Izard

county az É.-amerikai Egyesült-Államokban és pedig Arkansasban 2280 km2 területtel, 13 038 lak. Mount Olive székhellyel.

Izatin

l. Indigó.

Izbá

(orosz) a. m. szoba, átvitt értelemben fából épült paraszt lakóház. Régebben a cári palota törvénykező helyiségét hitták I.-nak, a XVI. sz. táján pedig a doni kozákok hadi parancsnokságának helyiségét, irodáját (vojszkája I.). Szbornájá I. az, ahol a parasztközségek gyüléseznek.

Izbeg

v. Üzbég, 1150. győri püspök volt.

Izbék

(Izbég), Szent-Endre külvárosa, Pest-Pilis-solt-Kiskun vmegyében. L. Szent-Endre.

Izbistye

(Izbiste, Isbiste), kisközség Temes vármegye fehértemplomi j.-ban, (1891) 2416 szerb és német lakossal.

Izbuk

(Dagadóforrás), Kalugyer biharvármegyei község határában fakadó időszaki forrás. A forrása mély sziklaüregből hosszabb-rövidebb időközökben fakad, mialatt a mélységben zugás hallatszik; akkor a belső medence vizzel egészen megtelik s a viz vizesés alakjában folyik le. Az egész tünemény csak néhány percig tart. A környék népe gyógyító erőt tulajdonít a forrásnak.

Izdenczy

-család (monostori és komlósi), felsőmagyarországi régi család, melynek korábbi nemzedékrendjéről és történetéről nem igen tudunk bizonyosat. Némelyek a család egyik ágát az Aba Sámuel korában élt Márkig tudják visszavezetni. Nagy Iván (Magyarország családjai V.) csak töredékes adatokat közöl. Említésre méltók: I. Miklós, kitünt Eger várának védelmében. I. Ferdinánd kir 1527. több adománnyal jutalmazta.

I. István, százados. 1566. Palotára ment gróf Eck, győri kapitány parancsából, hogy gyalogcsapatával Thúry Györgyöt megsegítse a törökök ellen. - I. András, I. Péter fia, Komárom várának alkapitánya. 1630. konstantinápolyi követ volt. 1638. a lengyel királlyal alkudozásokat folytatott az elzálogosított tizenhárom szepességi város visszaváltásának ügyében. 1659 körül halhatott meg. - I. Márton, 1685. Tokaj várának kapitánya, Thököly Imre buzgó párthive volt. Később sok hasznos szolgálatot tett II. Rákóczi Ferencnek is. - I. József, szül. 1733., megh. 1811., a magyar királyi udvari kancellária referendáriusa, államminiszter, a Szt. István-rend vitéze, ki 1805. bárói rangra is emeltetett. I. mint politikai iró szolgalelkü, aulikus szellemben működött. 1790. jelent meg Irrthümer in den Begriffen der meisten Ungarn cimü munkája, mely a magyar közjog alapelveit meg akarja hamisítani, badar és rosszakaratu érvelések segítségével. Azt vitatja, hogy Magyarország abszolut, örökösödési monarkia volt minden időben. A koronázást, a koronázási esküt és a felavatási hitlevelet fölösleges ceremóniának, a nádort pedig udvari szolgának mondja. Etwas vom Werbőcz cimü röpiratában csufolja, rágalmazza Verbőczy Istvánt és nagy művét, a Tripartitumot. Bizonyítása hemzseg a meghamisított történeti adatoktól. 1791. megjelent tőle a Gespräch zwischen einem durch Ungarn reisenden Fremden u. einem unparteiisch denkenden Ungarn. I. helyesli a «császár» minden alkotmányellenes cselekedetét, de képtelen vádakkal illeti a «lázongó» nemzetet. A Két minisztereknek egymással közlött gondolatai cimü szabadszellemü munkát tévesen tulajdonítják I.-nek. V. ö. Ballagi Géza, A politikai irodalom Magyarországon 1825-ig (Budapest 1888). - A család bárói ágának utolsó férfisarja I. József, ki jelen volt az 1843. országgyülésen is mint követ. Megh. 1868. A család nemesi ága Trencsén vmegyében él.

Ized

uj-persa nyelven a. m. isten. A parszoknál az alsóbb rendü jó szellemek, a zend Jazaták közös neve. Vannak földi és mennyei I.-ek. Ilyenek a tüz, a nap, a föld szellemei. Számuk 28-ra tehető, főnökük Zoroaszter (Zarathustra). - Izedizmus, a dualisztikus parszi vallásnak az a változata, hol Arimánt, a gonoszság jelképét, hatalmasabbnak tartják a jó istennél, Ormuzdnál.

Íz-egér

az Ízület üregében található és ott szabadon mozgatható képződés, mely az Ízület tokszalagjának belső felszinén bizonyos idült gyuladások következtében eleintén mint apró finom szemölcs vagy bunkószerü kocsányos képződés fejlődik, azután a kocsányról leszakadva szabadon mozog s ezen időponttól fogva az Ízület üregében mint helyet változtató kemény, rostos vagy poros anyagból álló képződés található. Nagyságuk a rizsszemétől kezdve cseresznye v. szilvamag nagyságáig változó lehet. Leginkább a nagy Ízületekben (térd, váll, könyök) és ezek közt első sorban a térdÍzületben találhatók. Bajt annyiban okoznak, amennyiben az Ízületek felszinei közé jutván, a mozgást nemcsak gátolják, de rendkivül heves és rögtön beálló fájdalmat okoznak mindaddig, mig onnan tovább nem csusznak s az Ízületfelszinek közül kiszabadulnak. Sebészeti operációval kell őket eltávolítani, mi a modern sebgyógyítás módok mellett veszély nélkül megtörténhetik.


Kezdőlap

˙