Besztusev

Sándor, orosz novellista, szül. 1795, megh. 1837 juniusban, fia B Sándor államtanácsosnak és publicistának; mint gazdatiszt barátjával, Ryljejev Kondratij költővel együtt részese volt az 1825 dekabrista-összesküvésnek (l Dekabristák) s halálra itélték, büntetését azonban 20 évi kényszermunkára változtatták 1829 engedélyt kapott Jakuckban, hogy mint közlegény beléphessen a kaukázusi hadseregbe, ahol ujra tiszti rangra emelkedett, s Ardler cserkesz vár ostrománál hősi halállal mult ki. Sokkal ismertebb Marlinszkij álnévvel, mely alatt irodalmi művei megjelentek, s mint iró a Puskin-korszak jelentékenyebb emberei közé tartozott Ő adta ki Ryljejevvel együtt az első orosz Almanachot «Poljárnájá Zvjezda» (Észak csillaga) cím alatt 1823, amelyben az akkori nevezetesebb írók mind részt vettek, úgy hogy a könyv több kiadást ért. Nagy feltünést keltett ez évkönyvben a B által irt bevezető cikk: Egy pillantás a régibb és ujabb orosz irodalomra. Még jelentékenyebb a B Orosz irodalom-története, mely több kiadásban forog közkézen és többször le is volt fordítva. E műben különösen megkapó a hazafias melegség és találó kritika. B gyors egymásutánban irta meg a novellák egész sorát, amelyek a Kaukázus közös cím alatt jelentek meg és szerzőjük nem közönséges tehetségéről tanuskodnak. Főmunkája Amalath Bej, amelyben egy cserkesz főnök árulása van leirva érdekes jellemzéssel, és a természetnek költői rajzolásával. Műveinek teljes kiadása 1840 jelent meg Szt. Pétervárott, 1860 jelentek meg igen érdekes magánlevelei. Három fivére közül, akik 1825 szintén kényszermunkára itéltettek, csak a második Mihály élte meg az 1856 szept. 7-iki amnesztiát a legidősebb Miklós, az előtt egy évvel halt meg Szelenginszkben, a harmadik, Péter már az előtt megőrült.

Besztusev-Rjumin

1 Petrovics Mihály gróf, orosz diplomata, szül 1688, megh. 1760 Iskoláit Berlinben végezte. 1721. követi minőségben Stockholmba ment, ahol sikerült neki az orosz befolyást érvényre juttatni; ennek következtében husz éven át teljesen uralkodott a svéd politika felett és létre tudta hozni az 1724. és 1735-iki szövetségi szerződéseket. Egyuttal hazája közgazdasági és ipari érdekeit is hathatósan előmozdította sűrűn telepítvén ki Svédországból Oroszországba kézműveseket gazdasági és egyéb szakembereket. Mikor 1741 Stockholmban politikai pártváltozás állott be, B haza ment, Erzsébet cárné uralkodása alatt udvari marsalli rangot kapott, s azután több követségben járt el, Porosz- és Lengyelországban és Ausztriában, 1756-1760 pedig Franciaországban. Nejét, a kegyvesztett Golovkin gróf nővérét, aki azzal volt vádolva, hogy részt vett az Erzsébet cárnő ellen 1743 szőtt összeesküvésben megkorbácsolták, nyelvét kivágták és Szibériába számkivetették.

