Kedu

(Kedoe, Kadu), nématalföld tartomány Jáva közepén, Szamarang, Szurakata, Dsokzsokarta és Baguelen közt, 2048 km2 területtel, (1891) 755,408 lak., akik közt 800 európai és 6398 khinai. Nagyobb részt a Kali-Progo völgye alkotja, amelyet magas hegyek: Szumbing (3336 m.), Szindoro (3124 m.), Merapi 2866 m.) fognak körül. Merapi még most is működő vulkán. A Tidar-hegyet a benszülöttek különösen tisztelik. Jáva e kertje főképen kávét és rizst terem. Érdekes romok vannak benne, mint a Boro-Budor (l. o.) templomnak és a kolosszális Mondut szobornak romjai. A főváros Magelang, 21,714 lak.

Kedusa

(héb.) a. m. szentesítés; a «18 hálamondat» (smóne eszré) nevü zsidó főimának egyik lényeges része; isten szentségének elismerése és dicsőítése, nagyjában Ezsaj. 6, 3; Ezek. 3, 12 és Zsolt. 115. 10 szerint.

Kedv

jó v. rossz kedv a lélek azon hangulata, mely az egyes érzéseknek egységesen érzett eredménye gyanánt bennünk dominál. Ha különösen kellemes vagy kellemetlen érzelmet tapasztalunk, ennek utóhatása gyanánt általános jó vagy rossz kedv marad hátra, melynek következtében azután a felmerülő bajt is könnyebben vesszük, vagy ellenkezőleg az örvendetes dolgok iránt sem vagyunk normálisan fogékonyak. Máskor meg jó vagy rossz kedvünknek okát sem tudjuk adni, csak általában nyomott vagy emelkedett lelki állapotban érezzük magunkat. Szűkebb értelemben kedv a. m. jókedv (l. o.).

Kedvezés

más javának előmozdítása; ennyiben rokon a jósággal; de mig az másnak a javát egészen önzetlenül akarja, azért mert másnak a java, a K. onnét ered, hogy az a másik tetszik nekünk, megszerettük. Innét kedvenc, jobb magyarsággal: kedvelt.

Kedvezmény

l. Jogkedvezmény.

Kedvezményes szerződés

l. Kereskedelmi politika.

Kedvezményezett

életbiztosításnál az, akinek javára a biztosítottnak élettartamától v. egészségétől v. testi épségétől függővé tett s a biztosító által teljesítendő fizetés kiköttetett.

Keel

(ejtsd: kil), angol kőszénmérték = 8 chaldron; megfelel körülbelül 21 tonna súlyának = 21,539 kg.

Keeling

(ejtsd. kiling) v. Kókuszdió-szigetek, kis korallszigetcsoport az Indiai-oceán K-i széle felé a D. sz. 11° 49' és 12° 12' 30 közt. A 23" kis sziget (Horsburgh, Direction, Prison Rice, South, Long, Ross stb.) egy tört gyűrü alakjában sorakozik egymás mellé és a Port Albion vagy Post Refuge nevü, 16 km. széles lagunát fogja körül; ebből egy hajózható csatorna É-felé visz ki. A szigetek, területe 22 km2, lakóik száma (1891) 554. Számos rajtuk a kókuszdiópálma. 1609. Keeling William angol hajós fedezte föl az akkor még lakatlan szigeteket. 1823-ban Hare Sándor angol kalandor telepedett meg rajtuk először néhány maláji rabszolgával. 1857 márc. 31. az angolok vették birtokukba.

Kee-long

kikötőváros Formosán, l. Kilung.


Kezdőlap

˙