Mont-Cervin

l. Matterhorn.

Mont-Colon

(ejtsd: monkolon), az Appennini-Alpesek Arolla csoportjának egyik ága, mely a Matterhorntól Ny-ra Wallis svájci kantonban emelkedik; három kimagasló csúcsa van; a Grand-C. meredek, massziv gránitsziklája, 3644 m. magas; a Petit-C. sziklapiramisa, 3545 m. és az Éveque, melynek két csúcsa (3738 és 3672 m. magas) van. Tőle DK-re fekszik a 3130 m. Col de C. hágó, melynek járható útja Arollából a Val Pellinebe vezet; a hegyet először 1867. mászták meg: a Grand C.-t Foster angol turista, az Éveque-et Baltrzer dr. és Schröder svájci hegymászók.

Mont-de-Marsan

(ejtsd: mon dö marszan), az ugyanily nevü járás székhelye Landes francia départementban, a Douze és Midoux összefolyásánál, vasút mellett, (1891) 12 031 lak., kohókkal, olajprésekkel és kémiai iparral; vastartalmu ásványvizforrással; egykori nagy börtönnel; 13 000 kötetből álló nyilvános könyvtárral.

Mont de piété

(franc., ejtsd: mon dö pieté, lat. mons pietatis), igy nevezték a középkorban főleg az egyház által az uzsora elleni védelem céljából alapított zálogházakat. Jelenleg a takarékpénztárakat is gyakran e néven nevezik.

Montdider

(ejtsd: mondidie), az ugyanily nevü járás székhelye Somme francia départementban a Don és vasút mellett, (1891) 4617 lak., több cukorgyárral, kalapkészítéssel és tésztaiparral; érdekes XV. és XVI. sz.-beli templommal; a XII-XIV. sz.-ból való igazságügyi palotával, 1620-ból valóvárosházzal, amelyben egy kis archeologiai és etnográfiai muzeum van elhelyezve. M. szülővárosa Parmentiernek, akinek emlékét egy bronzszobor hirdeti és Lecoq, későbbi laoni püspöknek.

Mont-Dore

(ejtsd: mon dór), a francia Plateau Cnetral legmagasabb része Auvergneben; legmagasabb csúcsán, a Pic de Sancyn (1866 m.) egy menedékház és trigonometriai jelző áll. E mellett emelkedik a Puy-Ferrand (1846 m.) és a Puy de l'Aiguillier (1849 m.).

Mont-Dore-les-Bains

(ejtsd: mon dor le ben), látogatott fürdőhely Puy-de-Dôme francia départementban, 13 km.-nyire Rocheforttól, 1050 m. magasban, festői vidéken a Dordogne és vasút mellett, 1440 lak., 8 arzén- és vastartalmu forrással és fürdőintézetekkel. V. ö. Joanne, Guide diamant du M. (Páris).

Monte-Argentario

(ejtsd: ardsentario), Grosseto olasz tartományban, Orbetellótól Ny-ra, a Tirreni-tengerbe kinyuló félszigeten emelkedő 635 m. magas hegy, az ókoriak Talamonium Promontoriuma. Lábánál fekszik M. község 5848 lak.

Monte-Baldó

40 km. hosszu és átlag 12 km. széles hegyhát a K-i Alpesekben a Garda-tó és az Etsch völgye közt; legmagasabb csúcsai: Cima Val-Dritta (2218 m.), Monte-Maggiore (2220 m.) és a Monte-Altissimo (2070 m.), Del-Tirol és Olaszország határán.

Montebello

1. falu Pavia olasz tartományban, 8 km.-nyire Bogherától, a Copa mellett, 1981 lak. 1800 jun. 9. az Ott vezérelte osztrákok vereséget szenvedtek Lannes francia generálistól, aki 1804. a M.-i herceg címét kapta. 1859 máj. 20. ugyancsak az osztrákokat a francia és piemonti csapatot verték meg; amazok vezére Stadion, emezeké Forey volt. - 2. M. v. Mombello, kastély Limbiate község mellett, Milano olasz tartományban; 1797. Bonaparte Napoleon 3 hónapig itt tartotta fő hadi szállását.


Kezdőlap

˙