Longicornia

(állat), hosszucsápuak, a rejtve ötlábtőízes fedeles szárnyuakhoz tartozó bogárcsalád, melyeknek teste hosszukás, csápjaik gyakran - különösen a himeknél - a testnél sokkal hosszabbak. L. Cincérek.

Longimanus

(lat.) a. m. hosszukezü, I. Artaxerxes persa király mellékneve.

Longimetria

(gör.-lat.), igy nevezik némelyek a geometria azt a részét, mely pusztán egy egyenesben levő pontcsoportok vizsgálatára szorítkozik, tehát hasonló viszonyban van a Planimetriához (síkmértan), mint ez a sztereometriához (térmértan).

Longinos

Dionysios Kassios, újplatonikus filozofus és rétor, szül. Kr. u. 213 körül, lefejeztetett 273.; Zenobiának, Palmyra királynőjének minisztere lévén, a királynőt megerősítette Róma ellen való harcában; állítólag ő fogalmazta a királyné büszke, a békeajánlatokat visszautasító levelét, amiért Aurelianus császár Palmyra bevétele után a filozofust igy büntette. L. Ammonios Sakkus, az újplatonikus iskola alapítójának volt tanítványa, de ugy látszik inkább rétor mint filozofus volt. Összes művei közül csak a fenségesről szóló értekezése maradt fenn; e kis értekezés az első, mely ezt a fogalmat elemzi, igaz hogy csak szónoklattani szempontból, de a legfinomabb érzéssel és ízléssel. Legjobb kiadásai: Toup-é (Oxford. 1778, 1806); Weiske (1809); Egger (Páris 1837); Spengel (Rhetores graeci, I. kötet, 1853); Jahn (Bonn 1887, 2. kiadás).

Longinus

1. a Cassius (l. o.) római család több tagjának mellékneve. - 2. L., lengyel történetíró, l. Dlugoz.

Longipennes

(állat), l. hosszuszárnyuak.

Long Island

(ejtsd: -ájlend), 1. L. v. Yuma, a Bahama-szigetek (l. o.) egyike Cat- és Crooked Island közt. - 2. L. (az indusok Paumanock-ja), halalaku, 192 km. hosszu és 32 km. széles sziget New-York és Connecticut É.-amerikai államok partja mellett, a Hudson torkolatától a Connecticut torkolatán tulig; a száraztól a védett L. Sound választja el, amely DNy-on az East River által a New-York-kikötővel függ össze, ahol óriási híd vezet át rajta. L. területe 3780 km2, lakóinak száma (1890) 1 029 097. Az oceán felől egy lagunasor vonul rajta végig; itt a Gardiner- és Pekonic-öblök nyulnak belé. Számos rajta a tengeri fürdő, amelyek közt a legjelentékenyebb Coney Island. Partjai mellett igen sok a hal.

Long-Island-City

(ejtsd: -ájlend szitti), város New-York É.-amerikai állam Queens countyjában Long-Islanden, Brooklyntől É-ra az East-river K-i partján, vasút mellett, (1890) 30 506 lakossal. L., bár más countyban fekszik, New-York külvárosa.

Longitudo

(lat.) a. m. hosszuság; longitudinalis, hosszuságra vonatkozó, hosszbeli. Longitudinalis rezgés a. m. hosszrezgés, l. Harántrezgés.

Longjumeau

(ejtsd: longzsümó), város Seine-et-Oise francia départementban, 16 km.-nyire Corbeiltől, az Yvette és vasút mellett, (1891) 2551 lak. Ismeretes azon békéről (Petite paix), amelyet 1568 márc. 27. itt a katolikusok a hugenottákkal kötöttek.


Kezdőlap

˙