Brantford

(ejtsd.: brentford), B. county székhelye Dominion of Canada Ontario tartományában, a Great-river mellett egy dombon, 13300 lak., élénk kereskedéssel.

Brantôme

de Bourdeilles Péter, seigneur de, francia iró, szül. Périgordban 1540 körül, megh. 1614 jul. 15. Beutazta Olasz- és Spanyolországot, Portugáliát, Skóciát és Angliát. Franciaországban résztvett a valásháborukban. Munkája: Mémoires (Vies des hommes illustres et des grands capitaines français, Vies des dames illustres, Vies des dames galantes, Anecdotes touchant les duels, Rodomontades et jurements des Espagnols stb. alcimmel), mely először 1665. jelent meg. Legjobb kiadása: Oeuvres completes, 18 köt., Páris 1865-1882, Lalannenál.

Branyicska

kisközség Hunyad vmegye marosillyei j.-ban, (1891) 705 oláh lak., vasuti állomással, posta- és táviróhivatallal, postatakarékpénztárral. Báró Jósika Lajos kastélyának egyik bástya-szobáját Martinuzzi lakta; a költő báró Jósika Miklós is sokáig itt tartózkodott.

Branyiszkó

nevezetes hágó a róla nevezett B.-i hegységben (l. o.), Szepes és Sáros vmegye határán, 758 m. magas; rajta át a két megye között a közlekedést eszközlő kitünő országút Szepes-Váraljáról Sirokára vezet. A hágó Korotnok és Siroka közt van: Korotnok felől a B.-i völgy oldalán kigyódzik fel tetemes emelkedéssel, K-en lassabban ereszkedik alá Siroka felé s a Tarca völgyébe. Legmagasabb pontján, melyről felséges kilátás nyilik a Magas Tátrára és Szepes várára, kápolna és egy a magyarok 1849 febr. 5-iki győzelmét dicsőitő szép emlék áll. Néhány száz méternyire É. felé a Sirokai patak völgyében van az u. n. Ördöglyuk, ahol a patak nagy zajjal az utjában álló sziklafalnak tölcsérforma mélyedésébe zuhan alá, s csak a hegylánc nyugati oldalán kerül ismét felszinre, ahol Korotnoknál legott malmot hajt.

Branyiszkói csata

egyike az 1848-49-i szabadságharc legfényesebb hadi tetteinek. Görgey serege, utjában a bányavárosokon át, 1849 febr. 1. ért a Szepességbe. Itt osztrák hadosztály táborozott, amely febr. 3. éjjelén kisérletet tett a magyarokat Iglóban meglepni, de visszaveretett. Erre Kiesewetter cs. őrnagy, egyesülve a Kassa felől Schlick által előre küldött gr. Deym-féle hadosztállyal, a branyiszkói hegyet szállotta meg, melyen átvezet a Szepest Sárossal összekötő út. Ez állás ostromlására küldte Görgey Guyont a sereg leggyöngébb zászlóaljaival, még pedig szánt szándékkal ezekkel, hogy ezek győzelme annál inkább erősítse a sereg morális önérzetét. Maga ezalatt Iglón mulatott és nagy izgatottsággal várta a csatatérről jövő tudósítást. Guyon február 5. déltájban kezdte a támadást. Az ellenség tüze előtt csapatai több izben meghátráltak, míg végre maga állott a 33-ik zólyomi zászlóalj élére és azt állásról-állásra diadalra vezette. Éjfélig az ellenséget 23 erős állásból verték ki és nyitva állott az út Eperjesig. A győztes zászlóalj uj zászlót kapott e fölirattal: «branyiszkói győzelem». A csata nem annyira a benne résztvevők v. az elesettek száma miatt fontos, hanem azért, mert megnyitotta az összeköttetést Görgey serege és a felső tiszai sereg közt és ily módon lehetővé tette az összes magyar haderők egyesítését és a győzelmes tavaszi hadjáratot.

