Dompelers

(holland.) a. m. elmerülők, a keresztségismétlők pártjához tartozó vallásfelekezet.

Dompierre d'Hornoy

(ejtsd: dompjer dornoá), Voltaire unokaöccse, francia államférfiu, szül. 1816 febr. 24. Alig 13 éves korában a tengerészet szolgálatába állott s 1841. hadnagy, 1849. naszádkapitány, 1871. pedig altengernagy lett. III. Napoleon bukása után - Fourichon hazaérkeztéig - ideiglenesen vezette a tengerészeti miniszteriumot majd 1871. a Somme ker.-ben képviselővé választották, s a monarkisták pártjához csatlakozott. 1873 március 25-től 1874 máj. 16-ig Mac-Mahon elnöksége idején, Broglie herceg alatt tengerészeti miniszter, 1876-1879-ig pedig a szenátus tagja volt s 1885. ujra képviselővé választották.

Domremy-la-Pucelle

(ejtsd: - püszell), község Vosges francia départementban, 4 km.-nyire Cousseytől, a Maas és Vaire összefolyásánál, vasut mellett, 300 lak., ismeretes arról, hogy Jeanne d'Arc 1412. itt született. A pásztornő szerény lakóhelye most is látható; 1481-ből való felirat («Vive labeur, vive le roi Louys») olvasható rajta. A ház mögött 1820. egy emléket állítottak fel a következő felirattal: Á la mémoire de Jeanne d'Arc. Elismerésül a Jeanne d'Arc szolgálataiért VII. Károly 1429 jul. kelt pátensében D.-t minden adó alól felmentette; e kiváltságot a francia forradalom szüntette meg.

Domstadtl

(csehül: Domasov), város Sternberg kerületi kapitányságban Morvaországban, vasut mellett, (1890) 1185 lak., műmalommal. 1758 aug. 30. Laudon, az osztrák csapatok vezére itt a poroszok nagy mennyiségü lövőszereit foglalta le és igy N. Frigyest kényszerítette, hogy Olmütz ostromával hagyjon fel. E győzelem emlékére 1857 jun. 5-én emléket állítottak fel.

Domum deductio

(lat.), a német fejedelmi magánjogban az uj házaspárnak jövő lakhelyére ünnepélyes bevonulása.

Domus

(lat.) a. m. ház. - D. conversorum III. Henrik király által keresztény hitre áttért zsidók számára berendezett ház. Midőn III. Eduárd a zsidókat az országból számüzte, a házban a Chancery irattárát helyezték el. - D. procerum, a lordok háza, rövidítve Dom. Proc. v. D. P. - D. dei, Isten háza, templom.

Don

(lat., dominus, ur), Spanyolországban eredetileg a királyok, hercegek és általában a főnemesek cime volt; később állami szolgálatok fejében adományozták a királyok; ma már az előkelőbb s jómodu osztályok minden férfitagját igy szólítják meg. Olaszországban e cim eredetileg csak a pápát illette, később a püspökök és apátok, azután a szerzetesek is használták s mai nap minden papot e névvel szólítanak meg. E szó nőnemü alakja spanyolban Dona, olaszban pedig Donna.

Don.

v. D. Don. növénynevek mellett Don Dávid, Londonban a King collegium tanárának rövidített neve. Szül. Forfarban 1800., megh. Londonban 1841 dec. 8. Munkája: Flora Nepalensis. 1825. Qutlines of a course of lectures on botany (u. o. 1836). Brown róla nevezte el a Donia (Grindelia Willd.) fészkes virágot. Don György az előbbi testvére, szül. u. o. 1798 máj. 17., megh. Kensingtonban, London mellett 1856 febr. 25. Munkája: A general history of the dichlamydeous plants. London 1831-1838. Végre J. Donn, a Hortus Cantabrigiensis (Cantabridge 1796, s még több kiadás) szerzője.

Don

1. (az ókorban: Tanais) folyó európai Oroszországban; Tula kormányzóságban az Ivan vagy Ivanov nevü tóból ered, átfolyik Rjezán, Tambov, Orel, Vorones kormányzóságokon és a Doni kozákok területén. Eleinte DK-nek tart, de Kacsalinszkajánál, a Volgától 60 km.-nyire DNy-nak fordul és ez irányát az Azovi-tengerig megtartja. Homokos és gyakran elöntött delta torkolata 30 ágból áll, amelyek közül csak 3 hajózható; a legnyugatibb a Mertvoi-Donec. Hossza több mint 2100 km., amelyekből 1500 hajózható, mert sellői, vizesései a D.-nak nincsenek. Kalacs és Rosztov közt rendes gőzhajójáratok vannak. Nagyobb mellékvizei jobbról a Szoszna, a Dievica, Thikaja-Szoszna, Csernja-Kalitva, Csir és É-i Donec; balról a Vorones, Bitiug, Khoper, Medviedica, Szal és Manics. Az Axai csak egyik hajózható ága. - 2. Az Ouse 90 km. hosszu mellékvize York angol grófságban; Chester és Derby grófságok határán ered, elfolyik Sheffield mellett, felveszi a Dearnet és Wentet és Goolenál torkollik; alsó részében, ahol csatornázva van, Dutch rivernek is hivják. - 3. Körülbelül 100 km. hosszu folyó Aberdeen skót grófságban; a Ben Aven közelében ered és Old Aberdeen alatt az É.-i tengerbe szakad; gyakran kiárad: sok benne a lazac. - 4. 85 km. hosszu mellékvize a Vilaine-nek Loire-Inférieure francia départementban. A Pini-mocsárból folyik ki és Masserac közelében torkollik.

Dona

(spany. donnya, port. dona), urnő, l. Don.


Kezdőlap

˙