Gát

eredetileg akadályt jelentett; meggátolni ma is annyi mint megakadályozni. Minthogy pedig hazánkban, éppen a csaknem kizárólag gazdálkodással foglalkozó magyarság lakta vidékeken a különféle árvizek szétterülésének néha évenként többször is ismétlődő meggátolása a nép életében fontos mozzanatot képezett: a nép az erre a célra szolgáló töltéseket ruházta föl a G. névvel; ugy hogy e két szó a közhasználatban egy jelentésü. A G. eredeti jelentésében, összetétekben fordul elő a duzzasztó-gátak (l. o.) különböző nemeinél. A G.-nak mint töltésnek egyes részeit különböző névvel illetik: tetejét németesen koronának hivják, lejtős oldalait részünek. Ahol ezek a föld fölszinté metszik, van a gátláb. A nagyobb töltés mellé épített alacsonyabbat patkagátnak, a kisebb, leginkább hevenyészve készült töltéseket pedig hurkagátnak mondjuk. - G. a bányászatban, l. Agyaggát és Ékrekesz.

Gáta

(Gattendorf), nagyközség Moson vmegye rajkai j.-ában, (1891) 1277 német és horvát lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral; báró Laminet Máriának itt mezőgazdasági szeszgyára van.

Gata

l. Sierra de Gata.

Gatal-nemzetség

legrégibb ismert tagja Gyán-úr, kinek fia, Merk v. Mirk-úr 1271. Row (Roj, sopronmegyei) várát elfoglalta, azután pedig Ottokár cseh királyhoz szökött át. 4 fia közül Vencel és Roji- és Széky-, Jakab pedig a Kolonyi-család törzsapja. A nemzetséget oklevelekben 1393. említik utoljára.

Gatály

kisközség Zemplén vármegye nagymihályi j.-ban, (1891) 721 tót és magyar lakossal, szeszgyárral.

Gatcsina

város Szent Pétervár orosz kormányzóság Zarszkoje-Szelo járásában, 45 kilom.-nyire Szent Pétervártól, a Fehér-tó partján, vasut mellett, sik, erdős, helyenként mocsáros vidéken, (1892) 12 000 lak., 600 árva számára berendezett nevelőintézettel, lelencházzal és egyéb jótékonysági intézetekkel. A gazdag szt. péterváriak közül sokan itt nyaralnak. A császári kastély, amelyet 1770. Rinaldi épített és Miklós cár restauráltatott, az év nagy részében III. Sándor cár lakhelyéül szolgál. 600 szoba, 3 trónterem, szinház, lovagló hely, kép- és szoborgyüjtemény van benne; körülötte terjedelmes park terül el. A kastély előtt Pál cár bronzszobra látható. Az eredetileg cári majort II. Katalin Orlov hercegének ajándékozta, aki a kastélyt építtette és a park alapját megvetette. A herceg halála után a cárnő a birtokot visszavásárolta és Pál nagyhercegnek, a későbbi orosz cárnak ajándékozta. Több lovas- és egy tüzérezred állandóan itt van elhelyezve.

Gates

(ejtsd: getsz), county É.-Karolina Észak-amerikai államban, 1290 km2 területtel, 12 600 lak., Gatesville székhellyel.

Gateshead

(ejtsd: getszhedd), város Durham angol grófságban, 12 km.-nyire Durhamtól, a Tyne jobb partján, szemben Newcastle-lel, amellyel hid köti össze, vasut mellett, (1891) 85 709 lak., virágzó vas- és üvegiparral; dioritbányákkal, a megcsiszolt dioritot a világ minden részében szétküldik. Érdekes emlékei nincsenek. A sz. Háromság kápolna a VII. században a dánoktól lerombolt klastrom helyén áll.

Gátfok

(franc. berme, ejtsd: berm, ném. Berme), magas földtöltések lejtőit lépcsőzetesen készítik, hogy a lépcsők felületén a lecsuszó föld megálljon; minden lépcső vizszintes felületét G.-nak nevezik. A G.-ok egymástól való távolsága és felületük szélessége a feltöltött föld minősége szerint határozandó meg. - A vizépítészetben a G.-t patkának nevezik. - A katonaságnál a sáncok védőgátja és az árok között hagyott G. oly keskeny, hogy azon rohamot intéző csapatok ne gyülekezhessenek, vagy pedig védőcölöpzeteket, ágtorlaszokat stb. alkalmaznak azokon, melyek az ellenségnek a G.-ra való felmászását megakadályozzák. Az ezen megközelítési akadályok mögött hagyott ösvény őrjárati utnak (Rondengang) nevezik.

Gath

a filiszteusok öt fővárosának egyike, Góliáth óriás lakóhelye (I. Sám. 17-4). E városokat Dávid meghódította, Rehabeam megerősítette, Házael szir király pedig lerombolta (II. kir. 12. 17). Eusebius és Hieronymus adatai szerint a Bet Dzsibrin mellett magasan fekvő Dikrin falu volna most G. helyén.


Kezdőlap

˙