Idsmá

(arab) a. m. közmegegyezés (Consensus ecclesiae), a mohammedán egyház összességének megegyező tana vagy vallásos gyakorlata. Az I. a mohammedán vallástan legfőbb forrásainak egyike. Magyarázatára nézve eltérő vélemények álltak elő; némelyek a Mohammed próféta kortársainak, mások az imámok (l. Fikh) megegyező tanát értik I.-n.

Idstedt

falu Slezvig (tőle 8 km.-nyire) porosz kerületben, 250 lak. Ismeretes azon ütközetről, amelyben Krogh generális dánjai 1850 jul. 24 és 25-én a Willisen porosz generális vezérelte németeket megverték. Győzelmök emlékére a dánok 1853. fölállították az ugynevezett Flensburgi oroszlánt, amelyet a poroszok helyéről elvittek és Lichterfeldében állították föl.

Idumea

ókori tartomány, mely Rómában Izraelnek déli részét jelentette (Jeruzsálemet is ideértve), máskép Edom (l. o.). - Idumeusok, l. Edomíták.

Idun

(Idhunn), a skandináv mitologia nőalakja, a költészet istenének, Braginak (l. o.) neje, az ifjuság istennője. Csodálatos almákat őriz, amelyekből az istenek esznek, hogy örökké ifjak maradjanak. Mikor Thiazi óriás sas alakjában hatalmába ejti I.-t és Thrymheimbe repül vele, az istenek gyorsan megöregednek és azt követelik Lokitól, hogy kerítse ismét elő az istennőt. Loki sólyom alakjában az óriás házába repül, mig ez épp a tengerre hajózott; dióvá varázsolja I.-t s elviszi. Thiazi sas képében üldözőbe veszi, de az istenek tüzet gyujtanak, a sas szárnyai megperzselődnek s most az ázok könnyen megölik őt.

Iduna

költőnő, családi nevén Szász Póli (l. o.).

Idus

(az etruszk iduare a. m. div-idere, szétosztani, kettéosztani szótól), a római naptárban minden hónapnak közepe. Eredetileg a holdtöltével esett össze, később a naptárügy rendezése után a hónapok különböző hosszához képest néhányban (márc., máj., jul., okt.) a hó 15. napjára jutott, a többiekben a 13-ikra. Különös jelentőségü a március I.-a, azóta, hogy Brutus és társai Julius Caesart a szabadságnak feláldozták, ami fokozott jelentőséget nyert ezen napnak 1848 márc. 15-ével való összeesése által.

Idus

Heck. (állat), a nyilthólyagu halak alrendjének pontyfélék családjába tartozó halnem. L. Jász.

Idült betegség

l. Akut betegségek.

Idvezítő

v. üdvözítő, a Jézus Krisztus.

Idvor

nagyközség Torontál vármegye antalfalvai j.-ában, (1891) 2142 szerb lakossal.


Kezdőlap

˙