Kákabélü

(növ., junceus), hosszu cikkes puha bélü füvek, kórók (Chondrilla juncea) v. cserjék (Spartium), szárukat fonásra v. meghámozva lámpabélnek stb. lehet használni.

Kákabot

v. baka (növ.) Csapónál, nádbotikó Benkőnél, a gyékény neve; l. o.

Kákacserje

(növ.), Spartium, l. Tőrzanót.

Kakadu

(állat), l. Kakadufélék.

Kakadufélék

(Cacatuidae, Plissolophinae), a kúszók rendjébe, a papagályok csoportjába tartozó madárcsalád, melynek tagjai kizárólag Ausztráliában, Új-Guineai és az Indiai-szigeteken és Vandiemenslandon élnek. Fő ismertető jelük a felmereszhető fejbóbita, amely csak a Nasiterna nemnél hiányzik. Többnyire varju-holló nagyságuak; csőrük rendesen olyan hosszu, mint magas. Hosszu szárnyaik legalább elérik a farkuk félhosszasását. Szinök meglehetős egyszerü, legtöbb fajnál a fehér uralkodik. Egyes emberi hangok és szavak utánzására könnyen megtaníthatók. Maga a szó «kakadu», melyet többnyire elsajátítanak, de melyet szabadban sohasem hangoztatnak, malaji eredetü és «öreg apó»-t jelent (kaka a. m. apa, papa, tua a. m. öreg). Jelenleg minteg öt nembe - Callipsitacus Ag. (1), Plissolophus Vig. (15), Nasiterna Wagl. (8), Calyptorhynchus Vig et Horsf. (7) és Microglossus Geofr. (1) - tartozó 32 faj ismeretes, melyek közül legismertebbek és az állatseregletekben többnyire láthatók: nimfa K. (Callipsitacus novae-hollandiae Gray), fehérbóbitás K. (Plissolophus Cristatus Kuhl.), inka K. (l. o.), sárgabóbitás K. (Pl. sulphureus Gould.), rózsaszinü K. (Pl. roscicapilus Gm.), a molukki K. (Pl. molluccensis Gm.), stb.

Kakamut

(növ.), 1, Akác.

Kákaófa

és kákaóbab (növ.), 1. Csokoládéfa.

Kákaómályva

(növ., Abroma Jacq.), a Büttneriaceák félcserjéje v. kis fája, 3 faja Indiában, Jáván és Ausztárlia tropikus részein terem. Levele karéjos, szőrös, virága sárga v. piros, tokja sokmagu. Az A. angusta L. fil. Indiában meg a Filipinákon, az A. fastuosa R. Br. Timoron és Ausztráliában, az A. mollis DC. a Molukki- és Szunda-szigeteken terem. Hársrostjja vollut komul v. többnyári indiai kender néven jut a kereskedésbe, kötélnek, darócnak és papirosnak használják.

Kákaó-olaj

l. Kákaó-vaj.

Kákaó-vaj

(Oleum Cacao, Butyrum Cacao), a meghámozott kákaó-babból melegen kisajtolt zsír, mely különböző zsírsavak gliceridjeinek keveréke. A tiszta fris K. sárgás, mely idővel megfehéredik. Szaga olyan, mint a pörkölt kákaó-babé és az avasodásnak sokáig ellentáll, miért is kozmetikákhoz, gyógyszerészeti célokra, sőt finomabb csokoládék készítésénél a kákaó természetes zsírtartalmának felszaporítására használják. A fris K. fajsúlya 0,950-0,960, a vénebbé 0,947-0,950. Olvadó pontja 28 °C. Jóságát az íz, a szag és a sűrüség szerint szokták meghatározni. Különböző anyagokkal hamisítják, ugy mint viasz, stearin és leginkább vesefaggyuval, mely anyagokat azonban könnyen megismerhetünk, ha körülbelül 1 g. K.-at 2g. éterben hidegen oldunk. Tiszta K. átlátszó oldatot ad, mely hosszabb állás után is tiszta marad, mig a nevezett anyagokkal hamisított K. oldata zavaros, vagy pedig fehéres üledéket mutat.


Kezdőlap

˙