegyvidéki növényre alkalmazzák, p. Trifolium alpestro L., mely a sikon is megterem.

Alpetragius

(Bitrogi), arab csillagász, a XII. században élt Spanyolországban. Neve a Cordobától északra fekvő Pedroches helységtől származik. A Ptolemaios-féle világrendszert az Eudosos-féle szférák rendszerére emlékeztető szerkezettel akarta pótolni. Felfogása szerint az egyetlen intelligencia vagy erő az összes homocentrikus szférák keletről nyugatra történő mozgásainak okozója. Minden egyes szféra egyszeri keringését, melyet tulajdonkép 24 óra alatt kellene végezni, annyival később végzi, minél közelebb esik a közös centrumhoz.

Al pezzo

(ol., ejtsd: pecco) darabonkint, darab számra.

Alpha

l. Alfa.


Kezdőlap

˙