Buktató készülék

A B., melyet a szállító edények kiürítésére használnak, igen sokféle szerkezetü. Ahol magyar csillékkel pallókon szállítanak a bányában, a gurító felibe egy pár gerendát fektetnek, hogy a csille, ha felboríttatik, bele ne essék a gurítóba. Vasuti szállításnál a legegyszerübb B. a vaspálya végén, hol a csillét kell kiüríteni, a keresztbe fektetett gerenda, melybe a csille első kerekei beleütődnek; a csillér azután kinyitja a csille ajtaját és felemelvén a csille hátulsó részét, könnyen kiüríti tartalmát. E helyett néhol a vaspályasinek végeit felgörbítik, hogy a csille kerekeit felfogják. Igen jó B. a vasrudakból készült és a tengelye körül forgatható kosár, melybe a telt csillét beletolják és azután a kosarat fordítván, egészen felfordítják.

Bukuresd

kisközség Hunyad vármegye brádi j.-ban, 612 oláh lak., aranybányával.

Bulahar

kikötőhely Afrika K-i partján, az Adeni öbölnél, Ny.-ra Berberától.

Bulair

falu Drinápoly török vilajetben, Gallipolitól É.-ra. Ismeretes 6 km. hosszu erődítményeiről, B.-ról (görögül Plagiari), amelyet 1854. angol és francia mérnökök építettek, azóta pedig ujból kibővítettek s amelyek a Szaroszi-öböltől a Márvány-tengerig huzódnak; céljok, hogy az ellenséges csapatoknak partra szállását a Gallipolii-félszigeten és a Dardanellák környékén megakadályozzák.

Bulak

Kairó egyik külvárosa és a nilusi bárkák kikötője, a Nilus jobb partján, a B.-szigettel szemben. Kairóval vasut és széles, szép ut köti össze. Van itt egy fegyvergyár, papírgyár és a kelet legnagyobb nyomdája. 1864-1889. itt volt a Mariette által alapított egyptologiai muzeum is. L. Gizeh.

Bulama

l. Bisszagosz.

Bulan

Kozár király, ki népének egy részével, főleg az előkelő osztállyal együtt a zsidó vallásra tért. Utódai(Obadjah, Hizkijah, Menase, Hkanukah, Izsák, Zebulon, Mozes v. II. Menase, Nisszi, I. Áron, Menahem, Benjamin, II. Áron és József) már csupa ó-testamentomi nevet viseltek. József királynak 957-61 körül Khaszdai Ibn Safruthoz, egy III. Abderrahman kordovai kalifa udvarában tartózkodó előkelő zsidóhoz irt levele szerint B. ő előtte 340 évvel vette föl a zsidó vallást, az arab Maszudi szerint azonban ez harun-al-Rasid korában, tehát a VIII. század második felében történt s ez valószinübb is, tekintve, hogy B. és József között 12 király uralkodott, aminek legfölebb 200-240 év felelhet meg. A kozároktól elszakadt s a honfoglaló magyarsághoz csatlakozot kun-kabar népség egy része szintén áttért a zsidó hitre s még a VII. sz. közepén is ezt a vallást követte.

Bulandser

v. Barran (ang. Boolundshuur), az ugyanily nevü (4957 km2 területü) kerület fővárosa Mirat brit-indiai tartományban, 70 km.-nyire Delhitől, a Kali Nadi jobb partján, 18,685 lak.

Bular

(Bilar), l. Belár.

Bularchos

a legrégibb görög festők egyike, a Kr. e. VII. század körül élt; a hagyomány szerint Kandaulés, az utolsó Héraklida, a magnéziabeliek harcát ábrázoló festményét arannyal mérte föl.


Kezdőlap

˙