Modoetia

latin neve Monzának (l. o.).

Modon

(Methone), város a Peloponnezus DNy-i partján egy hegyfokon, Messzenia nomoszban, 1526 lak., meglehetősen jó kikötővel. Azelőtt meg volt erősítve; a szabadságharc előtt 7000 lakosa volt. M. a régi Methone.

Modo ponente

(lat.) a. m. állítólag, igenlőleg; ellentéte modo tollente, tagadólag.

Modor

(Modern, Modra), rendezett tanácsu város sz. kir. város címmel Pozsony vármegyében, a Kis-Kárpátok tövében. A csinos fekvésü város nagyobbára még kőfalakkal van körülvéve s régi kapuinak némelyike is áll még; utcái rendesek és tiszták s városi jellegüek. Főterén áll a régies városháza, a székesegyház; a városnak legdíszesebb épülete a városon kivül álló állami tanítőképzőintézet. M.-on van állami tanítóképzőintézet, községi polgári fiu- és leányiskola, iparos-tanonciskola; van polgári kórháza, többféle egyesülete, posta- és táviróhivatalal és postatakarékpénztára.

[ÁBRA] Modor város címere.

Vasút állomása (Modor-Senkvic) a várostól távol esik. Lakóinak száma (1891) 4991, kik közt van 184 magyar, 737 német és 4057 tót, hitfelekezet szerint 2014 r. kat., 2797 ág. evang. és 171 zsidó. A házak száma 614. M. lakói jelentékeny agyagipart űznek, az itt működő 33 önálló fazekas a közönséges főzőedényeken kivül finomabb faience árut is állít elő. Az agyaripar emelése néhány éven át agyag-ipariskola is állott fenn, de az 1887-ben megszünt. A lakók ezenkivül posztókészítést és bortermelést is űznek. Környéke igen szép s emelését célozza a M.-i turista-egyesület. M. közelében nyaralótelep van alakulóban. 1237. Ottokár cseh király a közeli Vöröskő várát elfoglalván, M.-t is elpusztította; a város ezután a XV. sz. elejéig a pozsonyi grófok tulajdona volt, majd Stibor vajda kezére került, kitől az Országh-családra szállt. E család kihaltával (1549) a koronára szállt vissza. Rudolf király szabad királyi városság emelte; 1605. Bocskay előtt meghódolt. A későbbi zavarok alatt a város igen sokat szenvedett s 1729. nagy tűzvész pusztította.

Modor

a művésznek fölfogásbeli vagy kimunkálásbeli sajátossága, amelynél fogva művei más művészek műveitől, vagy saját korábbi és későbbi művei egymástól különböznek. Egyik művésznél a modor a fölfogásban, a formákban, másiknál inkább a kimunkálásban nyilvánul. A művésznek, ki hosszu ideig gyakorolja művészetét, több M.-a szokott lenni, amelyek művészetének fejlődését, virágzását és hanyatlását, vagy pedig általán átalakulását jelölik, Modoros az a művész, akinek műveiben a tartalomhoz mérten a kifejezés eszközei szertelenek vagy mesterkéltek, vagy aki a nagy mesterek jellemző sajátságait utánozza, aki tehát ügyes kézi munkát végez.

Modorfalva

(Modersdorf), kisközség Pozsony vmegye nagyszombati j.-ban, (1891) 1336 tót lak.

Módos

1. Német-M., kisközség Torontál vmegye módosi j.-ban, (1891) 1637 német és bolgár lak. - 2. Szerb-M., nagyközség u. o., (1891) 2922 szerb, német és magyar lak., a járási szolgabirói hivatal székhelye, járásbirósággal és adóhivatallal, kir. közjegyzőséggel, takarékpénztárral, takarékhitelegylettel; van vasúti állomás, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára. A belügyminisztérium 1896 jan. 10. elrendelte, hogy e községek M. néven nagyközségi jelleggel egyesíttessenek. Az 1895. LIV. t.-c. engedélyezte a temesvár-módosi helyi érdekü vasutat.

Módosítás

módosítási indítvány, módosítvány (franc., amendement), mely valamely tanácskozás alatt levő javaslat, indítvány pótlása, változtatása, javítása végett tétetik. Lehet érdemleges vagy stiláris, változó vagy értelmező, felvilágosító; elsődleges vagy fő és másodlagos v. almódosítvány (sous-amendementI, t. i. egy módosítványt illető módosítási indítvány. Különösen fontos a módosítványtételi jog szabályozása a törvényhozó testületekben, hol annak lehető szabadságát a helyes törvényalkotás érdeke kivánja, de másrészt ez könnyen a tanácskozások felesleges megnyujtásának eszközévé tehető. A magyar országgyülés házaiban a tárgyalás alatti törvényjavaslatokhoz, indítványokhoz, határozati javaslatokhoz a részletes vita folyamán minden tag által nyujtható be módosítvány, de szükséges annak irásba foglalása. A módosítvány felett, ha az vissza nem vonatik, az illető ház szavazással dönt.

Módosító jelek

A zenében egyenlők a különféle előadási árnyalatokra vonatkozó jelekkel, mint p. forte, piano, rallentando, crescendo, diminuendo, legato, staccato stb., melyek aztán nemcsak szavakkal, hanem bizonyos jelekkel is kifejezést nyernek.

Módosított kiadás

l. Kiadó ügylet és Szerzői jog.


Kezdőlap

˙