Lhers

l. Hers.

Lherzolit

olivinkőzet, olivin, enstatit, zöld diallag és pikotit, durván szemcsés vagy tömött elegye a Pireneusokból, nevezetesen a Lherz-tó vidékéről, onnan a név.

L'hombre

(franc., ejtsd: lonbr), régente nagyon elterjedt, ma már azonban kevéssé ismert, nálunk pedig ugyszólván teljesen elhanyagolt francia társas kártyajáték. A francia kártya 40 lapjával játszhatja 2, 3 vagy 4 játszó. V. ö. Parlaghy, Kártyajátékok könyve (Budapest 1890).

L'Hôpital

(ejtsd: lopitál) Mihály, francia államférfiu, szül. Aigueperseben (Auvergne) 1504., megh. Vignai nevü falusi jószágán 1573 márc. 13. Jogot végzett és 1534. mint ügyvéd telepedett le Párisban. Majd hivatalt nyert az államtanácsban, melyről azonban nemsokára lemondott. 1547. az udvar megbizásából résztvett a trienti zsinaton s ezután II. Henrik nővérének, Valois Margitnak kancellárja lett, mely állásában ritka hűséget és önzetlen magaviseletet tanusított. Jóllehet II. Ferenc trónralépése óta az államtanácsnak volt tagja, Valois Margitot Szavójába kisérte. 1560. Medici Katalin Franciaország kancellárjává nevezte ki. Mint magas műveltségü, türelmes gondolkodásu és mély politikai belátásu államférfiu arra törekedett, hogy az állam zilált ügyeit rendezze s a felekezeti pártokat egymással kibékítse. Rávette a királynét, hogy a protestánsokkal jobban bánjék, elenszegült az inquiziciónak, eltörölte az eretnekek halálos büntetését, Poissyban pedig személyesen nyitotta meg a vallásos vitatkozást, melytől a felekezetek kibékítését remélte. De az amboisei békekötés után elveszté Medici Katalinra való befolyását, egyúttal igazságügyi és közigazgatási reformjai és hajótörést szenvedtek és miután a királyné az államtanácsból is kizárta, 1568. kancellári hivataláról lemondva, Vignai nevü jószágára vonult. Falusi magányában kikerülte a szent-bertalanéji veszedelmet (1572). Sírhelyét a vignaii templomban 1836. a nemzet költségén megújították. L. latin költeményeket, emlékiratokat és jogi publicisztikai tartalmu kéziratot hagyott hátra, melyeket 1824. Oeuvres cím alatt Dufey adott ki, 5 kötetben.

L. H. T.

Angliában a. m. Lord High Treasurer rövidtése.

Li

a litium kémiai jele.

Li

khinai hosszmérték = 442 m., továbbá u. o. kereskedelmi, arany- és ezüstsúly. L. Cash.

Liaison

(franc., ejtsd: liezon) a. m. összeköttetés: átvitten szövetség, frigy, viszony, különösen pedig szerelmi viszony.

Liakura

a Parnasszus (l. o.) mai neve.

Liambai

a Zambezi (l. o.) neve felső folyásában.


Kezdőlap

˙