Mannid

l. Mannit.

Mannin

a. m. Man-sziget (l. o.).

Manning

(ejtsd: menning) Henrik Eduárd, angol bibornok, westminsteri érsek, szül. Totteridgeben (Herfordshire) 1808 jul. 15., meghalt 1892 jan. 14. Anglikán szülők gyermeke lévén, ifjusága teljesen anglikán befolyás alatt állott. Tanulmányait Harrow- és Oxfordban végezte. 1831. a gyarmatok minisztériumában nyert alkalmazást, de 1833. felvevén az anglikán egyházban a papi rendet, az egyház szolgálatába lépett és plébános lett 1834. Lavingtonban. 1851. ápr. 6. a katolikus egyházba tért át. Később pappá szentelték, IX. Pius 1854. hitdoktorrá nevezte ki, miután az ő kérelmére hosszabb időt töltött a római Academia ecclesiasticán. 1856. alapította a Bor. szt. Károlyról nevezett oblatusok egyesületét, amelynek elemi és középiskoláiban működött, mig 1865., westminsteri érsek lőn. Tevékeny részt vett a vatikáni zsinaton. 1875 márc. 15. bibornok. Mint egyházmegyéjének pásztora rendkivül sokat tett a vallásos nevelés, tanítás, különösen az elemi iskolák érdekében Papneveldét, tanítóképezdét, számos árvaházat és u. n. Academia ecclesiasticát alapított. Szivén hordotta a munkáskérdést és a munkások érdekében tárgyalásokat folytatott közöttük és a munkaadók között. Nem csoda azért, hogy 1890. 25 éves püspöki jubileuma alkalmából egész Angolország járult eléje üdvkívánatokkqal. Munkái: Sermons (Oxford 1842-50, 4 köt.); England and Christcondom (London 1877); The Temporal Power of the Vicar of Jesus Christ (1880); The Eternal Priesthod (1884); National Education (1889); Confidence in God stb. V. ö. Wetzer-Welte, Kirchenlexikon (2. kiad., 8. köt., 619-626. old.); Purcell, Life of Cardinal M Manning (London 1895-96, 2 köt.).

Mannit

(mannacukor). Hatvegyértékü alkohol. Leszármaztatható a hexannak nevezett szénhidrogénből (C6H14), ha ebben 6 hidrogén-atomot 6 hidroxil- (OH) gyökkel helyettesítünk; képlete tehát C6H8(OH)6. Izomer a dulcittal, a sorbittal és azonos a régebben granatin-, fraxinin-, primulin-, syringinnak nevezett vegyületekkel. Számos növényben előfordul, de legnagyobbmennyiségben a mannakőrisben (l. o.). A M. képződik a nádcukor és más gyümölcsnedvek erjedésekor, továbbá a nátriumamalgamnak gyümölcscukorra való hatásakor. A M. alkoholból finom tűkben, vizből rombos kristályokban válik ki, melyek vizben és forró vizben könnyen oldódnak. Oldata borax jelenlétében a poláros fény sikját jobbra csavarja el (jobbra csavaró M.) és igen édes ízü; op. 166°. 200°-ra hevítve, vizet veszítve mannitánná C6H12O5 és manniddá C6H10O4 alakul át. Salétromsavval óvatosan oxidálva gyümölcscukorrá lesz, erélyesebb oxidációkor cukorsav és sósav képződik belőle. Jódhidrogénsav hexiljodiddá reduékálja. A lúgos rézoxidoldatot (Fehling-féle oldat) nem redukálja (különbség a gyümölcs- és szőllőcukortól). Fémoxidokkal a cukorfélékhez hasonlóan u. n. mannatokat, a savakkal pedig összetett étereket képez. Igy kalciumoxiddal a kalciummannatot C6H14O6.CaO és salétromsavval a nitromannitot C6H8(NO3)6. Utóbbi vegyülete ütéstől igen hevesen explodál, ez ugy készül, hogy a M.-ot koncentrált kénsav és salétromsav elegyében oldják és azután kikristályítják. A M.-nak ismeretes még két optikai izomerje is, egyik a poláros fény síkját balra csavarja, a másik a fény síkjára nincs hatással. A M.-ot az orvosi gyakorlatban hashajtó szeü használják. Hamisítani szokták cukorral, az ilyen M. néhány csepp higított kénsavval főzve, a Fehling-féle oldatot redukálja.

Mannitán

l. Mannit.

Mannitio

(középkori lat.), a régi németeknél: a) a nemzetgyülés határozata folytán a királytól kibocsájtott felhivás hadi szolgálatok teljesítésére; b) a vádlottnak indokolt figyelmeztetéssel a biróság elé idézése.

Mannlicher

Ferdinánd lovag, mérnök, szül. Mainzban 1848 jan. 30. Még mint a Kaiser Ferdinands-Nordbahn hivatalnoka, 1878 óta több ismétlő fegyvert tervezett és szerkesztett, magazintöltéssel; 1866. otthagyta állását s az újabb időben számos önműködő ismétlő fegyver mintáját találta fel, melyeknél már a töltényzáró készülék működését is a löveg puskapor-gázai működtetik; ilyen szerkezetü az 1894. készített revolver mintája is. L. még (lövőfegyverek, XI. köt. 695. old.).

Manno

Károly, Lemcke (l. o.) német iró álneve.

Mannus

Tacitus szerint (Germania 2. fej.) a germánok egyik őse, Tuisto (Tuisco) fia s mint ilyen a föld unokája. Három fiától az Ingaevones (l. o.), Istaevones (l. o.) és Herminones (l. o.) néptörzsei származtak.

Mano

(ol.) a. m. kéz; d. m. v. m. d. a hangjegyeknél rövidítés mano destra (a. m. jobb kéz) helyett; s. m. v. m. s. rövidítés a. m. mano sinistra (bal kéz).


Kezdőlap

˙