Hiperszofia

tulböcsesség.

Hiperszten

(Paulit), ásvány a szilikátok Piroxén csoportjának rombos rendszerbeli változata. Kristályos alakban ritka, leginkább vaskosan, leveles szövettel található. Vegyi összetétele magnezia vas metaszilikát (Mg Fe)O.SIO2. Keménysége 5-6. Tömöttsége 3,50. Jól hasad, hasadási felülete gyöngyfényü (Sillerspath), fémfényü rézveres; barnászöld, feketés, áttetsző. Karca szürkés. A szebb szintarkázatban előforduló H.-t ékszerek és disztárgyakra dolgozzák fel.

Hipersztenit

l. Norit.

Hipertimia

(Euthymia, Euphoria), a kórosan emelkedett hangulat, mely fokozott jókedvben, élénk képzettársításban, a szellemi folyamatok gyorsabb és könnyebb kiváltásában és fölfokozott mozgási hajlamban nyilvánul. A H. egymagában, azaz téveszmék és káprázatok nélkül is képes kórképet és pedig gyöngébb foku mániát; de hozzájárulhat egy másik súlyosabb elmebetegséghez. Különös gyakorisággal képezi a terjedő hüdéses elmezavar megalomaniakus formájának bevezetési szakát.

Hipertrichozisz

a testszőröknek rendellenes erős fejlettsége, pl. az egész arc állatiasan szőrös lehet (kutya-emberek), vagy a mellen és a háton vannak több cm. hosszu gyapjuszőrök, máskor az ágyékon vagy kereszttájékon 6-7 cm. hosszuak. Van többféle fajtája: 1. a veleszületett szőrösség nem egyéb az embriói gyapjuszőrök megmaradásánál és igen hosszura kinövésésnél; 2. a szőrök kibuvása a bőrhám vastagsága miatt késleltetve lehet (többnyire háziállatoknál fordul elő), a szőr a tüszőben felcsavarodik s csak későbben buvik ki, tehát elkésett szőrkibúvás esete van jelen (hipotrichozisz); 3. általános szőrösség, a maradó szőröknek tulfejlettsége, aminő némely népfajtánál, pl. az ainóknál rendes állapot (majomemberek). Ha nálunk ilyesmi előfordul, rendszerint a fogrendszernek hiányos állapotával van szövetkezve. A nők nagyobb szakáll- és bajuszszőrei nem egyebek, mint megmaradt és megerősödött gyapjúszőrök.

Hipertrofia

a. m. tultengés, a testnek, az egyes testrészeknek, szerveknek vagy a sejteknek (de nem a szöveteknek) a rendesnél nagyobb volta. Különböző okokból származik. Lényegileg azonban abban áll, hogy a sejtek, vagy a szervek minden részükben arányosan megnagyobbodnak, anélkül, hogy a szervet alkotó egyedek, a sejtek száma megszaporodnék. Ha utóbbi eset is fenforog, származik a hiperplazia (l. o.). Az első eset az ugynevezett valódi H., mig utóbbi az ál-H.-khoz soroltatik. A valódi H.-nál az egyes szervek minden részükben nagyobbodván meg, rendesen funkció-fokozódást találunk, mig az ál-H.-nál funkció-csökkenést, mert utóbbi esetben egyoldalu a hiperplazia, mely hipertrofikusnak (tultengettnek) tünteti föl a szervet, s miután egyik vagy másik szövetalakelem tultengése a többinek sorvadását szokta létrehozni, a működés csökken, vagy teljesen megszünik, p. mirigyes szerveknél ha a kötőszövet tulságosan teng tul vagy izomzatnál hasonló esetben, stb. Ál-H.-t létesítenek továbbá idegen anyagok, vagy alakelemek lerakódásai a szervekben, p. zsir, v. keményítőszemcsék, mész, stb., amikor is ál-H.-val járó elfajulásokról, p. zsiros v. amiloid elfajulásról stb. szólunk. Ilyen ál-H. állhat elő, ha p. valamely szervben egy álképlet fejlődik. A valódi H. anyagbeli (s nem számbeli) gyarapodás, rendesen szervekre vagy testrészekre szokott vonatkozni, amiből ezen jelenségek különböző elnevezése származott. H p. az egész testre kiterjed, származnak az óriások, ha csak a végtagokra, kézre, lábra, ujjakra vonatkozik, akromegaliának neveztetik, melytől megkülönböztetendő az ugynevezett elefantiázis, mely a végtagok és ivarszerveknek csak bőr és bőralatti kötőszöveteire vonatkozik. Ha az H. az arcra, főleg az arccsontokra szorítkozik, leontiazisnak nevezzük. Az ily H. rendesen vagy a nyirkedények tultengése, vagy a csontrendszernek veleszületett fejlődési rendellenességén alapszik, mig a valódi H. más alakjai, p. a működési H., mely fokozott munkától, a kompenzatorikus H., mely a szimmetrikus szervek egyikének, vagy a szerv egy részletének elpusztulása után jő pótlólag létre, később keletkező, ugynevezett szerzett okokból fejlődnek. H. a növényeken is előfordul, s mesterségesen is előidézhető, ha p. valamely növénynek minden ágát v. minden levelét levágjuk s csak egyet hagyunk meg, a megmaradt egyedül használván fel a táplálékot, hipertrofizál.

Hipetrális templom

a klasszikus görög templom része közül az, melynek cellája fölülvilágítóval volt megvilágítva. l. Építészet.

Hip! hip! hurahh!

(ang.), Angliában a győzelemkiáltás egyik formája. L. Hurrá.

Hipnal

ujabb gyógyszer, mely 1 molekula antipirin és 1 molekula klorálhidrát vegyületének tekintendő. Hatása hasonló a klorálhidrátéhoz.

Hipnobata

a. m. holdkóros.


Kezdőlap

˙