Fonó-szövő rost

(növ.), az a növény vagy állati termék., melyet szövésre-fonásra lehet használni, de erre a célra erősnek, hajlékonynak s lehetőleg fehéríthetőnek kell lenni.

Fonott kelme

alatt a bobbinet gépen (l. Bobbinet) és a csipkeverő, illetőleg zsinórverő gépek (l. Zsinórverőgép) készült árut értenek, melynek jellemzője, hogy fonalai egymást körülhurkolják, azaz körülfonódnak, mig szövet-kelméknél csupán kereszteződnek.

Fonott száru csavarkulcs

Ujabb időben Herkules név alatt áruba bocsájtott változtatható szájnyilásu csavarkulcs, melynek szára visszahajlítva összefont acéldrótból készül.

Fons

(fontus v. fontanus), Janus és Juturna nimfa fia, a források istene a rómaiaknál. Rómában több forrásnál tisztelték, de különösen a Janiculumon, a porta fontinális közelében volt szentélye, mint minden szentélye, korintusi stilusban; szolgálatában voltak magistri és ministri fontis, kik valószinüleg kollégiumokat képeztek. Ünnepein, a fontinalián (okt.13.), a kutakat megkoszoruzták s a forrásokba koszorut dobtak; egyébkint pedig bort, malacot,juhot és fiatal bakot szoktak neki áldozni. Néha egyszerüen numen aquoe és fontis genius van említve a fogadalmi feliratokban. Kérdéses, hogy a gens fonteia pénzein levő janusszerü szakálltalan, kettős fej az ő ábrázolása-e. V. ö. Preller-Jordan, Röm. Mythol. Roscher, Lex. d. griech. und röm. Mythol.

Fonsagrada

az ugyanily nevü járás székhelye Lugo spanyol tartományban, 965 m. magasban. A községnek mintegy 30 elszórt kis helységben 16419 lak. van, akik közt igen sok az állattenyésztő.

Fonseca

Tódor, tábornok és braziliai köztársasági elnök, szül. 1834., megh. Rio de Janeiróban 1892. aug. 23. Mint a braziliai középponti köztársasági párt feje (melynek tagjai között tisztek is voltak), heves támadásokat intézett a császárság ellen. Midőn pedig 1889. őszén kitört a forradalom, ahonnal hozzácsatlakozott és a kongresszus felhivására elfogadta (1891 február 24.), a négy évre szóló elnöki hatalmat. Erőszakos és jogtipró magatartása miatt nemsokára összeveszett a kongesszussal, melyet a törvény ellenére feloszlatott; végre azonban (nov.23.) mégis le kellett mondania állásáról.

Fonseca e Vasconcellos

Joakhim Antal, portugál iró, l. Vasconcellos.

Fonseca-öböl

a Nagy-Oceánnak 70 km. hosszu és 30 km. széles öble Közép-Amerikában Nikaragua, Honduras és S. Salvador köztársaságok összeszögelésénél. Bejárata Amapala (1175 m.) és Coseguina (1158 m.) vulkánok közt van; e bejáratot Conehaguita és Manguera meg a kis Farallones szigetek 4 csatornára osztják, amelyen a legnagyobb hajók is beevezhetnek. Más, nagyobbára bazalt-szigetek É-i részében feküsznek; ilyenek: Tigre, pompás vulkánkuppal, Sacate, Disposicion, Verde, Martin, Perez, Garova stb. A nagyobb kikötők Union, amely S. Salvadorhoz tartozik, la Paz, Honduras partján, Amapala Tigre szigetén. A 160 km. kerületü öbölbe Goascoran, Choluteca és Estero Real hajózható folyók torkolnak. F. az ujvilág Ny-i partjain a legszebb kikötő. 1522. Gil Gonzalez de Avila fedezte föl. 1838-1840. Edward Belcher kutatta át gondosan.

Font

(spanyol és portugál: libra, olasz: libbra, franc.:livre, angol: pound, német: pfund), különböző nagyságu és beosztásu sulyegység. A méter-sulyrendszerben = 0.5 kg. (a korábbi vámfont); Magyarországon a F. 32 latra volt osztva és 0,56 kg.-nak felelt meg, a gyógyszerészi F. pedig 0,42 kg.-nak. Angolországban kétféle F. van használatban, a kereskedelmi F. v. avoirdupois (l. o.) és a troy F. (l. o.). Az orosz F. = 96 szolitnik = 96 doli = 0,409512 kg. A többi országokban a méterrendszer kg.-ja helyettesíti már a F.-ot.

Fontaine

(franc.), diszesebb ugró kut, melynek vize leesés közben többször megtörik.


Kezdőlap

˙