Intő eljárás

l. Fizetési meghagyás.

Intőgyik

(Varanus Merr.), a hasadtnyelvü gyikok alrendjének Varanidae családjába tartozó állatnem, messzire kiölthető nyelvvel. Fajai Afrika északi részét lakják. A közönséges I. (V. niloticus Det. B.) 1,5-1,9 m. hosszu, apróbb emlősöket, madarakat és békákat eszik, de nagyban pusztítja a korokodil tojásait, sőt magukat a fiatal krokodilokat is.

Intő lövés

(franc. semonce), vak ágyulövés, melyet háboru idejében hadihajók felszólításképen más, kivált kereskedelmi hajók ellen intéznek, hogy azok lobogójukat mutassák (felvonják), v. hogy vitorláikat egybefordítsák, illetve megálljanak azon célból, hogy a hajókat átkutatni lehessen. Ha az első I.-nek foganatja nincs, ugy a második I. már éles tölténnyel adatik, anélkül azonban, hogy az kárt okozzon.

Intőtáblák

a vasutaknál, hol a pályán kocsiut vezet keresztül, alkalmazni szokott táblák. L. még Sorompók.

Intra

város Novara olasz tartományban, 4 km.-nyire Pallanzától a Lago Maggiore Ny-i partján, (1881) 5745 lak., selyem- és pamutfonással, üveg- és bőrkészítéssel, kikötővel.

Intractabilis

(lat.) olyan személy v. állat, mellyel bajos elbánni, mely kiállhatatlan, csökönyös, nyakas; továbbá átvitt értelemben az iróra nézve oly tárgy, melyet vagy éppenséggel nem, vagy csak fátyolozottan dolgozhat fel.

Intrada

l. Entrata.

Intradae jus

(lat.) a. m. belépés joga. Az uralkodóknak joga, mely szerint alattvalóiktól a területnek első látogatása alkalmával ünnepélyes fogadtatást követelhettek.

Intrados

(spanyol, ejtsd: eńtrado), boltozatoknál a bolthajtás belső, homoru felülete, l. Extrados.

Intra muros

(lat.) a. m. a falakon belül; azért intramuranus az, ami falakon belül fekszik vagy történik, következőleg intramuran executio, a halálra itéltnek a falakon belül való kivégeztetése, mely a nagy közönség kizárásával történik.


Kezdőlap

˙