Bolognai

Bertalan, az örmény nyelvnek és irodalomnak Európában ismertetője és terjesztője. A XIV. században ő az első az európaiak között, ki az örmény nyelvet behatóbban ismerte. Megalapította az örmény Domonkosiak tartományát Nachicsevanban, miután előbb XXII. János pápa 1316. Örményországba küldötte, hogy az örmény és latin egyházak között szorosabb egyesülést hozzon létre.

Bolognai kréta

könnyü, lepénnyé alakított, kiiszapolt olasz kréta, mely Trieszten át kerül forgalomba. s főleg arany és ezüst-áruk fényezésére használják.

Bolognai kutya

az ölebecskék egyik fajtája. L. Eb.

Bolognai palcak

l. Bolognai üvegek.

Bolognai pát

(ásv.), l. Súlypát.

Bolognai üvegek

kis, 8-15 cm. hosszu, gömbölyü és vastag fenekü palackok, melyeket hirtelen (nem a hűtőkemencében) hűtenek le, minélfogva a gyorsabban lehülő felület-részek a belső részekre igen nagy nyomást gyakorolnak, úgy, hogy ha a felületet a legcsekélyebb mértékben, p. a palackba ejtett quarc-szilánkkal megkarcoljuk, az egész palack számtalan apró darabra törik. E palackokat, melyek máskülönben meglehetős erős ütést kibirnak, a Bologna közelében levő hutákban készítették először; első leirásuk a bolognai Balbi-tól (1740) való. L. Üvegcseppek.

Bolognai világító kő

tulajdonképen kénbárium, melynek az a tulajdonsága. hogy, ha bizonyos ideig a világosságon volt, a sötétben gyenge fényt áraszt.

Bolok

Bolug. Régi magyar személynév, mely - tekintve az olyan neveket, minők: Suta, Süket - kétségkivül a mai «balog» szónak felel meg. Árpád genealogiájában Zambur fia és Bulchu apja fordul elő Bolug néven.

Bolométer

(gör.) készülék, mely a hősugarak által okozott csekély hőváltozások megfigyelésére és mérésére szolgál, és a fémek áramvezetői ellenállásának hőokozta változásán alapszik. Két igen vékony fémlemezből (sztanniolból) rácsalakban kivágott vezető egymástól elszigetelten egy a Melloni-féle oszlopéhoz hasonló hüvelyben van elhelyezve és egy Wheatstone-féle hídnak két ága gyanánt szolgál; az egyik rács be van fedve, a másik pedig a hősugarak hatásának kitéve vezető ellenállását változtathatja, minek következtében a beiktatott galvánométer tüje kitér. A készülék igen érzékeny.

Bolond gombák

(Fungi perniciosi), általában a mérges gombák; p. a galócák közül különösen a burkos g., Agaricus (Amanita) vaginatus Bull., a légyölő g. (A. muscarius L., Amanita muscaria Fr.), a bunkós g. (A. phalloides L.), a párducszinü g. (A. pantherinus L.), a mérges rizike g. (A. torminosus Schaeff. vagy Lactarius torminosus Fr.), a hánytató g. (A. emeticus L. vagy Russula emetica Fr.), a nyalábos g. (A. fascicularis Huds.), a barázdás g. (A. rimosus Bull.), a narancsszinü vargánya (Cantharellus aurantiacus Fr.), a tinóruk közül a sátán-t., bába-vargánya (Boletus Satanas Lenz.) a rozskalászból kinyuló varjuszem v. anyarozs (Claviceps purpurea Tul.), és mások. A mérges gombák fölismerésére fölállított szabályok v. csak egyesre illenek, v. egyáltalán semmisek. Igy a széttöréskor beálló szinváltozás csupán a sátán-tinórúnak ismertető jele, törése helyén sárgából kékre változván. Ellenben a rózsaszínhúsu csiperke-galóca (A. campestris L.), bár törése helyén megfeketedik, mégis jó. Más jelül a feltünő szint említették, amilyen a légyölő galócát jellemzi; holott az épp oly feltünő színü urigomba (A. caesareus L.) a jobbízüek egyike. A hánytató galóca ugyanolyan feltünően vörös, mint a vörös galambica (Russula vesca Fr.); a vörösellő rizike és a mérges rizike-g. (Lactarius deliciosus Fr.) csupán tejökre nézve különböznek. A tejnedv sem ismertető jel, mert éppen a rizike tejel. Egyáltalán azt lehet mondani, hogy minden bolond gomba hasonlít valamely ehetőhöz, amely tüneményt képmajmolás (mimikri) név alá fogták. Ezért a megkülönböztető jelet ismerni kell. Legföljebb a bűz lehet biztos intő-jel. A legmérgesebbikből, a légyölőből az északázsiai nép italt készít. A borsos-gomba (A. vagy Lactarius piperatus Fr.) pedig a készítés módja szerint más- és másképen hat.


Kezdőlap

˙