Ismerettan

(gnoseologia), az ismeret mivoltának, forrásainak, határainak, értékének megállapítása, általában az emberi megismerés elmélete, l. Ismeret, Idealizmus és Filozofia.

Ismerettár

az emberi ismeretek összefoglaló, rövidített áttekintése; lehet rendszeres, az ismeretek belső összetartozása szerint csoportosítva; vagy az egyes ismeretek könnyebb megtalálása céljából a cimszók betürend szerint elrendezve. Ma enciklopediának, lexikonnak nevezik. Az első magyar lexikonra, a Közhasznu Esméretek Tárára nézve l. Enciklopédia.

Ismérv

rosszul alkotott szó e helyett: ismertető jel, az, amiről valamire ráismerünk, valamit megjegyzünk. Filozofiai tekintetben fontos, hogy mely ismertető jelről ismerünk rá az igazságra, mely biztos alapunk van az igazságnak a tévedéstől való megkülönböztetésére. L. Kriterium.

Ismétlés

az az eljárás, amelynek segítségével a tanítás által szerzett ismereteket a tanulónak maradandó birtokává akarjuk tenni. Az I. lényege abban áll, hogy ugyanazt az alakot szabadabb alakban és számos vonatkozásában ujolag tárgyaljuk. Csak az I. által biztosított tudás szerez a tanulónak örömet, amelyből élénk érdeklődés és tudásvágy fakad. Az I.-nél fődolog, hogy röviddel az első elsajátítás után következzék, ne pedig későre, mikor már az ismétlendő képzetek v. képzetsorok egészen elhalványultak az emlékezetben. Azért helyes az az eljárás, amely a tanítási órát rendesen az elmult órán tanítottak I.-ével kezdi, feltéve természetesen, hogy az ujonnan tanítandó dolog amannak folytatását teszi. L. még Eszmetársítás.

Ismétlő fegyver

oly kézi lövőfegyver, mely agyában vagy csöve alatt több töltény elhelyezésére alkalmas kamarával van ellátva; a fegyver oly természetü, hogy a gépezet egymásután tolja ezen töltényeket a csőbe, ugy hogy külön megtöltés nélkül annyiszor lehet lőni, mint ahány töltény van a kamarában. Az európai hadseregek ma már általában I.-kel vannak felszerelve; ilyen nálunk az 1888. mintáju ismétlő puska, a franciáknál a Lebel-féle fegyver stb. L. a Lőfegyverek cikket és képmellékletét.

Ismétlő hajó

(ném. Repetiteur; ol. ripetitore; ang. repeater), oly hajó, mely a hajóhad vagy a hajóraj parancsnokának jelzéseit (parancsadásait) a távolabb levő hajók számára ismétli, és mint ilyen a könnyebb láthatóság végett a hajórajalakzaton kivül tartózkodik.

Ismétlő iskolák

a népoktatási törvény alapján szervezett intézmény, melynek célja az ifjuságot élete 15. évéig a legszükségesebb elemi ismeretekben oktatni. Fontossága tulajdonképen csak kisebb helyeken van, ahol az elemi iskola elvégzése után az illetőknek nincs módjukban tovább tanulni. Az oktatás hetenként télen öt, nyáron két órára terjed, melyet az 1868. évi XXXVIII. t.-c. értelmében minden tanköteles koron tul levő gyermek (fiu s lány) 15. éve betöltéséig köteles látogatni. Ugyanezen intézkedés csaknem minden külföldi államban megvan, sőt Németországban a 18 éves életkorig. Itt «Sonntags-Unterricht»-nak nevezik ezt.

Ismétlő jelek

A zenében azok, melyek arra utalnak, hogy valamely rövidebb-hosszabb zenetétel, periodus vagy akár egyes önálló részek ismételtessenek egészen ugy, amint irva van. Az ily ismétlő jelek többfélék ugy képletileg mint irásilag. Leghasználtabb ismétlőjel a következő u. m. [ÁBRA] mely azt jelenti, hogy az a zenetétel, mely az ily kettős jel közé esik, szószerint ismétlendő, de csak egyszer. Ha a zeneiró kétszer is óhajtja ismételni, akkor fölibe kell irni: bis.

Ismétlő lövegek

azok, amelyek lehetőleg nagy számu lövedéket, lehetőleg kicsiny időközökben képesek kiröpíteni. Általában véve több csőből állanak, melyek közös ágyutalpon nyugosznak és vagy egyszerre vagy hirtelen egymásután szórják a lövedékeket, miért is golyószóróknak is nevezhetők. Ujabban ez elnevezést a francia hadseregben, sőt egy ideig a magyar honvédseregben alkalmazott mitrailleuse-ökre alkalmazták.

Iso...

(latinos leirása a görög iso... előszócskának, mely isoz-ból származik s jelent hasonlót, egyenlőt), összetételekben gyakori. L. Izo.


Kezdőlap

˙