Ausztráliai tenger

a. m. Déli vagy Csöndes-tenger.

Ausztráliai vadkacsa

(Anas superciliosa). Nagysága akkora, mint a tőkés kacsáé a gácser olyan szinezetű mint a jérce: barna; jellemző rajtuk egy fekete-barna sáv, mely csőrük felső kávájának tövéből a szemek mellett a nyakszirt felé huzódik, s amely fejük sötét-barna szinétől egy világos szemöldöksáv által van elválasztva. Hazája Ausztrália. Európába először 1860-ban hozattak a londoni Regentspark-ba s azóta itt jó sikerrel tenyésznek. Európa klimája általában megfelel nekik s nem kivánnak semmi különösebb ápolást.

Ausztrál-óceán

a. m. Csendes óceán (l. o.).

Ausztrál-öböl

(Great Australian Bight), Ausztrália D-i partjaiba benyúló öböl; a Pasley-foktól a Katasztrófa-fokig ér: Ny-ról Adieu-fokig a part meredek és kikötők nélkül szükölködik; innen K. felé már vannak egyes kisebb, kikötőkül alkalmas bevágódások: a Fowler-, Streaky-, Coffin-öböl. A partvidéknek csak a K-i részén vannak sovány legelői.

Ausztrál-szigetek

l. Tubuai.

Ausztrázia

azaz keleti birodalom. A merovingok alatt a frankok keleti birodalma volt, mely a Mosel és Maas környékét, továbba a Rajna jobb partján elterülő frank tartományokat foglalta magában Metz fővárossal. A frank hatalom növekedése idejében különösen ezek a tartományok voltak nagyon fontosak, mert közvetítették a német törzsországgal való összeköttetést és frank lakosságuk a legtömörebb volt. Martell Károly halála után a frank birodalom fölosztása A.-ra és Neusztriára jelentőségét elvesztette és az A. név eltünt. l. Haguenin, Histoire du royaume Mérovingien d'Austrasie (Páris 1863); Digot, Histoire du royaume d'Austrasie (4 köt., Páris 1863); Gérard, Histoire des Francs d'Austrasie (Brüsszel 1861).

Ausztria

l. Alsó-, Felső-Ausztria és Osztrák császárság.

Ausztria

Általános kölcsönös tőke- és járadékbiztosító társaság. Székhelye Bécs. Alapíttatott ugyanott 1860-ban. A társaságnak 1891-ik évi zárómérlege 2.817,262 forintnyi dijtartalékot tüntet fel.

Auszugalisták

régibb törvényeink s a volt Kuria kifejezése szerint könyvkivonati tartozások. számlabeli követelések s az ezek behajtására vonatkozó pörök.

Autan

(fr., ejtsd: otán). Dél-Franciaországban előforduló tengeri szél.


Kezdőlap

˙