Mineo

város Catania sziciliai olasz tartományba, 19 km.-nyire Caltagironétól, vasút mellett, (1881) 9330 lak., közelében van a kis Palici-tó (Lacus Palicorum), amelynek fenekéről kéngáz emelkedik ki.

Mineral

county Ny.-Virginia É.-amerikai államban, 777 km2 területtel, 8670 lak., Keyser székhellyel.

Mineráliák

a. m. ásványok (l. o.). - Mineralogia, l. Ásványtan.

Minerogénia

az ásványok képződését tárgyazó ága az ásványtannak v. mineralogiának.

Minerva

az ó-itáliai (szabinok, etruszok és latinok) népeknél egy istenség neve, mely különösen Rómában nagy tiszteletben részesült, mint a kézművesség és az ipar védője. Ezért legrégibb ünnepét (quinquatrus, márc. 19., később márc. 19-23.) leginkább a céhek és iparosegyesületek ülték meg, mig egy később megállapított napon (a kis quinquatrus, jun. 13.) a fuvolások céhe ünnepelte M.-t. Utóbb a görög Athene (l. o.) kultusza egybeforrott a római M. tiszteletével s különösen Augusztus császár óta ugy is tisztelték, mint a bölcsesség istenasszonyát, aki nemcsak tanácsaival mozdítja elő az állam javát, hanem győzelmeket is osztogat; de azért mindig az első felfogás maradt a fontosabb és az uralkodó. V. ö. Kont Ignác, M. Rómában (Egyet. Philol. Közl. 1881).

Minerva-madár

vagy halálmadár alatt általában véve a baglyot értik. nevét onnét vette, mert Ahtene szobrain ábrázolják és ragyogó szeme pedig «glancwpiV AJhnh» kifejezésben maradt reánk.

Minervino Murgie

(ejtsd: murdse), város és püspöki székhely Bari olasz tartományban, 35 km.-nyire Barlettától, (1881) 15 130 lak., a középkorból való körfalakkal és régi kastéllyal.

Minette

kőzet, csillámban gazdag, telérben előforduló szienit. Némely vidéken, nevezetesen Luxemburgban a vasércet nevezik igy.

Mineur

(franc., ejtsd: minör) a. m. aknász. Régebben a hadmérnöki csapatnak az aknászszolgálat teljesítésére szervezett alosztályába tartozó katona.

Ming

khinai dinasztia, l. Khina (X. köt. 504. old).


Kezdőlap

˙