Jobbágyok

1. a királyi szolgálatot teljesítő nemesek (servientes regis); 2. a vármegyékben állandó hadi szolgálatot teljesítők (servientes castri); 3. általában az alattvalók a fejedelem irányában; 4. a legszorosabb értelemben az urbéresek.

Jobbágyság

l. Urbér.

Jobbágytelke

Kisközség Maros-Torda vmegye régeni alsó járásában, (1891) 1003 magyar lak.

Jobbágyterhek

l. Urbér.

Jobb-anya

a régibb magyarságban (p. XVI-XVII. századi iróknál) a. m. nagyanya.

Jobber

(ang., ejtsd: dsobber), a londoni tőzsdén aki saját számlájára ad és vesz értékpapirokat, ellentétben a brokerrel, aki mások megbizásából köt üzleteket. Általában véve azonban J. alatt olyanokat értünk, akik a különbözeti üzleteket, az agiotage-t és általában az u. n. tőzsdejátékot (Stock jobbery) üzik.

Jobbfél

(ném. Steuerbord; ol. dritta; ang. starboard), egy hajának a jobb kéz felé eső része, ha a szemlélő arccal a hajó eleje felé fordul. Másként kormányfél-nek is mondják.

Jobbítmányok

(melioratiók), a másnak tulajdonát képező birtokba a birtokos v. birlaló által történt befektetések. Előbbi jogunk szerint a J.-nak különösen az elzálogosított fekvő javaknál volt nagy jelentősége. Az általános elv itt az volt, hogy a visszaváltó a szükséges és hasznos költségeket a zálogbirtokosnak megtéríteni tartozik, ilyenek jelesül a birtok védelmére, határozására, arányosításra, urbéri rendbeszedésre tett kiadások s oly javítások, melyek a jószág értékét emelték. A jószágon tett építkezéseket illetőleg, ha szerződés másként nem intézkedett, csakis a szükséges és a hasznos épületeket lehetett felszámítani, a kényelmi luxus építkezésekre a zálogbirtokos, ha az állag sérelme nélkül lehetséges volt, elviteli joggal (jus tollendi) birt, de árukat nem követelhette. A jószágból kikerült építési anyag felszámítás tárgyát nem képezhette. Egyéb esetekben is a J.-ra hason elvek érvényesek.

Jobb kötél

l. Horgonykötél.

Jobbra-balra

A heraldikában általánosan elfogadott alapelv, hogy a J. kifejezés a pajzshordóra nézve érvényes. Tehát a szemlélőnek olyformán kell magát a cimerhez viszonyítani, mintha a pajzs mögött állana, s azt melléhez szorítva tartaná. Ami tehát a szemlélőre nézve jobb, az a heraldikában bal és megfordítva. Ezen alapelv szerint kell a cimerleirásoknál is eljárni.


Kezdőlap

˙