Éra

(lat. aera), az éveknek bizonyos történeti eseménytől, epokától számított sora. A fontosabb É.-k a következők: az olimpiai a görögöknél, mely Kr. e. 776. kezdődött és a négyévenkint visszatérő olimpiai játékok (olimpiászok) szerint számíttatott; a római Róma városának Kr. e. 753. alapításától számítva, a Seleukidák É.-ja, Seleukosnak Gaza melletti ütközetétől és Babilonnak erre következő visszavételétől, Kr. e. 312. számítva; az actiumi v. juliusi, a Julius Caezar által megnyert actiumi csatától, Kr. e. 31. számítva, a kereszténység első századaiban használatos; a keresztény vagy Dionysius-féle, jelenleg használt évszámításunk É.-ja, mely Dionysius Exiguus (l. o.) apáttól ered, ki 532 körül Krisztus születését a római É. 753. évére tette; a hedsra v. mohammedan, Mohammednek Mekkából Medinába való futásától, 622 jul. 16. számítva. Szokták világéra néven a világ teremtése óta lefolyt éveket, természetszerüleg nagy határok közt, számítani; ilyenek a többi közt az alexandriai, mely Krisztusig 5493; a bizanci, az oroszoknál N. Péter cárig használatos É., mely 5509 évet számít Kr.-ig; a zsidó, mely a világ teremtésétől mostanig (1894) 5654 évet számít. - Éra, a geologiában azon leghosszabb időszak megjelölése, mely alatt valamely geologiai csoport lerakódott. A kronologiai sorrendben tehát a legmagasabb időegység.

Eradiatio

(ujlat.) a. m. fénysugárzás.

Eradicatio

(lat.) a, m, gyökerestől való kiirtás.

Ér-Adony

község, l. Adony (2.)

Eragrostis

(Host. (növ.) a. m. Keselyfű (l. o.) és Alfafű.

Eran

l. Iran.

Erandique

(ejtsd: -ike), járás Gracias hondurási kerületben, ugyanily nevü fővárossal (2000 lak.) és gazdag opálbányákkal.

Eranosz

(gör.) 1. Segélyző egyesület a régi görög városokban; szabályai szerint a segélyt igénybe vevő tag köteles volt kedvezőbb anyagi helyzetében a kisegítő összeget visszatéríteni; az egyesület tagja: Eranistész, feje: eranarkész.

2. E., étkezés közköltségen v. ugy, hogy minden vendég a maga részét magával vitte a közös lakomára; modern nevén piknik.

Eranthemum

L. (növ.), az akantuszfélék apró cserjéje 17 fajjal K. Indiában meg a szigetein. Virága hosszucsövü, csinos; levele szépen szinezett, azért mint diszlomb és kerti virág is értékes. Az E. sanguinolentum Hort. (l. az ábrát) tojásdad levelének a szine a főér mentén pirossal tarkázott, a viszája egészen biborpiros, a szélen finom piros pillaszőrök diszlenek. Az E. cinnabarinum Nees virága tüzszinü, fehérrel pettyegetett; levele pirospettyes. Az E. leuconeurum Hort. levele fénylő zöld, az erezete fehér. Ezeket és más fajait melegházban ápolják, de szobabeli tenyésztésre is alkalmasak. Dugványról szaporítják; könnyü televényföldet, sok vizet, télen pedig teljes nyugodalmat szeret.

[ÁBRA] Eranthemum sanguinolentum Hort.

Eranthis

Salisb. (növ.), 1. Télike.


Kezdőlap

˙