Lucernaborona

háromszögletes borona, gyöngén hajlított fogakkal, melyet különösen lucernamezők boronálására ajánlanak. Hohenheimi konstrukció.

Lucfa

lucfenyő, helyesen lucsfa (növ.), l. Abies, Fenyőfa és Lucsfenyőfa.

Luchetto da Genova

Cambiaso (l. o.) olasz festő másik neve.

Luchon

francia fürdő, l. Bagnéres-de-Luchon.

Luchtman

hires könyvnyomtató és könyvkiadó család Lejdában. Leginkább görög és római klasszikusok kiadásával foglalkozott. A céget 1683. alapította L. Jordán (szül. Woudrichemben 1652 aug. 27., megh. 1708 jun. 18.). 1850. az üzlet - miután 167 esztendeig volt a L.-család birtokában, - Brill J. E. könyvnyomtató kezére került; ennek fia Brill János halála után 1872-ben van Oorelt és Stoppelaar F. vették meg, akik khinai és japán betükkel is felszerelték a nyomdát.

Lucian

caninói herceg, l. Bonaparte (III. kötet 478. old.).

Lucianus

l. Lukianos.

Lucia-öböl

l. Santa Lucia-öböl.

Lucic

(ejtsd: lucics), 1. Hannibal, régibb horvát költő, kinek életéről igen keveset tudunk, csak azt, hogy Lesina szigetén mint ottani patricius élt, és hogy 1535. még életben volt. Főmunkája a Robinja (A rabnő) nevü dráma, mely csak 1638. jelent meg nyomtatásban Velencében. Még későbben jelentek meg szerelmi költeményei Pjesni ljuvene c. alatt, szintén Velencében 1656. Összes munkáinak új kiadását a délszláv tudományos akadémia adta ki Zágrábban (1874). - 2. L. János, l. Lucius.

Lucich

Géza, kémikus, szül. Zsebelyben (Temes) 1835., megh. Pozsonyban 1895 febr. 25. Középiskolai tanulmányait Temesvárt befejezvén, a gyógyszerészetre adta magát és 1857. megszerezte a gyógyszerészi oklevelet a budapesti egyetemen. Innen Bécsbe ment, hol Redtenbacher egyetemi tanár laboratoriumában dolgozott. 1862. a budapesti egyetemre kémiai tanársegédnek nevezték ki. 1867. Pozsonyban gyógyszerész, 1868. pedig a főreáliskolában a kémia tanára lett. Kiváló érdemeket szerzett a pozsonyi vizvezeték létsítéséhez szükséges kitünő ivóviz kipuhatolása által. L. 1863 óta tagja volt a k. m. term. tud. társulatnak, továbbá a berlini kémikus és a boroszlói mérnök-társulatnak, ezenkivül 1877. iparhatósági felügyelője a pozsonyi dinamitgyárnak. Több önállón megjelent dolgozata is van.


Kezdőlap

˙