Mandal

kikötő város Kristiansand norvég tartományban, 24 km.-nyire Lindesnästől, a M. folyó torkolatánál, (1891) 3614 lak., gőzmalommal, gőzfürésszel és élénk fa- és halkereskedéssel.

Mandale

(Mandalay, Pattaniiapura), Pattaniiapura), a régi Ava királyságnak és a későbbi független Birmának, jelenleg Felső-Birma fővárosa, 4 k.-nyire az Iravadi balpartjától, terjedelmes síkságon, egy magánosan álló domb alján, (1891) 188815 lak., akik közt 160574 budhista, 15514 mohammedánus, 7892 hindu és 2996 keresztény. A szabályos négyszöget alkotó, falakkal körülvett város élénk kereskedést folytat Rangunnal és Basszeinnel. A lefontosabb beviteli cikkek; rizs, pamutfonal és kelme, nyers selyem, arekadió, só, agyagedények és szárított halak; a kivitelé: nyers pamut, teakfa, petroleum, bőrök, elefántcsont, szarvak, búza, hüvelyesek, dohány és festékanyagok. Egykori királyi palotái és a város nagyrésze is 1892. leégett. A várost 1859. alapították.

Mandamus

(lat. a. m. parancsnolunk), az angol legfőbb bíróságnak (Court of Queen's Bench) a királyné nevében kiadott parancsa. A M. meghatározott személynek, testületnek v. alsóbbfoku bíróságnak szól, s ameghagyást tartalmaz valaminek teljesítésére, ami a felhívottnak hivatali hatásköréhez tartozik, s a kibocsátó biróság nézete szerint a jognak és igazságnak megfelel. Főleg közérdekben használják közjogi jellegü jogok és kötelességek érvényesítése, illetőleg teljesítése érdekében, valamint kozhivatalnokok által sértett magánjogok megóvása céljából. M. kibocsátásának általános szabály szerint a fél kérelmére és csak akkor van helye, ha az érdekelt félnek más perorvoslat rendelkezésére nem áll. M. ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Mandara

(Wandala), kis négerország Közép-Szudánban, Bornutól D-re. 1893 óta felerészben az angol és felerészben a német érdekkörbe tartozik. Nagyobbára sűrü erdőkkel borított hegyek takarják. Lakóinak számát 250000-re becsülik.

Mandarin

elferdített alakja a szankszrit mantrin (tanácsadó, miniszter) szónak, amely, mint annyi más, már régóta használatos a malájok nyelvében, és a saját meg a khinaiak tisztviselőinek rangját, méltóságát jelentette; a fogalomnak a khinai nyelvben a kvan szó felel meg.

Mandarinage

(franc., ejtsd: Mandarinázs), a szinnyomásnak már elavult módja, melynél az indigókékre festett és gyánta-rezerva-péppel nyomtatott selymet híg salétromsavba mártogatják, mire a selyem a nem védett helyeken sárga szint ölt. Az így festett árut végül hamuzsirral kevert szappanoldatban kimossák.

Mandarin-olaj

a Citrus bigaradia sinensis (mandarin) friss gyümölcsének héjából sajtolt illanó olaj. Fő alkotó része a citral. Szaga hasonló a narancsolajhoz, de sokkal finomabb. Illatos szerek, likőrök- és szörpökhöz használják.

Mandarin-réce

(Lampronessa galericulata), az úszók rendébe, a kacsafélék családjába tartozó khinai madárfaj. Nyaktollai gallérszerüen meg-nyultak és élénk vörösesbarnák, feje fémfényü zöld, mellén két feketén szegélyezett folt van, csőre piros. A nőstény egyszinü szürke.

Mandarinsárga

az u. n. azofestékek csoportjába tartozó mesterséges festék, mely keletkezik a diazobenzol-szulfosavnak b naftolra való hatásakor. A M. téglavörös por, vizben sárgásvörösszinnel oldódik és ezen oldatból sósav hozzáadásakor sötétbarna pelyhek válnak ki. Festék gyanánt használják.

Mandat-territorial

l. Assignata.


Kezdőlap

˙