Anvari

a leghiresebb persa költők egyike, Szandsan szeldsuk fejedelem udvarán élt; megh. Kr. u. 1190 v. 1200 Balkban.

Anvers

Antwerpen francia neve.

Anville

Jean Baptiste Bourguignon d', francia geográfus, a régibb és újabb térképrajzolás reformátora, szül. Parisban 1697-ben, megh. ugyanott 1782-ben. Már 22 éves korában királyi geográfus volt. Térképei közül legnevezetesebbek: «Atlas générál» (1737-80, 66 lap) és az «Atlas antiquus major» (12 lap); ez utóbbihoz a «Géographie ancienne abrégée» (1796, 3 kötet) a szöveg. Tizezernél több darabból álló becses térkép-gyüjteményét a királyi könyvtár vásárolta meg.

Anweiler

l. Annweiler.

Anxietas

(lat.) a. m. aggodalom.

Anxur

ó-kori gazdag város, Latium partján; eredetileg a volszkoké volt; a rómaiak Kr. e. 328-ban foglalták el. Itt állott Juppiter Anxur temploma és Felonia ligete. Régi neve Tarracina, ma Terracina.

Anya

(mater), nőszemély szemben a tőle származó személyekkel (gyermekeivel). A házasságon kivül született gyermekek anyjuk nevét viselik, anyjuk nemességét azonban meg nem szerzik. A törvényes házasságban született gyermekek apjuk családjának kötelékébe lépnek (l. Törvényes születés). Az anyai minőség az örökbefogadás (l. o.) tényéből is keletkezhetik. A zoológiában A. minden nőnemü állat, mely magzatot szült. Gazdasági háziállataink közül csak a szarvasmarhánál nem használják az anya szót, mert a tehén elnevezés annak értelmét magában foglalja. Eszerint lehet anyakancáról, anyajuhról és anyasertésről, de nem anyatehénről beszélni. Növénytani értelemben A. v. termő (pistillum). L. Termő.

Anyabölcső

[ÁBRA] Anyabölcső.

Egy nagyobb kúpalaku méhsejt, melyet a méhek rendesen a lépek szélére építenek, hogy abban az anyaméh felnevelődjék. A.-t akkor készítenek a méhek, ha anyaméhük elveszett v. pedig ha rajzani készülnek; rendesen egy család 5-6, de néha 20 A.-t épít. Ha az anyaméh a bölcsőből kibujt, az A.-t a méhek lehordják. (L. ábra a az építés kezdete, b teljesen kiépült anyabölcső, amelyben még az anya benne van, c és f anyabölcsők, melyekből a végükön látható nyiláson át az anyaméh kiröpült; e, d lehordott anyabölcsők.)

Anyáca

a tizenhetedik és tizennyolcadik századbeli hitvitázó iróinknál az apácának tréfás elnevezése.

Anya-csavar

l. Csavar.


Kezdőlap

˙