Bond

grófság Illinois északamerikai államban, 1150 km2 felülettel, 14866 lak., Greenville székhellyel.

Borid

1. Eduárd Agost, angol tudós, született Hanwellben 1815 dec. 31. Jelenleg a brit muzeum kézirattárának őre. Társalapítója a Palaeographical Societynak (1870). Munkái: Statutes of the university of Oxford (1854), Speeches in the trial of Warren Hastings (1859-ki), Chronicon Abbatiae de Melsa. Russia at the close of the XVI. century (1856; e mű Fletcher és Horsey utazásait is felöleli). Kiadta továbbá a brit muzeum papirusz-ainak katalogusát (6 köt.).

2. B. György Fülöp, angol csillagász B. Vilmos Cranch fia és 1859 óta a cambridgei csillagvizsgáló igazgatója, szül. 1825 máj. 20. megh. 1866 febr. 17. Atyjával együtt megirta Saturnus monográfiáját, közölt értekezést a Donati-féle üstökösről és pontos megfigyeléseket az Orion ködfoltról. B. az elsők sorában áll, kik a kettős csillagok fotografálásában sikert arattak.

3. B. Vilmos Cranch, csillagász, szül. Portlandban Maine államban 1789 szept. 9. megh. 1859 jan. 29. Órásmesterséget tanult, azután Dorchesterben, az Egyesült Államokban az elsők között rendezte be magáncsillagvizsgálóját. A kormány rendelete folytán mint csillagász követte az 1838. Wilkes Károly kapitány vezetése alatt álló kutató expediciót, melyből visszatérve 1839. a cambridgei (U. S. A.) csillagvizsgáló építését vezette. Mint ennek igazgatója felfedezte 1848. Saturnus 8-ik holdját.

Bond

(angol), kezesség, kezességi okmány, azután adóslevél kötvény. Angliában és az amerikai Egyesült Államokban a teljesen befizetett kötvények, főleg a bemutatóra szóló kötvények neve B., mig a tetszésszerü összegre szóló és a hitelező nevére az államadósságok könyvében bejegyzett kötvények neve Stock. E szerint Angliában a kelet-indiai kormány adósleveleit India Bonds-nak nevezik. A vámügyben Angliában B. annyi mint közraktár. A B.-ban beraktározott áru olyan, mely a közraktárban (warehouse) vámozatlanul van ami 1803 óta némi illeték ellen meg van engedve. Az ily árut vagy vámmentesen lehet ismét kivinni az országból, vagy pedig a vámilleték lerovása után a belföldön elhasználni. Megfelel tehát a nálunk szokásos szabad raktárnak v. pedig a fiumei punto franco-nak.

Bondhoider

(angol), kötvénybirtokos, kötvénytulajdonos, vagyis akinek bemutatásra szóló teljesen befizetett kötvényei vannak. Tehát a török államadósság B.-je olyan, kinek török államadóssági kötvényei vannak.

Bonde

svéd nemes család, melynek egyik tagját, Knutson Károlyt 1436. kormányzónak. 1448 pedig VIII. Károly néven királynak választották.

Boridei

Német-Kelet-Afrika termékeny vidéke a tengerpart és Uszambara hegyei között.

Bandi

Kelemen, olasz költő, szül. Mezzanaban 1742 jun. 27., megh. Bécsben 1821 jun. 26. Egy költeménye miatt, melyben a jezsuita-rend eltörlésén örvendezett, üldözni kezdték s Tirolba menekült: 1797. Brünnben Ferdinánd főherceg könyvtárnoka és fiainak nevelője lett, 1816. pedig Bécsbe ment és Ferenc császár harmadik nejének lett tanára. Költeményei Opere cimen 1798. Velencében jelentek meg 6 kötetben.

Bondu

a fulbéknak francia fenhatóság alatt álló országa Szenegambiában, az É. sz. 13 ° 40'-15° közt a Faleme partján, amelynek mellékvizei öntözik; igen termékeny. Királya, az ahnami, Bakeltől 12-14 órányira, Bulebaneban lakik.

Bondu

v. Bundu. Régi magyar személynév, mely valószinüen a török «Mundo» a. m. kopja szónak felel meg s mint ilyen, a Bicsak, Bolta, Csákán nevek sorozatába tartozik.

Bon du trésor

1. Bon.


Kezdőlap

˙