Ir rendszer

v. progressziv rendszer, l. Börtönrendszerek és Föltételes szabadság.

Irreparabilis

(lat.) a. m. többé jóvá nem tehető, kipótolhatatlan.

Irresistibilis

(uj-lat.) a. m. ellenállhatatlan.

Irresolutus

(uj-lat.) a. m. határozatlan.

Irrespirabilia

(lat.), mindazon gázok, amelyek belélegzésre alkalmatlanok; első sorban (szoros értelemben vett I.) azok, amelyek heves izgató tulajdonságaik folytán görcsös köhögést és a hangrésnek görcsös elzáródását okozzák (klór-, bróm-, kéndioxid- stb. gáz); de tágabb értelemben minden olyan gáz, amely negativ értelemben okozza a halált (mert nem nyujt oxigént a szervezetnek), vagy pedig magában véve is mérgező (az elsők közül a nitrogén, hidrogén, bányalég, az utóbbiak közül a kénhidrogén, a kéksav, szénsav, arcén-hidrogén stb.).

Irresponsabilis

(uj-lat.) a. m. nem felelős.

Irrevocabilis

(lat.) a. m. visszavonhatatlan.

Irrigator

(uj-lat.), az a készülék, melynek segélyével a bélbeöntéseket vagy a sebek, testüregek kimosását szoktuk végezni. Áll ez egy 1-2 liter köbtartalmu üveg-, vagy bádogtölcsérből, melynek alul levő kivezető csapjára 1-2 méter hosszu gummicső van szorítva, a gummicső pedig a legkülönbözőbb alaku, más és más céloknak megfelelő kaucsuk- v. üveg- v. fém-csőkészülékben végződik, ami esetleg elzáró csappal is el van látva, vagy az elzárást egyszerüen a gummicső összeszorítása által végezzük. A csővégződést az illető testüregbe vezetjük s a folyadékkal telt tölcsért magasabbra emeljük, mikor is a folyadék saját nyomásával ömlik ki a csőrendszer végén. L. még Infusio.

Irrisio

(lat.) a. m. gúny, kigúnyolás, kinevetés.

Irritabilis

(lat.) a. m. ingerlékeny, érzékeny; irritabilitas, ingerelhetőség; irritantia, olyan izgatószerek, melyek főként az izomrendszerre hatnak; irritál, ingerel, zaklat, boszant; irritatio voti, az egyházjogban a kivánt kellékek nélkül létrejött fogadalomnak (votumnak) érvénytelenítése.


Kezdőlap

˙