Belsarjas

(növ., endogén). A növények levele és ága a tenyésző csúcs körül mint apró kiemelkedő sejtcsoport jelenik meg, a bőrhöz közel az elsődkéreg (periblema) külső rétegéből származik. Ez a külsarjas v. külső származás (exogén). Ellenben a gyökérágak továbba látszólag a zsurlók ágai belső eredetüek (endogén), azaz belsarjasak. A gyökér oldalágai t. i. többnyire a pericambiumból keletkeznek, s pedig rendesen a fa részletei előtt.

Bélseb

a vad gyomrát, beleit találó lövés által okozott seb, mellyel még emenekülhet a vad, de miatta később elpusztul.

Bélsérv

azon sérv, melynek tartalmát előesett bélrészlet képezi. Leggyakoribb alakja a sérveknek. L. Sérv.

Bélsipoly

a bél üregének kóros elváltozások által létrehozott közlekedése a külső test-felszínnel v. más üreges szervvel, minő a gyomor, húgyhólyag, másik bélrészlet. A többnyire szűk csatorna, melyen az emésztés művelete alatt béltartalom ürül ki. A sipolyos bélrészlet szerint lehet a bélben: gyomorsipoly, nyombélsipoly, vékony bélsipoly, vastagbélsipoly, végbélsipoly; a legutolsó alakja igen gyakori betegség (l. o.), míg az előbbiek ritkábban és többnyire szúrás vagy lövés által ejtett sérülések után találhatók; sokszor (a vastagbélben) lassú átfúródás által keletkeznek fekélyesedéseknél, ráknál, gümőnél stb. Gyógyításuk igen nehéz és hosszadalmas, mert a kiömlő bélsár azt minduntalan megzavarja; rákos, gümős fekélyeknél keletkezett B.-ok pedig nagyobb operáció nélkül nem gyógyithatók. A sebészek sokszor mesterséges módon készítenek B.-okat, hogy a belek tartalma kiüríthető legyen, p. elzárt és elüszkösödött sérveknél, a bél rákos daganatainál, szükületeinél stb.; az ilyen B.-t anus praeternaturalis-nak nevezik. Máskor bélsipolyt készítünk a beteg táplálása végett, p. az étcső daganatainál, heges szükületeinél a gyomor falán készítünk kifelé közlekedő sipolyt (mesterséges gyomorsipoly), melyen a beteg táplálékát a gyomorba visszük.

Belsius

János, kamarai tiszt; minthogy sok nyelvet tudott, a Báthoriak többször diplomáciai küldetésekkel bízták meg. Vejének, Bokácius Jánosnak emlékezetére hosszabb latin verset írt, mely Bod Péter Magyar Athénás-ában jelent meg.

Bélsorvadás

(Phthisis mesaraica, enterophthisis, tabes intestinalis), a bélnek többnyire tuberkulózus alapon nyugvó megbetegedése, mely a tüszők beszűrődése, elsajtosodása után, fekélyek képződésére vezet. A bél nyákhártyájának ezen fekélyesedését a bélfodrok nyirokmirigyeinek gümősödése szokta kísérni. Gyakran a mellkasi, vagy hasi szervek tuberkulózisa mellett, máskor mint önálló folyamat fordul elő. Tüneteit többnyire a krónikus bélkatarrus tünetei képezik, néha lokalizált fájdalmaktól és időnként lázaktól kisérve. A többnyire minden kezeléssel dacoló hasmenés következtében a betegek igen elgyengülnek, megfogynak és általános marazmus tünetei között bekövetkezik a halál. Máskor a halál okát a hashártya áttörése és a béltartalomnak a hashártya üregébe jutása folytán kifejlődő általános hashártyalob, ismét máskor a bél és a többi szervek amiloid elfajulása és az ezt kísérő kachexia képezik. A gyógykezelés főleg tüneti és a hasmenés csillapítására irányul. A beteget jól kell táplálni, amit a jó levegőn való tartózkodás nagy mértékben elősegíthet.

Belső-Ausztria

e néven nevezték régebben az Ausztriához tartozó Stiria, Karintia és Osztrák-tengerpart tartományokat, ellentétben Elő-Ausztriával (Breisgau) és Csehországgal.

Belső ellenállás

E kifejezést a galvánelemekről szólva szokás használni. Valamely galvánelem sarkait összekötő r ellenállásu vezetőből és az elemből alkotott vezetőkörben az elem (E) elektromotoros ereje i = E r + R erősségű áramot létesít, ha R az elemnek ellenállását az úgynevezett belső ellenállás jelöli. A belső ellenállás a különböző galvánelemeknél különböző, s egy fajtáju elemeknél is az alkotó anyagok méreteivel, a folyadékok sürűségi fokával és az elem hőmérsékével igen tág határok között változik, pontos meghatározása igen kényes feladat. Határozott (a belső ellenállásra vonatkozó) számértékeknek tehát csak akkor van értékük, ha egyszersmind adva vannak a hőfokra stb. vonatkozó adatok. Gyakran a dinamógépek fegyverzetének ellenállásáról is, mint B.-ról szokás beszélni; e kifejezés különben nélkülözhető.

Belső erők nyomatéka

az anyagnak azon ellenálló képessége, mellyel valamely testnek hajlításakor a hajlitó külső erő nyomatékának ellenáll.

Belső érzék

l. Tudat.


Kezdőlap

˙