Németalföldi nyugatindiai társulat

1621-ben alakult és monopoliumot kapott a kizárólagos kereskedésre Afrika Ny-i partjain, Amerikával, a Csendes-oceánon tul egész a Molukki szigetekig, de midőn a kereskedelmet 1734. Telejsen szabadnak nyilvánították, a különben is eladósodott társulat a versenyt nem birta kiállani és megbukott. Németalföldi szabadságharc, l. Németalföld (története).

Németalföldi vasutak

A nehéz építési viszonyokra való tekintetból a «Polderek» süppedékessége, a sok hídépítés, de meg a számos vizi útban való bizalomból a vasutak építését ellenezte a közvélemény annyira, hogy 1838 az Amsterdamból utrechten át Arnheimba vezető vonal építését I. Vilmos király saját magánvagyonával garantálta. Az első vasutakat szélesebb nyommal építették, ugy hogy 1852 után a vágánoykat a porosz vasutakhoz való csatlakozhatás miatt az összes vonalakon át kellett alakítani. 1860-ban végre az állami kezelésben való építéshez kedztek, de az üzemet magántársulatokra bizták 50 évre. 1880 óta rendkivüli munkásság uralkodik a helyi érdekü vasutak építésében.

[ÁBRA]

1890 az egész vasúti hálózatot két részre osztották. 1525 km.-nek üzemkezelése az u. n. németalföldi vasutak társaságára, 906 km. pedig a hollandi társulatra biztatott, a többi megoszlott. 1890-ben szállítottak e vonalak 555,000 egyént, 6.684,000 tonna árut. A befektett tőke volt 450 millió. Az üzleti hányad volt 58.7%.

Német árpa

a Hordeum Zeocriton L., l. Árpa.

Német birodalmi bank

a Poroszország által a birodalomnak átengedett porosz bankból alakult. Alapszabályai 1875 máj. 21. tétettek közé. Tőkéje 120 millió márka. A N. tartozik forgalomba levő bankjegyeit egy harmadáig német folyópénzzel, aranyrudakkal, külföldi érmékkel, a többit leszámítolt és legfeljebb három havi lejárattal biró váltókban fedezni. A bank tartozik az állam számlájára díj nélkül fizetéseket elfogadni és az állam követelésének erejéig fizetéseket teljesíteni. A bank évi jövedelméből mindnekelőtt a részvényesek 31/2 százaléknyi osztalékot kapnak, a nyereség fenmaradó részéből 20 százalék a tartalékalapra fordítandó, míg az az alaptőke egynegyedéig nem emelkedik, a többi felerészben az államot, felerészben a részvényeseket illeti addig, míg a részvényesek osztaléka a 6%-ot el nem éri, ezentul a részvényeseknek csak egy-, az állami pénztárnak háromnyegyed jut, a bank és fiójai az eégsz birodalom területén az állmai jövedelmi és kereseti adó alól felmentetnek. Az államot illető felügyelet a bankkuratorium, az államot illető vezetés a bankdirektorium által történi. A részvényesek az igazgatásban őket megillető részt a közgyülésen és egy állandó központi választmány által gyakorolják. A N. jegyforgalma 1893. Év végén 1110 millió márkát tett.

Német birodalmi fejedelmek

l. Birodalmi fejedelmek

Német birodalmi hatóságok

l. Birodalmi hatóságok.

Német birodalmi kamarai törvényszék

l. Birodalmi törvényszék.

Német birodalmi kancellár

l. Birodalmi kancellár.

Német birodalmi katonai törvények

l. Birodalmi törvények.

Német birodalmi párt

l. Birodalmi párt.


Kezdőlap

˙