Árkelet-táviratok

A m. kir. posta- és táviróhivataloknál, a vasuti pénztáraknál a különböző pénznemek átszámítása az árkelet (értékfolyam) szerint történik: ezt a hivatalok és állomások körözvény-távirattal kapják a napnak bizonyos szakában. A budapesti tőzsde az érték- és gabonaárfolyamokat hivatalosan a budapesti központi táv irdához juttatja, valamint a bécsi tőzsde is naponkint délután az értékárfolyamot. Ezekre az egyes m. kir. posta- és táviró hivatalokkal hivatalosan táviratilag közölt árfolyamokra magánosok elő is fizethetnek s azokat üzletükbe v. lakásukba kézbesítik az illető hivatalok: különben a hivatalok hirdetési tábláin is kitétetnek a közönség tájékozására és használatára.

Arkémia

l. Alkémia.

Árképü

(subulatus, subuliformis), növényszervről mondják, midőn keskeny alapból lassanként finoman elhegyesedik, p. a boróka v. a barlangó levele. Közönségesen lapos és testes tárgyakra különbség nélkül használják. de a subuliformisszal testes szerveket jelölnek.

Arkesiláos

1. Pitanében, Aioliában szül. 315 körül Kr. e. Teophrastos-nak, majd Krantor, Polemón, Kratés-nek tanítványa s az utóbbinak utódja az akadémia (l. o.) vezetésében. Egész új rendszert létesített a tanításban; nem mondotta a maga véleményét, hanem a többieket kérdezte, s ehhez fűzött ezután kritikai vitatkozást, melynek alapja ügy látszik. az volt, hogy nem tudhatunk semmit, még azt sem, hogy nem tudhatunk semmit. Tartózkodnunk keli minden ítélettől (epoché). Főleg Zenón ellen küzdött. A tudás lehetetlenségével azonban nem szünik meg a cselekvés lehetősége. A valószinü is szolgálhat alapul a gyakorlati tevékenységre.

2. A., szobrász Caesar és Varro idejéből (Kr. e. (65 körül); legnevezetesebb műve Venus Genetrix, Caesar templomában a forumon. Műveit igen drágán fizették, a többi közt Octavius egy korsójáért egy talentumot fizetett.

Arklow

(ejtsd: arkló), kikötőváros az irországi Wicklow grófságban, az Avocának turistáktól gyakran látogatott szép völgyének torkolatánál, (1881) 4777 lakossal. Főhelye a wicklowi osztriga- és heringhalászatnak.

Árkolás

(Überröschen), l. Kutatás.

Árkoló eke

a vízlevezető v. alagcsőárkok kiemelését végzi. A fogatos erőre való ilyfajta ekék. mint amilyent ábránk is mutat, csak csekély mélységben járhatnak, amiért is több fokozatosan keskenyedő árkoló ekének kell egymást ugyanazon barázdában követni, ami azt okozza, hogy az árkok sohasem készülnek elég szabatosan. Jobb munkát végeznek Fowler gőz A.-i, sőt újabban oly komplikált szerkezet talajfúróval biró gépeket is szerkesztenek, melyek egy úttal az ásott árokba az alagcsöveket le is rakják és ismét be is földelik, mely gépek azonban ez idő szerint még csak a kísérletezés terén mozognak.

[ÁBRA] Árkoló eke

Arkona

(Arkon), hegyfok a porosz Rügen szigeten, Wittow félsziget északi vége. Itt állott hajdan a hasonnevű erőd,: melyet bevehetetlennek tartottak, s itt állott Swantewit, az Észak-német szlávok legnagyobb szentélye. 1168-ban I. Valdemár dán király pusztította el a várat.

Arkó réz

(nyers réz) alatt értjük azt az ötvényt, mely pörkölt gálmának szénsavas cinknek és réznek szénnel való megömlesztésekor keletkezik. A szén kiredukálja a cinket és ez a rézzel ötvöződik, tehát az A. nem egyéb mint sárgaréz. A gyártásnak ez a módja a XVIII. század végétől kezdve lassankint kiszorult a használatból, ma már A.-t nem készítenek.

Arkos

kisközség Háromszékmegyének sepsi jár., (1891) 1522 magyar lak.: nevezetes barom- és lótenyésztéssel.


Kezdőlap

˙