Functio

(lat.) a. m. eljárás, eligazítás, tényező. - F.-nak mondják p. valamely szervnek működését, valamint a hivatalnokokét is hatósági körükben. Az ismerettanban a fogalom, a szintézis, öntudategység F.-ja az a működés, melyet mindegyik a megismerés folyamtában betölt. - F. a matematikában, l. Függvény.

Fund

(angol, ejtsd: főnnd) a. m. Fonds (l. o.), továbbá fundáció a m. alapítvány.

Fundamentum

(lat.) a. m. alap, vmely épület alapja. - F. actionis, perok.

Fundatio

(lat.) a. m. megalapítás, alapletevés, alapítvány, hagyomány; fundator, alapító, alapítvány tevő; fundál, alapítványt tesz, megalapít, hagyományoz. - Fundált jövedelem, l. Jövedelem.

Funditores

(lat.), a rómaiaknál parittyás csapatok, melyek főleg a baleari szigetek lakosaiból állíttatnak össze.

Funds

v. Fundj, Afrikában a kék és fehér Nilus közt lakó népség, mely fajtájára nézve a nubákhoz tartozik. A F.-ok már a régi egyiptomi emlékeken is előfordulnak, a XVI. sz.-ban pedig nagy politikai szerepet játszottak, mikor a nyugati Abisszinia és Dar-Fur közti egész területet hatalmukba ejtették. A F.-k az izlámmal egyszersmind az arab nyelvet is fölvették. Bőrük szine feketebarna v. sárgásbarna. Fekete hajuk göndör, de nem gyapjas, szakálluk gyér, álluk erősen előre nyuló (prognat), fejük nem hosszu, hanem középszerü. A többiektől megkülömböztetésül a halántékukon és pofájukon három-három rézsutos vonalat metszenek be a bőrbe. A F.-k elég értelmesek és elég jóindulatuak is, álattenyésztéssel és földmüveléssel foglalkoznak; háboruban acélsisakot és mellvértet hordanak.

Fundus

(lat.) a. m. telek; F. instructus a fekvő jószág gazdasági felszereléséhez tartozó dolgok. - F. regius v. F. Saxonicalis, Erdélyben a szászok által birt s a szász nemzet hatósága alatt álló vidék.

Fundy-Bay

(ejtsd: föndi-be), az Atlanti-oceán nagy öble az é. sz. 44° és 451/2° közt. A 80 km. szélességben Maine-állam és Uj-Skócia közé benyuló öblöt a Great-Manan sziget, New-Brunswick függeléke ketté osztja. A F. 40-60 km. sz., hossza 200 km. a Chignecto-fokig, ahol két ágra oszlik: a Mines-Basinra és a Chignecto-bayre; ez utóbbinak belső vége a Northumberlandi-szorostól csak 29 km.-nyire van. A mély öbölben a hajózást csak a viharok teszik veszélyessé; benne a tenger áradása rendkivü nagy (némely helyen 21 m.-nél is magasabb) és rohamos. Számos kis folyó szakad bele; köztük a legnagyobb a St. John és St. Croix. 1763. Baie Française volt a neve.

Funér

v. fournir, l. Boritólemez.

Funeráliak

(lat.) a. m. temetkezési szertartások; temetkezési költségek is; funeráció, ünnepélyes eltakarítás; funerator, temetésrendező.


Kezdőlap

˙