Kampen

város Overyssel németalföldi tartományban, 14 km.-nyire Zwolletól, az Yssel bapartján, (1892) 18,908 lak., gép-, szivargyártással, takarókészítéssel és halászattal, katonai iskolával. Érdekes régi emlékei közül a kiválóbbak: négy régi várkapu, két XIV. sz.-beli templom, a renaissance-korból eredő városháza. Kikötőjét a Zuider-Zeebe nyuló 3 km. hosszu molók védik. Az Yssel két főágától és a Zuider-Zeetől alkotott sziget, a Kampereiland, termékeny sziget; a város régi tulajdona.

Kampes-fa

l. Haematoxylon és Campeche-fa.

Kampes-kender

pita v. domingó-kender (növ.), l. Áloé-kender.

Kämpfer

Engelbert, német utazó, szül. Lemgoban 1651 szept. 16., megh. Lippeben 1716. 1683. mint orvos egy svéd követséggel Oroszországba, onnan Persiába és onnan 1685. egy hollandi hajón Cejlonba, Bengáliába jutott. 1689. Batáviába utazott tovább, 1690. pedig a hollandi követséggel elment Sziamba, Japánba. Japánban két évet töltött és ez országról irt művei még most is nevezetes kútfők. Maga adta ki Amoenitates exoticae c. művét (Lemgo 1712). Halála után jelent meg legismerebb műve: History of Japan and Siam. (London 1727, 2 köt.). Többi művei nagyobbára csak kéziratban vannak a British Museumban.

Kampfhausen

Adolf, német prot. hittudós éss tanár, szül. Solingenben 1829 szept. 10. Bevégezvén a bonni egyetemen tanulmányait, Bunsenhez ment Heidelbergbe, 1855. mint ennek mgántitkára, s a Bunsen által kiadott Bibelwerk-nek egyik buzgó munkása volt, egyszersmint az ottani egyetemen mint magántanár működött. Bunsennel együtt ő is átköltözött 1859. Bonnba s az ottani egyetemnél 1863. rendkivüli, 1868. rendes teologiai tanár lett és nagy tevékenységet fejtett ki az evangelikus egyházi értekezlet (Kirchenkonferenz) által kezdeményezett átdolgozásában a Luther-féle bibliafordításnak. Kiválóbb művei: Das Lied Moses (Lipcse 1862); Das Gebet des Herrn (Elberfeld 1866); Die Chronologie der hebräischen Könige (Bonn 1883); a Bleek-féle Einleitung ins Alte Testament címü művnek harmadik kiadását K. rendezte sajtó alá.

Kampó

Ipolyi (Magy. myth. 450.) saját kézirati gyüjteménye egy regéjét idézve, szól Mátyás király egy ily nevü táltosáról, aki a rege szerint «jégtestü (?), alacsony termetü, vastag lábszáru» volt s Temesvárott lakott és nagy tiszteletben állott a király előtt. Egyszer Mátyás feleségének is megmutatta bűbájos erejét, amitől Beatrix «rémültében székébe hanyatlott». A törökök elleni harcaiban is segítségére van a királynak s visszaszerzi neki mesés holdas lovát (l. o.).

Kampó

gáncs, horog, hajlott fa- vagy vasdarab, melyre valamit akasztani vagy mellyel kapaszkodni lehet. Rúdon alkalmazva hajó és ladik felszereléséhez tartozik. K.-kötél, l. Csúszlik. K. a halászatban, l. Gébics.

Kampong

malaj nyelven falut jelent.

Kampot

az ugyanily tartomány fővárosa és Kambodsa egyedüli kikötője az É. sz. 10° 35' és a K. h. 104° 16' alatt, a Sztung parti folyócska mellett, mintegy 3000 lak., élénk borskereskedéssel. A kikötő bejáratát elzáró zátony miatt csak sekély járatu hajók juthatnak belé.

Kamptulikon

l. Gummi elasticum.


Kezdőlap

˙