Clamart-sous-Meudon

(ejtsd: klámár szu mödon), falu Seine francia départementban, 5 km.-nyire Páristól, (1891) 5491 lak., kőbányával, fehérítőkkel, környékén számos nyaralóval.

Clamator

(lat.). a. m. kiáltó; zárdákban az a szerzetes, ki a tudomására jutott kihágásokat a többi szerzeteseknek feljelenti.

Clamecy

(ejtsd: klámszi), járási székhely Nievre francia départementban, a Beaumont (275 m.) lejtőjén a Beuvron és Yonne összefolyásánál és a Nivernais csatornánál, (1891) 5318 lak., bőrgyártással, jelentékeny fausztatássel Párisba. A szűk és kanyargós utcákból álló város legszebb épülete a XIII. illet. XVI. századból való szép gót templom. A fausztatás megkezdőjének, Rouvet Jeannak mellszobra a Yonne hidját ékesíti.

Clamor violentiae

(lat.) a. m. tettenérés.

Clam, vi aut precario

(lat.) a. m. titkon, erőszakkal vagy kéréssel, jogi formula. Az a körülmény, hogy valakinek ily módokon van vmi birtoka lehetetlenné teszi az elévülést.

Clan

(ang., ejtsd: klenn) a. m. család Skótországban Orkney és Shetland szigeteken a földesúr (laird) s alattvalói közti viszonynak megjelölésére szolgál. A C. szervezetét az 1745. évi lázadás után a törvényhozás megszüntette.

Clanis

az ókorban a Tiberisnek egyik mellékfolyója Etruriában, ma Chiana (l. o.)

Clan-na-Gael

(Gallia ivadékai), titkos amerikai társulat, melyet kivándorlott fanatikus irek, mint O'Donovan Rossa és más féniek az amerikai Egyesült-Államokban azon célból szerveztek, hogy dinamit-merényletek által az angol kormányt és népet megfélemlítsék és az ir követelések teljesítésére kényszerítsék. Mostanig ugyan kevés merényletök sikerült. 1889. a társulat vezérférfiai között viszály támadt, amennyiben dr. Cronin O'Sullivant és híveit az egyesült vagyonának sikkasztásával vádolta. Sullivan erre a vádlót 1889 május 4-kén bérelt gyilkosok által titokteljesen meggyilkoltatta. Ebből azután hosszadalmas pör támadt, melyben a chicagói esküdtek az egyik gyilkost, Burk-e-tt, továbbá bizonyos Conghlin-t és magát O'Sullivant is élethossziglani fogságra itélték.

Clanwilliam

(ejtsd: klenwillyem), járás (division) az angol Fokgyarmat északnyugati tartományában 15 659 km2 területtel, (1891) 11 586 lakos, köztük 5000 fehér. Homokos, száraz, főképen juhtenyésztésre alkalmas terület. C. nevü főhelye az Olifant- és Cedar-hegyek közt az Olifant völgyében épült.

Clapeyron

Benő Péter Emil, francia fizikus, szül. 1799 január 26., megh. 1864 január 28. Az École des Ponts-et-Chaussées növendéke és tanára és Ingenieur-en-chef des mines volt Párisban. Ezelőtt néhány éven át az utépítészek hadtestének ezredese Szent-Pétervárott. Ugyanitt a technikai tanintézeten mint a matematika tanára működött. Miután Párisba visszatért, az onnan kiinduló első vasutak építkezésében vett részt és a Stephensontól lehetetlennek tartott mozdonyt, mely méterenkint 5 mm.-nyi emelkedésen járna, sikerrel megszerkesztette. 1858. a francia akadémia Cauchy helyére választotta. C. a rugalmassággal is foglalkozott. Nevezetesebb művei a következők: Mém. sur. la puissance motrice de la chaleur 1834); Laméval együtt: Sur l'équilibre intérieur des corps solides homogenes (1833); Sur la solidification par refroidissement d'un globe liquide (1831) és Nouv. formules analogues aux séries de Taylor et Maclaurin (1830). Továbbá: sur une nouv. machine soufflante (1822); Sur le ciment russe (1823); Sur les bateaux á vapeur (1820); Sur les engrenages; Sur un théoreme de mécanique (1828); Sur le reglement des tiroirs dans les machines á vapeur (1843).


Kezdőlap

˙