Gazdászat-kezelés

a katonaságnál felöleli a csapatoknak, intézeteknek stb. élelemmel, ruházattal, pénzzel és ágynemüvel való ellátását és a számviteli szolgálatot.

Gaze

(franc., ejtsd. gáz) vagy gazirszövet, hálószövet. A G. nevét eredetileg Gaza szir várostól kapta, hol ezt a szövetet először készítették. Két láncfonalrendzserből és egy vetülékrendszerből áll. A kát láncfonalrendszer, mint az ábrán látható, a vetüléket körülkulcsolja, mi által a vetülékfonal helyzete biztosítva van. Az itt leirt szövéssel készülnek a selyemszitaszövetek, továbbá a fátyolok egy része és az áttört selyem- és pamutszövetek.

[ÁBRA] Gaze.

Gazel

l. Ghazel.

Gázelem

l. Galvanelem.

Gazella

l. Antilope.

Gazella-expedició

1874-76., l. Tengeri tudományos expediciók.

Gazella-folyó

(Bahr-el-Ghazal), 1. a Nilus vizrendszeréhez tartozó folyó; a Mokren-el-Bohur nevü lagunában a Bahr-el-Dsabellel együtt a Bahr-el-Abiadot (Fehér-Nilust) alkotja. Számos forrásfolyóból: Dsur, Tonds, Roah, Rohl, továbbá a Bahr-el-Homdból és Bahr-el-Arabból keletkezik. kanyargós medrében mocsáros vidékeken folyik keresztül; medencéjének D-i részétt Schweinfurth és Junker járta be. - 2. A Csád-tó egykori lefolyása a Szudánban, amelyet Nachtigal ismertetett meg. A Csád DK-i végétől medre ÉK-i irányban huzódik el, de csak a föld alatt van vize.

Gazette

(franc., ejtsd: -zett) a. m. hirlap. Az olasz gazetta szóból származott, mely eredetileg velencei váltópénz volt hét fillér értékben, melyért a XXVI. században ott a kinyomtatott értesítéseket venni lehetett. A törökök gazétának nevezik ujságjaikat az arab ,dseride' helyett. Az ujsárirónak törökül gázatadsi a neve.

Gázfecskendő

oly tüzoltószer, melynél az oltáshoz szükséges sugarakat a viztartóba nyomott v. ott fejlődött gáz idézi elő az által, hogy az alatta levő vizre nyomást gyakorolva, azt az edény alján levő tömlős nyiláson át kilöveli. L. Szivattyu.

Gázforrások

forrásszerü kiömlése különféle gázoknak meg gőzöknek, különösen pedig szénhidrogéneknek és hidrogéneknek, továbbá pedig széndioxidnak, kéndioxidnak, kénhidrogénnek, vizgőznek, sóssavgőznek stb. Mivelhogy a kiömlő szénhidrogén meg a hidrogén a levegőre kerülve könnyen meggyulad és igen soká, sokszor éveken át éghet, az ilyen meggyuladó G.-at gázvulkánok-nak is szokták mondani és ezzek azok az öröktüzek (l. o.), melyek a régi görögök és rómaiak mitologiájában is fontos szerepet játszanak. Rendesen szerves testek bomlásának eredményei és leggyakoribbak petroleumforrások közelében. Legszámosabbak és leghiresebbek a baku mellettiek. hazánkban a báznai fürdő és Kis-Sáros közelében (Erdély) találunk hasonló gázforrásokra. A G. sokszor iszapvulkánokkal kapcsolatosak A vulkáni vidékeken a vulkáni működés utóhatásaként elég gyakoriak a gáz- és gőzkiömlések, illetőleg G. Ezek a szomszédás kőzetek megváltozatják, uj ásványok lerakodására adnak alkalmat és ugy ez által, mint még egyébként is módosítólag hatnak a felületre.


Kezdőlap

˙