2 B R Petrovics Elek gr, az előbbeninek öccse, orosz államférfi és hadvezér, szül Moszkvában 1693 jun. 2, megh. 1766 ápr. 21. Ez is Németországban nevekedett, 1713 braunschweigi, 1718 orosz szolgálatba lépett, több diplomáciai küldetésben járt el s 1740 Biron pártolása folytán Volinszkij miniszter helyét ő vele töltötték be, de pártfogója megbukván, ő is fogságba került Erzsébet cárnő azonban visszaadta neki szabadságát rábizta a birodalmi kancellárságot, 1744 nagykancellárrá tette s csaknem kizárólag reá bizta az ország gondját. Ez állásában következetesen ellenségesen viselkedett Poroszország iránt, Ausztria felé hajlott, ami egészen megfelelt Erzsébet cárnő nézeteinek, katonai demonstrációk által siettette az Ausztria javára szolgáló drezdai (1745) és az aacheni (1748) békekötések létrejöttét 1746 az orosz cárnőt rábirta, hogy Ausztriával szövetségre lépjen, a szövetséget 1756 megujíttatta, ami Oroszországot a hétéves háboruba keverte. Később B., miután a császárné rosszulléte miatt Apraxin tábornokot, aki pedig Grossjägerndorf mellett győzött visszahivta s azt a gyanut keltette maga ellen hogy Péter nagyherceget támogatta ennek esetleges trónralépténél, elvesztette a felgyógyult Erzsébet kegyét, 1758 elfogatott a vizsgáló biróság elé állíttatott, amely őt halálra itélte; Erzsébet halálbüntetését elengedte ugyan, de minden rangjától megfosztva a Moszkva mellett fekvő Gorelovo faluba internáltatta. Csak II. Katalin hivta őt vissza az udvarhoz 1762, kinevezvén őt tábornaggyá. B Katalin egyik legfőbb tanácsadója volt.

3 B R Mihály, a poltavai ezred hadnagya, meghalt Pétervárott 1826 jul. 25 Pesztel elfogatása után 1825 Muravjevvel együtt az ország déli részében a katonai forradalmat vezette, miután előbb Pesztel társaságában az orosz titkos tanácsosok elé állt, különösen a lengyel hasonló társaságokkal tartva fenn az összeköttetést és 1821 nyarán létre hozta ezekkel az «egyesült szlávok» szövetségét a lescsini táborban Volhiniában A délvidéki forradalom után B-t Szt.-Pétervárra vitték s Pesztellel, Ryljejevvel és Muravjev Szergejjel együtt a petro-pavlovszki várban felakasztották.

4. B R Njikolajevics Konstantin, orosz történetbuvár, szül 1829 Tanult Njizsnij-Novgorodban és Moszkvában, 1856-59 dolgozó társa volt egy moszkvai ujságnak, 1865 óta a szt-pétervári egyetem tanára. Munkái: Az orosz krónikák a IV. századig (1869); Oroszország története (1892 I-ső köt; az egész mű 3 kötetre tervezve), amely főképen azzal tünik ki, hogy rámutat az orosz történelemre vonatkozó forrásokra. Az ő kezdeményezésére létesültek Szt-Pétervárott az ugynevezett «női tanfolyamok».

Beszuki

Jáva szigetén egyike a legkeletibb tartományoknak. Ny-on Probolingo tartománnyal, egyebütt a tengerrel határos Banyuvangit is ide számítva; területe 9656 km2 (1888) 611693 lak, Nagyobbára hegyes; főtermékei: dohány, kávé és cukor. Főhelye a tengerparton fekvő B.

Beszűrődés

valamely apró üregekkel biró testnek idegen anyaggal való áthatoltatása. Igy az orvosi tudományban savós, véres, genyes, eves, rákos, gümős stb beszűrődés az, ha valamely szövetnek közeibe savó, vér, ráksejtek, gümőbacillusok stb hatolnak. A beszűrődött anyag lehet jóindulatu, mely az alapbántalom eltünésével felszivatik, vagy rosszindulatú, s ekkor tovább szaporodik s egy uj rákos-gócot, gümőt stb képez. Geognoziai B az, midőn valamely kőzet üregeibe egy másik kőzet kristályai rakodnak le.

Béta

a második betü neve a görög ábécében; l. B.

Beta

Tourn (növ), l. Cékla és Cukorrépa.

