Mária hava

a kat. egyházban május hó, mint az év legszebb hónapja a b. Szűz Mária tiszteletének van szentelve. E hónapban szokott tartani az u. n. májusi ájtatosság, mely rendes körülmények között szent beszédből és a b. Szűz Máriának virágokkal gazdagon felékesített oltára előtt mondott loretói litániából áll.

Mária Henriette

Anna, belga királyné, József nádor és Mária Dorottya főhercegasszony legifjabb gyermeke, szül. 1836 aug. 23. Tizennyolc éves korában (1853 aug. 22.) ment nőül a belga trónörököshöz, aki most II. Lipót (l. Lipót [8]) néven Belgium királya.

Mariahilf

Bécs (l. o.) külvárosa, 63901 lak.

Máriahutta

Gölnicbányához tartozó bányatelep Szepes vmegyében, vasúti állomással (M.-Zsakaróc).

Mária-ibolya

(növ.), l. Csengetyüke.

Mária Immaculata

főhercegnő, l. Károly Salvator.

Mária-intézetek

l. Angol kisasszonyok.

Mária-jege

a. m. viztiszta, átlátszó gipsz.

Mária-Jozefinum

gyógyíthatatlan nyomorék gyermekek menedékházának létesítésére alakult egyesület. Eszméje Almássy Györgyné szül. Zichy Zenke grófnőtől származik, ki a kezdeményező lépéseket Kőszeghy Sándorral, Pest vmegye főlevéltárnokával egyetemben tette meg. A végleg megalakult egyesületnek fővédnöknője Mária Jozefa főhercegnő. Ottó királyi herceg neje, kitől az egyesület és a létesítendő menedékház nevét vette. Az egyesület székhelye Sopron, u. o. lesz felállítva a menedékház. A gyüjtés e célra csak 1895 végén kezdetett meg a rövid pár hó alatt már mintegy tizenötezer forint gyült egybe.

Mária Karolina

1. Nápoly és Szicilia királynője, l. Karolina Mária, - 2. M. főhercegnő, l. Rainer.


Kezdőlap

˙