Csapási szolgalom

az erdőbirtokos azon kötelessége, amelynél fogva az erre jogosultak marhájának erdején az átjárást megengedni s e végből csapásukat fentartani tartozik.

Csapat

a. m. a hadseregnek harcászatilag tagolt része. Rendeltetése és felfegyverzése szerint seregünkben megkülönböztetnek: gyalog-, lovas-, tüzérségi-, műszaki-, egészségügyi- s vonat-csapatokat.

Csapat-kórházak

oly állomásokon állíttatnak fel, amelyeken legalább 500 katonai egyén állomásoz, és amelyen helyőrségi kórház (l. o.) nincsen. A C. önálló katonai intézetek, melyeknek összes személyzetét azonban a csapatok vezényelik; a katonai rend és fegyelem fentartása, továbbá a gazdászati-kezelési ügyek vezetése egy csapattisztre van bizva. Katonai tekintetben a C. a dandárparancsnokság alá, gazdászat-kezelési tekintetben pedig a hadtestparancsnokság hadbiztossága alá vannak rendelve. Rendeltetésük a megbetegedett katonai egyének gyógykezelése és sebesültvivőknek és gyógyszolgáknak a betegápolási szolgálatra való kiképzése. A C. állomásuk helyéről neveztetnek el.

Csapatoszlop

Meneteken az ütközetben résztvevő csapatok, utászaikkal, orvosaikkal, gyógyszolgákkal és sebesültvivőkkel, továbbá a lőszerkocsik s a szerszámos vagy felnyergelt tartaléklovak képezik a csapatoszlopot.

Csapatszállítás

A vasutak a katonai csapatok tömeges szállításakor óriási feladatot teljesítenek. Ez okból szállító képességük már engedélyezésükkor is abból a szempontból lesz megszabva, hogy a véderőt tömegesen és úgyszólva egy csapásra szállíthassák az ország bármely részébe. Építményeik, illetve a kitérő állomások terjedelme, valamint a vízvételező állomások egymástól való távolsága, az ágyurakodók építése, az emelkedési viszonyok stb. olyképen választatnak, hogy a tömeges csapatfelszállás lehető legyen és mindkét irányban bizonyos számu és hosszuságu katonai vonatok akadálytalanul közlekedhessenek. De a vasutak a csapatszállításból eredő nagyon is terhelő követelménynek csakis akkor képesek megfelelni, hogyha állandó építményeiken kívül, az áruk szállítására szánt kocsikat is mindjárt akként építik, hogy kisebb pótberendezéssel a katonák avagy lovaik szállítására is használhatók legyenek. Ezt jelentik ama ismert felírások, melyeket a vasutak teherkocsijain látunk «32 ember vagy 5 ló». A katonai berendezésnek nevezett tárgyakat a gócpontokon tartják és gondozzák. Ugyancsak ilynemü pótberendezések tartatnak készletben a sebesültek szállítására berendezendő teherkocsik részére is. A csapatszállítások mikéntje és a katonai szállítmányok költségeinek elszámolása külön a katonai kincstár és a vasutak között szerződésileg megállapított katonaszállítási díjszabással van szabályozva.

Csapatszállítóházak

kiegészítési parancsnokságok állomáshelyein s tovább oly állomásokon állíttatnak fel, melyeken katonai szállítmányok éjjelezni szoktak. A C.-ban a szolgálatot azon csapattól vezényelt tisztek és altisztek végzik, mely az illető C.-t felállította.

Csapatszámvivők

(a honvédségnél kezelő-tisztek l. o.) végzik a gazdászat-kezelési szolgálatot a közös hadseregbeli csapatoknál s a gazdasági kezelés tekintetében önálló hadseregintézeteknél. A csapatszámvivő a parancsnok előadója, a kezelő bizottság tagja s a számvivő irodának (kezelési iroda) vezetője. Háborúban a kezelő-bizottság feloszlatása után a C. veszik át valamennyi kezelő bizottsági tag teendőit. A C. a hadi erő külön csoportját (E) képezik, amelyet 1-ső és 2-ik osztszázadosok, főhadnagyok és hadnagyok képeznek.

Csapattest

(ném. Truppenkörper) a. m. alosztályokra tagozott, adminisztrativ testet képező csapat (ezred, önálló ütegosztály v. zászlóalj stb.).

Csapat-utászok

a gyalog- és lovas-csapatoknál az utász-szolgálatra kiképzett egyének.

Csapat-vonat

azon vonat, mely az egyes csapatok legszükségesebb hadi anyagát, eszközeit és élelemkészletét (u. m. hust, tiszti főzőedényt, 2 napi lótápot, mindennemü eszközöket, a csapat podgyászát stb.) szállítja. A C. ütközet- és málhavonatra tagozódik. L. Csapatszállítás.


Kezdőlap

˙