Oszlopkaktusz

(növ.), l. Cereus.

Oszlopköteg

v. oszlopnyaláb, a csúcsíves építészet pilléreinek függőleges tagozása, mintha azok több összekötött oszlopból állanának (l. Építészet). Néha pillérnyalábnak is hivjuk.

Oszlopkötés

téglákból falazott és vakolt oszloptörzseknél az a kötés, melyben a téglasorokat egymás fölé rakjuk, hogy a hézagok egymást födjék.

Oszlopköz

az oszlopsorban az oszlopoknak egymástól való távolsága, a törzs felületéről a törzs felületéig mérve. E távolság az oszlopsor által hordott teher és az egyes építészeti stílusok szerint különböző; szűkebb architrávos (vagyis vizszintes) párkányzatnál, szélesebb arkádos szerkezetnél. Az egyes stílusok O.-eire nézve, l. Oszloprendszer.

Oszlopláb

v. talp, az oszlopnak legalsó része, mely a terhet a talajra átviszi és szétosztja. A nyomást jelképezve az O. kidudorodik és alul kiszélesedik. A többire nézve l. Oszlop és Oszloprendszer.

Oszlopos járgány

l. Járgány.

Oszlopos kanonok

l. Kanonokok.

Oszloposok

l. Sztiliták.

Oszlopos rácsozás

l. Rácsos tartó.

Oszloposság

némely eruptiv kőzetnek az a tulajdonsága, hogy csupa hosszu, oszlopos darabokra válik szét, mely oszlopdarabok ugy állanak egymás mellett, ugy helyezkednek egymáshoz, akár a méhsejtek a lépben. Az oszlopok többnyire 5 v. 6, ritkábban 3 oldaluak, az oldalok sima lapuak, a szögek, melyekben egymással találkoznak, nagyon határozatlanok. Átmérőjük néhány cm.-től 5, 6, sőt 7 m.-ig változhatik, hosszuságuk 100 m.-t is elérhet. Legtöbbször egyenesek, de vannak ívformán görbültek is (p. a hazai bazaltoszlopok Somoskőről, Nógrád vármegye). Az oszlopok néha haránt irányban is tagoltak, minek következtében azok csupa sokszögletü darabokra válnak szét. Az O. az illető kőzet izzón folyós állapotára vezethető vissza. Amikor ugyanis az izzón folyós kőzettömeg kihűlt és megmerevedett, olyanformán húzódott össze, hogy belsejében a részek több-kevesebb szabályossággal váltak el. egymástól, minek következménye az O. lehetett. Leggyakrabban találni O.-ot bazalton (l. o.), de ismeretes porfirokon, dioriton, melafiron, sőt még obszidiánon is. (Yellowstone Park).


Kezdőlap

˙