Expositio

(lat). a. m. kitevés, előadás; E. az esztétikában, l. Bevezetés és Dráma; - Exposition, francia neve a kiállításnak.

Expositura

(lat.) a. m. kirendeltség; igy az egyházjogban a lelkészhelyettesekre bizott lelkészállomások; a főhatóság által kirendelt mellékhatóság; ugyszintén valamely kereskedelmi telepnek külföldön levő fióktelepe.

Ex post

v. ex post facto (la.t) a. m. a tett után, utóbb.

Expostulatio

(lat.) a. m. panaszemelés, perlekedés.

Expressio

(lat.) a. m. kifejezés; expressive, kifejezetten, jellemzően.

Expressz

(lat.) a. m. kifejezett, p. expressis verbis kifejezetten; jelent továbbá küldöttet, hordárt; - E. vonat, a. m. futárvonat. - E.-áruk. A vasuti üzletszabályzat 39. §. megengedi, hogy olyan áruk, melyek a podgyászkocsikban való szállításra alkalmasak, a szabályszerü fuvarlevél mellőzésével podgyászvevény v. szállítóvevény alapján szállíttassanak. E javakat a vasutak expressz áru gyüjtőnévvel nevezik meg és a helyi forgalomban való szállításra p. az államvasutak elfogadják mindazokat az árukat, melyek dijszabásuk I. rész 13. fejezetének II. szakasza szerint szállításra mint mérsékelt gyorsáruk és különösen mérsékelt gyorsáruk elfogadhatók, amennyiben küldeményenkint az 500 kilogrammot meg nem haladják és terjedelmük vagy sulyuk a podgyászkocsikon való elhelyezésüket nem akadályozza. A felek még a vegyes- vagy gyors-tehervonat számát is megjelölhetik, mellyel az E.-t szállítani kivánják. - E. kézbesítés (posta). Egyes esetekben érdekében áll a feladónak v. a cimzettnek, hogy a posta a küldeményt azonnal a megérkezéskor, akár éjjel is, külön kézbesíttesse. A posta azért külön dijat szed a feladótól, mely jelenleg levelek-, pénzlevelek- és utalványokra nézve 15 kr., csomagokra nézve 25 kr. darabonkint. Ha a cimzett nem lakik a postahivatal székhelyén, a külön kézbesítő dijat a cimzett fizeti; e dij a postahivataltól való távolság szerint rendszerint kilométerenkint nappal 6 kr., éjjel 8 kr. Az E.-t a magyar posta mindennemü postai küldeményre nézve elvállalja, a külföldi posták közül azonban egyesek csak a küldemények bizonyos nemeit kézbesítik expressz. 1892. a magyar posta körülbelül 250000 drb küldeményt kézbesített ezen módon, ezek közül 40000 drbot a külföldről.

Expressz-fegyver

olyan acélcsövü golyós fegyver, melynek csavarszerüleg furt csövéből a kilőtt golyó 100-400 m.-ig egyenes irányban repül.

Expressz-kártoló

a pamutfonásnál a fonodai hulladékok széttépésére szolgál. Gyakran a csomók bontására is használják. L. Pamutfonás.

Exprimál

(lat.) a. m. kifejez, leir.

Ex professo

(lat) a. m. hivatásszerüleg, szántszándékosan.


Kezdőlap

˙