Gangraena

(Necrosis), l. Üszög.

Gang-rendszer

a mezőgazdasági munkások alkalmazásának egyik Ausztriában divó módja. Ha egy földbirtokos valamely mezőgazdasági munkát óhajt elvégeztetni, akkor «gangmaster»-hez fordul, ki a munkát elvállalja és a szükséges számu munkást előállítja. A munkások u. n. gangban egyesíttetnek, többnyire férfiak, nők, munkások együtt, egy felügyelő vezeti őket a munkához és a munka bevégzése után ismét másfelé; ellenőrzi a munkájukat és magaviseletüket. Ilyen rendszernek a munkaadók és gangmasterek szempontjából előnyösnek látszik, de a munkások szempontjából hátrányos, mert kiaknázási tárgyat képeznek. A munkásokból a gangmaster a lehető legtöbb munkát iparkodik kisajtolni. Rendesen sok időt is veszítenek a munkahelyre való elmenetel és a visszamenetellel. Erkölcsi tekintetben is e rendszer számos hátránnyal jár.

Gangri

a Himalajával egyközüen huzódó hegylánc Tibetben; az Indus és Gartok összefolyásától a Tengri-tóig nyulik és valószinüleg összeköttetésben van a Küen-lümel. Az Indus, Szatleds és a felső Brahmaputra vizeit elválasztja Tibet lefolyás nélküli tavaitól. A Szatleds völgye felett kiemelkedő Tissze v. Kailasz (7000 m.) a legmagasabb csúcsa. Nagy tavak benne a Manaszarvar és Rakusz-tal. A Kailasz a brahmin mitológia Olimpusa.

Ganguillet

l. Kutter.

Ganitrus

Gaertn. (növ.), l. Perimkara.

Gannat

(ejtsd: ganna), járási székhely Allier francia départementban, az Andelot és vasut mellett, (1891) 5764 lakossal, kaolinbányával. a XII. és XIV. sz.-ból való templomában egy XVII. sz.-beli érdekes kép és Paroynak, Domenichino tanítványának néhány üvegfestménye látható.

Gánóc

kisközség Szepes vmegye tátrai járásában, (1891) 261 tót lakossal; vasuti megálló, postahivatal és postatakarékpénztár, mészkőbánya. Az itteni fürdő a kassa-oderbergi vasut Poprád-Felka állomásától 3 km.-nyire, 635 m. teng. fel. magasságban, védett völgykatlanban fekszik; középpontja az 1877-78. ásott 184 m. mély artézi kut, melynek földes, meszes savanyuvizét (23,9° C.) tükör- és kádfürdőkben, ugyszintén ivásra használják; gyomorhurut, köszvény, kezdődő tüdővész, vesebaj, görvélynél sikerrel használják. G. egyuttal klimatikus gyógyhely is. A fürdővendégek rendelkezésére 54 szoba áll. A fürdő tulajdonosa Korponay Ágoston. V. ö. Scherfel V. Aurél, A G.-i fürdő és az artézi hévforrások vegyi viszonyai (Magy. Kárpát-egylet VIII. évfolyam 1881. 181-200. l.).

Gánóczy

Antal, történetiró, szül. Kassán 1745 körül, megh. Pozsonyban 1791. Mint az egri egyházmegye növendéke a nagyszombati papnöveldében hallgatta a hittudományokat. Felszenteltetvén, egy ideig érsekujvári plébános, majd Csáky Miklós érsek szertartója lett és mint apostoli főjegyző működött; 1764. pozsonyi, 1768. n.-váradi kanonok, majd a budai papnövelde igazgatója lett. A magyar egyháztörténelmi irodalmat több jeles művel gyarapította és mint történetiró jó névre tett szert. Nagy irodalmi vitája volt Prayval, kivel szemben két nagy munkájában a nagyváradi püspökséget Szent László által alapítottnak vitatta (az első 1775. Bécsben, a másik 1781 Nagyváradon jelent meg). Irt kétkötetes munkát a nagyváradi püspökségről (Bécs 1776); résztvett a pannonhalmi apátság alapító oklevelének hitelessége fölött folyt vitában a Libellus castigatus etc. cimü munkájával (Nagyvárad 1779). Ezeken kivül irt vallásos tárgyu dolgozatokat is, melyek latin és magyar nyelven jelentek meg. Igy: Prudentia humana (Nagyszombat 1761); ugyanez magyar nyelven (Nagyszombat 1781); Dissertatio... de usu calicis (Nagyszombat 1762); A szent sacramentumoknak... magyarázása (Nagyvárad 1779); A Credónak... magyarázása (Nagyvárad 1780), stb. V. ö. Zelliger Alajos, Egyházi irók csarnoka.

Ganoidei

a halak osztályának egyik alosztálya. L. Vérteshalak.

Ganomatit

változó összetételü arzén- és antimónsavtartalmu ásvány; rendesen arzén- és ólomtartalmu érceket von be, mint ezeknek mállási terméke. Vereses vagy barna szinü és zsirfényü. Selemecen galeniten és ezüstércekhez bevonatként, ugyszintén Hodrusbányán és Rézbányán; egyéb termőhelyei. Joachimsthal, Andraesberg, Allemond.


Kezdőlap

˙