Annaták

L. Egyházi adó.

Anna-testvérület

(St. Annen-Brüderschaft), a XIII. század közepe óta Középnémetországban elterjedt testvérület, a katolicizmus terjesztése végett; később a jezsuiták által ujonan szerveztetett s Németország némely vidékein 1808-ig állott fenn; ujabban Bajorországban és a Svájcban ismét életbe léptetett. (L. Wilisch, Von der ehemaligen St.-Annen-Brüderschaft.)

Annavölgy

Sárisáphoz tartozó bányatelep Esztergomm. esztergomi járásában; kőszénbányáikkal, melyek a Kőszénbánya- és téglagyár-társulat tulajdonát képezik; bányamérték 643,655 m2, évi termelés (1888) 4190 q. barnaszén 1047 frt értékben; vasúti állomás.

Annecy

(ejtsd: anszi), 1. a franciaországi Haute-Savoie département járása, (1886) 85,086 lakossal. - 2. A., a Haute-Savoie dép. s Annecy járásának fővárosa, nem messze Genftől, 448 méter magasságban, az ugyanilyen nevű tó északnyugati végén. (1886) 11,817 lak.; püspöki székhely; székesegyházzal. Itt áll Berthollet vegyész emlékszobra. Annecy Savoyának legiparosabb helye, pamut- és selyemszövőkkel, szalmaáru-készítéssel stb. A várossal szemben fekvő, «aux Barattes»-nak nevezett házban élt és halt meg számüzetésben Sue Eugen 1857. A középkorban Annesiumnak nevezték és sokáig a genevoisi grófok székhelye volt. - 3. Az annecy-i tó 14 km. hosszu, 3 km. széles, 50 m. mély, 28 km2 kiterjedésü. Egy gőzös közlekedik a parti helységek között. A vizben cölöpépítményeket találtak.

Annektálás

(lat. annexio), valamely államnak más állammal való egyesítése, más államba való bekebelezése. A bekebelezés által a bekebelezett állam elenyészik, önálló népjogi jogalanyisága megszünik, de nemzetközi jogai és kötelességei ezáltal meg nem szünnek, hanem amennyiben fennállásuk lehetséges és az uj viszonyok között is kivánatos, átmennek az államra, amelybe a bekebelezés történt.

Annelides

Lam. (állat), a férgek állatkörének egyik osztálya. L. Gyűrüsférgek.

Anneline

A papirosgyártásnál használt különböző töltelék-anyagok gyüjtőneve. Ezek részben a papiros súlyának s fehérségének növelése, részben áttetszőségének csökkentése céljából kevertetnek a péphez. Leggyakrabban használják a porcellánföldet, de e mellett a sulypát s különböző földes anyagok keveréke is használatos.

Annenheim

gyógyhely Karintiában, l. Ossiach.

Annenkov

1. A. Vasziljevics Pál, orosz iró, szül. 1813. Moszkvában, megh. 1887 márc. 8. Drezdában. Tanult bányászatot, majd a pétervári egyetem történelmi-filologiai fakultásának volt magán-hallgatója, sokat utazott és sokoldalu műveltségre tett szert. Irodalmi működését is külföldön kezdte meg, ahol csaknem állandóan tartózkodott. Munkássága különösen mint kritikusé érdemel figyelmet; igy alaposan méltatta Turgenjevet, Tolsztojt, Piszemszkijt és a jeles szinműirót, Osztrovszkijt. Legjelentékenyebb műve: «Voszpominaníja i kriticseszkija ocserki» (Visszaemlékezések és kritikai rajzok), 3 kötetben. Nagy érdemet szerzett magának Puskin Sándor műveinek teljes kiadásával is.

2. A. Njikolajevics Mihály, orosz tábornok, a transzkaspii katonai vasút építője, szül. 1835 ápr. 30-án (ó-napt.) Pétervárott. Fia A. Miklós tábornoknak. 1863-ban résztvett a lengyel felkelők ellen viselt hadjáratban. 1871-ben azok közt az orosz tisztek közt volt ő is, akiket a porosz hadsereghez vezényeltek, mire 1871-ben.«Az 1870-iki háboru. Berlin 1871» cím alatt tanulmányt adott ki a francia-német háboruról. Hazatérve a katonai vasúti szolgálat szervezését bizták rá; 1877-78-ban résztvett a keleti háboruban, 1880-81-ben pedig a Szkobelev-féle Ahal-Teke-expedicióban, mindenütt mint műszaki főnök, kiépítve a katonai vasutat a Fekete-tengertől Kizil-Arvatig, majd Merven és Bokharán át egész Szamarkandig; ő dolgozta ki a szibériai vasút-hálózat tervét, 1892-ben pedig az ő felügyelete alatt kezdték meg a szamarkand-taskendi vasút építesét. Sok cikket irt a «Vojennyj Szbornjik» címü katonai közlönybe, főképen a vasuti hadi szolgálatról.

3. A. Matvejevics Péter gróf. Szül. 1659., megh. 1720. Nagy Pétert 1697. Hollandiába kisérte, résztvett a sztrelicek ellen viselt küzdelemben; 1703 a Volga mellett fellázadt törzsek ellen küzdött.

Annerödit

(ásv.), urántartalmu mészniobát.


Kezdőlap

˙