Branyiszkói hegycsoport

Szepes és Sáros vármegye határán emelkedő hegycsoport, melyet É-on és K-en a Tarca, D-en a Hernád, Ny-on a Polyanóc-Szalóki völgy, illetve a szepesváraljai lapály határol. Főgerince Kis-Szeben felől először a Tarca és Kis-Szinye (Svinka) völgyei közt K-ről Ny-ra húzodik (6-800 m. magas), de a Jávornál (938 m.) hirtelen D-re kanyarodik s szétterülve, jóval tetemesebb magasságig emelkedik. Főbb csucsai a Bachurnia (1084 m.), Kopito (1115 m.), Viszoka hola (1172 m.), Smrekovica (1193 m.) és a Branyiszkói-hágótól (758 m.) D-re a Szlubica (1131 m.). Több mélyebb hágó rovátkolja, a Branyiszkói hágó pedig két külön csoportra osztja szét. Tulnyomóan jegőcös kőzetekből, nevezetesen réteges gnájsz és helyenkint gránitból és csillámpalából áll. Szinye-Lipóc vidékén, ahol bizarr sziklaalakulatai vonják magukra a figyelmet, triasz-mész lép fel, melyben sok az üreg és barlang. Legnagyobb elterjedését a triasz-képlet a Hernád-szorosánál éri el. A B. magasabb részeit fenyves erdő, főgerincének hátát havasi legelők fedik; belsejében alig van emberi lakás. A főtömeg nyulványai közt azonban, melyek a Tarca és Szinye völgyei között levő tág területet hálózzák be, nagyszámu község fekszik; e nyulványok alacsonyak s csekély jelentőségüek; végső kiemelkedései a sárosi várhegy (572 m.) és az eperjesi Kálváriahegy. A Szinye és Hernád völgye közt az 1028 m. magasságig emelkedő Csernahora v. Csernagura hegység csatlakozik a B.-hoz, mely DK-i irányban a Hernád mentén egészen a Tarca torkolatáig vagyis Abosig huzódik s magasabb hegységi jellege ál tal a Szinye és Tarca közti dombvidékektől lényegesen eltér; e hegysorban helyenkint csekély bányászat folyik. A B. főtömegén több ásványos forrás (Szlatvin, Szinye-Lipóc, l. o.) fakad. V. ö. Roth Samu A B. földtani és vizrajzi viszonyai. (Magyarországi Kárpátegylet IV. Évkönyve, 1877, 152 -165. l.)

Brascassat

(ejtsd: brakassza) Jakab Rajmond, francia állatfestő szül. Bordeauxban 1804 aug. 30., megh. Párisban 1867 febr. 28. Hires volt mint állatfestő. Művei: Meleager vadászata, Bikaviadal (a nantesi muzeumban), Marhalegelő Burgundban (a lipcsei muzeumban), Farkasok által megtámadt tehén.

Braschi

János Angelo, VI. Pius pápa családi neve.

Brasidas

a spártai hadvezérek egyike, kik a peloponnezusi háboruban döntő szerepet játszottak. A háboru kezdetén Kr. e. 421, arra kényszerítette Athént, hogy Methone ostromlásával Messzeniában felhagyjon. Majd Pilosznál és Megarisznál harcolt sikerrel. Polgártársainak bizalma 424. egy kis hadsereg élére állította, mellyel váratlanul Macedoniában termett. Perdikkasszal, Macedonia királyával szövetkezve, Athén legvirágzóbb gyarmatvárosait, Amfipoliszt, Skionét, Mendét Spárta, pártjára birta. A megrémült athéniak erre egy évi fegyverszünetet kötöttek. Alig telt el azonban néhány nap, Athén Kleon rábeszélésére a háboru folytatását határozta el. Athén visszahódította Mendét és Skionét körülzárta, anélkül hogy B. valamit tehetett volna. Az atheniek második serege Kr. e. 422. Kleon vezérlete alatt Amfipolisznál találkozott B.-szel. A csatát Kleon vesztette el, de B. is halálos sebet kapott.

Brass. és Kov.

magyar növénynevek mellett Brassai Sámuel és Kováts Gyula nevének rövidítése. L. Kováts.


Kezdőlap

˙