Návay

Tamás, 1848-49-iki kormánybiztos, szül. Földeákon 1815 dec. 30., megh. u. o. 1879 márc. 29. Tanult Szegeden, Pozsonyban. Az 1832-1836-iki országgyülés alatt a szabadelvü reformpárthoz csatlakozott. 1835 jul. Csanád vármegyében tiszteletbeli aljegyzővé lett, 1836 szept. 12. pedig tiszteletbeli főjegyzővé és táblabiróvá. A következő évben erélyes intézkedéseivel nagy hasznot okozott az árviztől fenyegetett Makónak. 1839. mint a megye országgyülési követe a Deák-féle szabadelvü párt hive lett és később is mindig vezére volt a megyei ellenzéknek. 1842. második alispánná választatott és mint ilyen főleg a törvénykezés és börtönrendszer javításán fáradozott, továbbá nagy érdemeket szerzett a megyei kórház létesítése körül. 1848 márc. a nemzetőrség és népfelkelési bizottság feje volt, majd főispán és teljes hatalmu kormánybiztos. A szabadságharc után perbe fogták és vagyonát is elkobozták, melyet azonban később visszakapott. 1861-ig nem igen működött a nyilvánosságban, ekkor azonban mint Makó város országgyülési képviselője ismét Deák felirati pártjához szegődött. A kiegyezés után haláláig Csanád vármegye főispáni méltóságát viselte.

Naves

francia város Tulle (l. o.) mellett.

Navicularis

(lat.) a. m. hajóforma, csónakforma, csónakalaku; os naviculare, sajkacsont, l. Láb.

Navigatio

(lat.) a. m. hajózás (l. o.).

Navigation Acts

(ang., ejtsd: navvigésön aktsz), igy nevezik Angliában az angol hajózás s kereskedelem érdekében a külföld ellen hozott törvényeket, melyek azonban napjainkban már hatályukat vesztették. Legnevezetesebb volt az 1651-iki Navigation act, amely szerint Ázsiából, Afrikából és Amerikából Angliába árukat csak angol hajókon lehetett behozni; európai árukat pedig v. angol hajókon v. a kiviteli állam hajóin, tehát p. magyar borokat csak angol v. magyar hajón. Később a megszorítást csak bizonyos cikkekre tartották fenn. 1696. az angol gyarmatoknak megtiltották, hogy termékeiket saját hajóikon szállítsák Irországba vagy Skóciába. 1787. azonban az É.-amerikai Egyesült-Államok hasonló fegyverrel éltek Anglia ellen; a N. törvényeket azért módosították s jelesül a kölcsönösség rendszerével mérsékelték.

Navigatorok

l. Szamoa-szigetek.

Navigazione generale Italiana

l. Florio-Rubattino.

Naviglio Grande

(ejtsd: navillyo-), csaknem 50 km. hosszu csatorna a Po völgyében; Tornaventétől Milanóig ér; 4-15 m. széles; 1172. kezdték meg épitését és a XIII. sz.-ban fejezték be.

Navaratil

Imre (szalóki), orvos és egyetemi tanár, szül. Budapesten 1834. Pesten tanult, s az egyetemen műtőnövendék volt néha Balassa klinikáján. 1858. orvosdoktori, 1860. műtői oklevelet kapott; majd hosszabb tanulmányutakat tett Bécsben, Berlinben, Franciaországban és Angliában. Hazatérve, Czermák tanár buzdítására a gégetükrészettel foglalkozott s 1865. az orvosok egri vándorgyülésén egy értekezés kiséretében bemutatta egyszerü és igen célszerü gége-villamégetőjét: ugyanezen évben habilitáltatta magát a budapesti egyetemen. Kezdeményezésére a főváros külön rendelőhelyiséget állított föl a Rókus-kórházban gégebetegek számára; az ott kezelt betegek száma most évenkint átlag 3500. Ezután irta Gégebajok c. nagyobb munkáját (1866), melynek egy része németül is megjelent. 1867. irta az Orrtükrészet és Sebészi műtéttan c. műveit, melyek e nemben az elsők magyar nyelven; közben számos hazai és külföldi folyóiratba dolgozott, s irta: Gégesebészeti adatok, mely németül is (Laryngologische Beiträge, Lipcse 1870) megjelent. 1872-ben nyilv. rendk. tanári címet kapott, 1874. a barakk-kórház sebészfőorvosává nevezték ki; ez időtájt fordította le Emmert nagyobb sebészeti munkáját, s adta ki Sebészeti adatok c. művét és 1878. a Szt. Rókus-korház sebészfőorvosává nevezték ki. Ekkor az agybántalmakkal is kezdett foglalkozni (Beiträge zur Hirnchirurgie, 1878-89), s 1887. a brüsszeli nemzetközi kiállításon kitüntették «gégeszortágító»-ját. Harminc évi működése alatt s a tudomány terén szerzett érdemeiért a király nyilv. rendes tanári címmel és jelleggel ruházta föl (1892), a következő évben pedig nemességet adott neki és maradékainak. N. több tudományos és közhasznu egyesületnek rendes, igazgató és tiszteletbeli tagja; 1894. a római nemzetközi kongresszuson a gégészeti osztály tiszteletbeli elnöke volt; a magyar fül- és gégeorvosok egyesületének elnöke, a honvédorvosi szünidei ismétlő tanfolyam előadó tanára stb.

Navvab

(arab, a. m. helytartó, tágabb értelemben: fejedelem), hivatalos cím és méltóság, melyet a K.-indiai nagymogul birodalmában az országok szubadarjainak (helytartója) alárendelt tartományi kormányzók vagy igazgatók viseltek; később nemesi rang és cím, melyet egyes gazdag és előkelő hinduk is elnyerhettek. Ebből származott a nábob (l. o.) szó is.


Kezdőlap

˙