Fornax

(lat.) a. m. fütő-, sütő-, szárító-, olvasztó kályha. - F., római istennő, kinek tiszteletére tartották februárban a fornacalia hála ünnepeket az uj gabona első élvezéseért. Az ünnepet állítólag még Numa alapította.

Fornet

József, evang. lelkész s egyházi iró, az 1732. Franciaországból Trencsénmegyébe költözött, majd Turócmegyébe áttelepült F. családból; szül. 1736 körül Turócmegyében, megh. Csorbán (Szepesmegyében) 1809. Megfordult a jenai egyetemen 1756., hazajövetele után tót lelkész volt Fancsalon, sok évig Lőcsén, 1803 után Csorbán. Munkái: O tanzy podle smyzlu... (A táncról, J. Krisztus tana szerint, egy függelékkel: Jézus szolgája is résztvehet-e a táncmulatságokban? Lőcse 1795. ugyanez németül u. o. 1796). Kurze Aeusserung über die entehrenden Kunstgriffe des Verfassers der Urtheile über d. Tanz (u. o. 1797).; Rozdjl filosofické (u. o. 1800); A filozofusi és isteni bölcsesség különbsége az erénykeresés utján, intő szózat a most divó bölcselkedő kereszténységben; Katechysmus o náboženstwy (Pozsony 1803); Christus mysterium sanae rationi non adversus. Notis compendariis (Lőcse 1805).

Fornicaria

(lat.) a. m. örömleányok; fornicatio, fajtalanság.

Fornix

(lat.), bolthajtás, az építésben a régi egyszerü diadaliv jelzésére volt használatos, p. F. Fabii; később a pompás porta vagy arcus triumphalis (l. Diadaliv) váltotta fel.

Fornos

kisközség Bereg vármegye munkácsi j.-ban, (1891) 587 magyar lak.; a XIV. században a hasonnevü család birta, a régi helység azonban a Szernye mocsár mellett feküdt, mig a mostani emelkedettebb helyen. Későbben a Bégányi-család birta. 1567. Csáki Mihály serege által elpusztíttatott. Határában kova- és obszidiáneszközök és szilánkok kerültek napfényre.

Fornszek

Sándor, országgy. képviselő, szül. a huszas évek elején. A katonai pályára lépett és kapitány lett a császári huszároknál. Midőn a szabadságharc kitört, F. a magyar hadseregbe állott be s mint ezredes küzdött különféle ütközetekben. A világosi fegyverletétel után 15 évi várfogságra itélték, melyet Josephstadtban és Kufsteinban töltött ki. Hazatérvén, visszavonulva élt sopronmegyei és bácsmegyei birtokán, mig 1875. a szigetvári kerület képviselőjévé nem választotta. Azóta állandóan tagja a parlamentnek, melyben a függetlenségi pártnak hive.

Foronomia

(görög), v. szokottabb néven kinematika, a mekanika azon része, mely a mozgások okaival (vagyis az erőkkel) nem foglalkozik, hanem tisztán a mozgások leirására szorítkozik.

Forotik

kisközség Krassó-.Szörény vármegye oravicai j.-ban, (1891) 1619 oláh és német lak.

Forradalmi háboruk

azok a háboruk, melyeket az európai nagyhatalmak előbb a francia forradalom, majd a forradalmi vivmányok örököse, I. Napoleon császár ellen 1792-1815-ig viseltek. Bővebben l. Franciaország.

Forradalmi törvényszék

(Tribunal révolutionnaire), rendkivüli törvényszék, melyet a rémuralom emberei Robespierre terve szerint 1793 márc. 11. Párisban oly célból állítottak fel, hogy annak közreműködésével bárkit halálra itélhessenek, ki a forradalmat ellenzi. Mint birák a konvent által kinevezett esküdtek szerepeltek, e minden humanitásbl kivetkőzött emberek, kik néhány hónap alatt 2774 embert juttattak a guillotine alá. Az esküdtek, birák, vádlók mind Robespierre és társainak teremtményei voltak s minden tanuvallomást mellőzve, sommás uton bántak el a vádlottakkal. A párisi F. mintájára csakhamar vidéken is alakultak hasonló törvényszékek, melyek kezdetben Tribunal criminel extraordinaire, majd a girondisták bukása után Tribunal revolutionnaire nevet vettek fel. Robespierre bukása (1794 jul. 28) a F.-et mérsékletre intette; 1795 máj. 7. 15 biráját és Fouquier-Tinville államügyészt érte utól a nemezis, kiket e napon kivégeztek. Ezzel a F. megszünt; május 23. a konvent haditörvényszékké alakította át s azontul csak katonai büntények felett mondott itéletet. A F. történetét megirták Campardon (1866), Berriat Saint-Paix (1868) és legterjedelmesebben Wallon (1880-82, 6 köt).


Kezdőlap

˙