Eaton

János, amerikai pedagogus, szül. Suttonban New Hampshireben 1829 dec. 5. 1854-59. tanító, azután iskolai felügyelő volt Ohio államban, később teologiát tanult Andoverben, 1861-ben pappá szentelték. A polgárháboru alatt a 63. szines ezred ezredese lett s a harc bevégeztével 1865. az önkénteseknél hadosztálytábornokká nevezték, ki 1867. Tennesse államban állami iskolai felügyelő, 1870. Washingtonban a Board of Education Commissioner-je lett s 1866. a mariettai kollégium vezetését vette át Ohio államban. Az Egyesült-Államok iskolai ügye körül nagy érdemei vannak: ő képviselte az Unió iskolai ügyét a philadelphiai (1876) és a new-orlansi (1885) kiállításokon s elnökölt a pedagogiai kongresszuson. Mint Comissioner E. szerkesztette az Egyesült Államok iskolaügyéről kiadott évi nagy jelentéseket.

Eaton-Hall

(ejtsd: ítn-hall), a Westminsteri herceg pompás kastélya, 5 km.-nyire délre Chester-falutól, nagy kiterjedésü parkban. Az 1870-82. gót stilusban épített és fényesen berendezett palotában értékes képgyüjtemény van.

Eau

(franc., ejtsd: ó) a. m. viz. A kémiai technologiában számos összetételben használják. - Eau admirable, l. Eau de Cologne; Eau de Brinuillierd, méregital, l. Aqua Tofana.

Eau-Clarie

(ejtsd: ó-klér), 1. county Wisconsin É.-amerikai államban, 1650 km2 területtel, 12 700 lak., E. székhellyel. - 2. az ugyanily nevü county székhelye az E.-nak, a Chippewa mellékvizének partján, vasuti csomópont, (180) 17 415 lak., malmokkal, vászon- és pamutkelmeszövéssel, élénk fakereskedéssel. E. gyorsfolyásu vize számos fürészmalmot hajt.

Eau d'Amagnac

(franc., ejtsd: ó darmanyak), l. Armagnac.

Eau de Capille

l. Titkos szerek.

Eau de Cologne

(francia, ejtsd: ó dö kolony v. otkolón) a. m. kölni viz. A legkedveltebb párfüm, mely már századok óta használatban van és azóta semmit sem veszített közkedveltségéből. Azelőtt a kölni vizet gyógyszerül is használták a legkülönfélébb betegségek ellen; most már ez nem divatos ugyan, de főfájás, rosszullét stb. ellen még ma is használják. A jó kölni viz készítéséhez a legtisztább szerek használandók. A borszesz tiszta, kozmás olajoktól mente és 95;96 százalékos legyen, hogy könnyen feloldja a hozzáadott éteres olajokat. Ez utóbbiak szintén a legjobb minőségben választandók és se nagyon régiek, se nagyon frissek ne legyenek. A kölni viz készítésére leginkább a bergamott-, narancsvirág (neroliolaj)-, petit-grain-, lavendula és rozmarinolajat oldják tiszta borszeszben, azután 10-14 napig állni hagyják és ha szükséges, fehér szürőpapiroson szürik. A párfümök igazi aromájukat csak hosszabb ideig tartó állás után kapják meg és ezen célból a kölni vizet hüvös pincében tartják.

Eau de Javelle

(francia, ejtsd: ó dö zsavell), káliumhipokloritot (KClO) és klórkáliumot tartalmaz. Ugy készül, hogy káliumhidroxid oldatba klórt vezetünk, vagy pedig a klórmész vizes oldatához káliumkarbonátot adunk. Használják fehérítésre és foltok kitisztítására. A levegőn könnyen megbomlik.

Eau de labarraque

(franc., ejtsd: ó dö labarrak), nátriumhipokloritot és klórnátriumot tartalmaz. Éppen ugy készül, mint az Eau de Javelle (l. o.), azzal a különbséggel, hogy káliumhidroxid helyett nátriumhidroxidot, ill. a káliumkarbonát helyett nátriumkarbonátot használunk. Ugyanazon célokra szolgál mint a Javelle lug.

Eau de Lavande

(franc., ejtsd: ó dö lavand). Kedvelt piperecikk, mellyel a mosdóvizet, fürdőket stb. szagosítják; használják füstölő szernek is. Többféle módon készítik. A főalkotó része mindig lavendula olaj, mely tiszta borszeszben oldatik, és amelyhez még egyéb szagos olajokat (kasszia-, bergamott-, citromolajat stb.) kevernek. A bőrre és idegekre kellemesen hat.


Kezdőlap

˙