Betáblázás

(intabulatio), pénzbeli követeléseknek az ingatlan vagyonnal való biztosítása a telekkönyv (l o) intezményének életbe léptetése előtti jogunk értelmében Az 1723: CVII t-c elvén a birói gyakorlat által képződött B csak csőd esetén adott a hitelezőnek elsőségi jogot. Az 1840: XXI t-c -ben szabályozott B. hatálya csődön kivül az volt, hogy az adós ingatlanait eladta és a betáblázott követelés tőle behajtható nem volt, az ingatlannak vevője tartozott fizetni. A B az által történt hogy a követelés a törvényhatóságnál vezetett nyilvános könyvben feljegyeztetett. Ezt megelőzőleg az eredeti adóslevelet a közgyülésen felolvasták, és utóbb a B megtörténtét az okiraton záradékképen igazolták. A megyei közgyülésen általános B-t lehetett kieszközölni, melynél fogva annak joghatálya kiterjedt az adósnak a megyében levő minden ingatlan vagyonára. A szab kir. városokban a hitelező köteles volt kijelölni adósának azt az igatlanát, amelyre a B-t intézni kivánja; ezért meg volt hagyva a városoknak, hogy a betáblázási könyvet a földkönyvvel összekössék. 1849-ben az 1840: XXI t-c hatályon kivül helyeztetvén, a járásbiróságoknál telek- és betáblázási könyvek vezetése rendeltetett. A B-sal terhelendő ingatlanokat itt már okvetlenül meg kellett jelölni A telekkönyvi rendszer és ezzel a jelzálogok nyilvánosságának és különlegességének rendszere életbe lépvén, a végett, hogy a különlegesség követelményének elég tétessék, az 1855 dec 15-iki rendelet módot nyujtott arra hogy a B által nyert jog jelzálogi joggá alakíttassék át az osztr. ált. polg. törvénykönyv értelmében. E célra a betáblázott követeléseket be kellett jelenteni. A bejelentés következtében a telekkönyvi hatóság a feleket meghallgatta és ennek utána esetleg elrendelte a követelésnek jelzálogi átkebelezését. Köznyelven a legujabb időig is B-nak nevezik a zálogjog telekkönyvi bekeblezését.

B a váltójogban Bár a váltó a követelés jogcímét nem tartalmazza, lejárt váltók alapján az előjegyzés az elfogadó ellen elrendeltetik, a kibocsátó és forgatók ellen csupán a visszkereseti jog fenntartásának előfeltétele mellett; bekebelezésre csak akkor elégséges a váltó, ha a váltókötelezett magán a váltón vagy külön okiraton utólag kipótolja azon hiányokat, melyek a bekebelezést gátolják. A telekkönyvi hatóság hivatalból vizsgálja a váltó érvényességét és a váltókövetelés fennállását a váltótörvény alapján, azért elévült váltó alapján előjegyzésnek nincs helye.

Béta függvény

l. Függvény.

Betain

v. trimetilglikokoll (C5H11NO2) Ez a gyenge szerves bázis azonos a licin-nel, azon nem mérges alkaloidával, mely a lycium barbarum leveleiből állítható elő. Előfordul ezenkivül a cukorrépa nedvében és melasszéban, melyből ugy állítják elő, hogy az ólomecettel elegyítik, megszűrik és a szüredékből az ólmot higított kénsavval kicsapják. Az erről leszűrt oldatból a B foszforwolframsavas natriummal mint csapadék leválasztható. A csapadékot ezután mésztejjel elegyítik, ismét megszűrik és a szüredékből a B-t kikristályosítják. Többféle módon képződik, igy a khinolin oxidációja alkalmával, továbbá mono klorecetsavnak koncentrált trimetilamin oldattal hevítésekor stb. A B fénylő, szétfolyó kristályokból áll. Savakkal jól kristályosodó s többnyire vizben oldódó sókat ad, melyek szintén nem mérgesek. Koncentrált káliumhidroxiddal melegítve igen sok trimetilamin képződik belőle.

Betakarás

A konyhakerti ágyakra a nagy melegek beálltával, a talaj kiszáradását elkerülendő, elmállott trágyát, fürészport, megőrlött timárcsert, lombfa-leveleket, mohát stb szokás teríteni. Ez a betakarás, de B alatt a növények téli befedését is értik, mely alkalommal a kerti ágyakat trágyával v levelekkel fedik be, a fás növényeket, ha hajlékonyak (p a rózsa), a földbe hajlítják le v zsupszalmával, zsákszövettel, mohával stb burkolják be - B-nak a szőllőművelésben, azt a munkát nevezik, midőn ősszel a földet a bakhátakról a szőlőtőkékre hozzák.


Kezdőlap

˙